Sečuánské vepřové maso (Yu Xiang Rou Si, 鱼香肉丝)
Sečuánské vepřové maso, známé také jako Yu Xiang Rou Si (鱼香肉丝), je ikonické čínské jídlo pocházející z provincie Sečuán. Toto pikantní jídlo si získalo srdce gurmánů po celém světě a je oblíbenou volbou pro rychlou a chutnou večeři. Kombinuje tenké proužky vepřového masa restované s chilli papričkami, zázvorem, česnekem a dalšími aromatickými přísadami a vytváří tak komplexní chuťový profil plný pikantnosti, slanosti, kyselosti a umami.
Základní chuťové profily
Tři nejvýznamnější chuťové profily, které vycházejí ze sečuánské kuchyně, jsou ma la (麻辣), guai wei (怪味) a yu xiang (鱼香).
Ma la v doslovném překladu znamená „znecitlivělý a pikantní“, charakterizovaný pokrmy se sušenými chilli papričkami, chilli olejem a sečuánským pepřem znecitlivujícím po celém těle.
Guai wei doslova znamená „podivná chuť“. Skládá se z přísad, jako je sezam (olej, pasta, semínka), černý ocet, sójová omáčka, cukr a chilli.
Yu xiang rou si se často překládá jako vepřové maso v česnekové omáčce. Avšak yuxiang je mnohem víc než jen česneková omáčka. Je to sladkokyselá, chilli-česneková omáčka. Má nádech tmavého octa a obsahuje také zázvor a jarní cibulku. Česnek zde nedominuje, ale je dokonale vyvážený s jemně sladkokyselým a pikantním chilli prvkem. Doslovný překlad Yu xiang (鱼香) je „vonící po rybách“, avšak toto jídlo neobsahuje žádné ryby ani mořské plody. Místo toho napodobuje koření a způsoby vaření, které Sečuánci používají k vaření ryb. Stejný název zůstal i u pokrmů, které jsou díky této chutné omáčce velmi oblíbené, jako je vrchol yuxiang chutí – lilek yuxiang – Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子.
Existuje spousta dalších profilů chutí, jako je koushui (口水味), suanni (蒜泥味), chenpi (陈皮味) atd.
Sečuánské vepřové maso – historie a původ
Původ sečuánského vepřového masa není zcela jasný, ale existuje několik verzí. Jedna z nich praví, že jídlo vytvořil kuchař pro císaře v dynastii Čching (1644-1912). Jiná zase říká, že vzniklo jako lidové jídlo v Sečuánu a později se rozšířilo do celého světa. Ať už je jeho původ jakýkoli, Yu Xiang Rou Si se stalo jedním z nejpopulárnějších čínských jídel.
Ingredience a příprava
Každá ingredience je buď nakrájena na tenké proužky nebo jemně mletá. Vypadá to pracně, ale věřte, že jemně nasekané ingredience dělají rozdíl ve výsledné chuti.
Hlavními ingrediencemi pokrmu jsou kromě vepřového masa, fermentovaná chilli pasta (doubanjiang), chilli olej, zázvor, česnek, jarní cibulka, paprika a různé omáčky. Vepřové maso se nakrájí na tenké proužky a marinuje se v sójové omáčce, rýžovém víně a kukuřičném škrobu. Poté se restuje s fermentovanou chilli pastou, zázvorem a česnekem, dokud není hotové a ze všech stran opečené. Nakonec se do pánve přidá zelenina a omáčka. Omáčka se skládá ze sójové omáčky, cukru, rýžového octa a sezamového oleje. Vše se krátce promíchá a podává se horké s rýží.
Chuť a charakteristika
Yu Xiang Rou Si je známé pro svou komplexní chuť, která kombinuje pikantnost, slanost, kyselost a umami. Pikantnost pochází z chilli papriček, slanost ze sójové omáčky a fermentované chilli pasty, kyselost z rýžového octa a umami z vepřového masa a dalších ingrediencí. Vepřové maso je obvykle velice šťavnaté a křehké, a omáčka má bohatou a hustou konzistenci.
Varianty a tipy
Existuje mnoho variant Yu Xiang Rou Si, které se liší v použitých ingrediencích a poměru chutí. Některé recepty zahrnují houby, brokolici nebo mrkev, zatímco jiné používají méně chilli papriček. Toto jídlo se skvěle hodí pro využití zbytků vepřového masa. Pokud chcete, můžete u tohoto jídla nahradit vepřové maso kuřecím. Neváhejte si recept upravit podle dostupnosti určitých surovin a samozřejmě podle vlastních preferencí.
Sečuánské vepřové maso (Yu Xiang Rou Si, 鱼香肉丝)
Ingredience
- 400 g vepřového masa nebo panenky
- 3 lžíce oleje na vaření
- 1-2 lžíce chilli pasty (doubanjiang 豆瓣酱) (nebo nakládaných chilli papriček)
- 2 lžičky zázvoru nakrájeného
- 4-5 stroužků česneku
- 1 šálek černých hub předem namočených
- 2 ks celtuce (nebo celeru) volitelně
- 1 ks mrkve
- 2 ks jarní cibulky
Marináda
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (bramborového nebo tapiokového)
Omáčka
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 2-3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce černého rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1-2 lžičky kukuřičného škrobu (nebo bramborový, tapiokový)
Postup
- Vepřové maso nakrájejte na plátky a poté nakrájejte na dlouhé tenké proužky
- Marinujte nakrájené vepřové maso v kukuřičném škrobu, sójové omáčce a víně alespoň 15 minut (pokud můžete hodinu).
- Přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Dejte stranou.
- Připravte si zeleninu
- Zázvor a česnek nakrájejte na drobno.
- Černé houby a zeleninu nakrájejte na tenké proužky.
- Všechny ingredience na omáčku smícháme a dobře promícháme.
- Rozpalte wok nebo velkou pánev. Přidejte olej a poté přidejte vepřové maso. Opečte z každé strany a poté odstavte.
- Na zbylém oleji orestujte chilli pastu, zázvor a česnek. Přidejte černé houby a zeleninu.
- Za stálého míchání smažte asi půl minuty a poté přidejte vepřové maso. Pokračujte ve smažení ještě půl minuty.
- Nalijte omáčku (předem dobře promíchejte, aby se škrob neusadil na dně). Když zhoustne, vypněte oheň a posypte jarní cibulkou.