Mravenci lezoucí po stromě (Ma Yi Shang Shu 蚂蚁上树)
Někdy není snadné porozumět nabídce cizí kuchyně, především když je název jídla extrémně zvláštní. Vezměte si například „Mravenci lezoucí po stromě (蚂蚁上树)“. Pokud jste o tomto klasickém čínském pokrmu nikdy neslyšeli, asi vás odradí jeho matoucí, nevábný název. Dovolte mi představit vám toto super chutné jídlo a ukázat vám, jak si ho připravit ve vlastní kuchyni.
Příběh o názvu
Toto je krásný příběh o vzniku názvu jídla: Ve hře Guan Hanqinga „Tou E jüan (The Injustice to Dou E) (Nespravedlnost vůči Dou E)“ z období kolem let 1241–1320 byla tchyně hlavní hrdinky stará a nemocná, a proto celé dny ležela v posteli. Dou E se rozhodla o ní pečovat co nejlépe mohla. I když byli velmi chudí, Dou E se snažila připravovat chutná jídla, v naději, že jí pomohou uzdravit se.
Dou E byla tak chudá, že si mohla dovolit koupit jen malý kousek vepřového masa. Když přišla domů, maso nasekala a orestovala ho s čínskými nudlemi. Když toto jídlo tchyni podávala, stará paní se zeptala, proč po něm lezou mravenci. Mravenci byli ve skutečnosti malé kousky nasekaného vepřového masa, nudle z mungo fazolí představovaly větve stromu a jarní cibulka symbolizovala listy. Po tomto vysvětlení nazvala stará paní pokrm „Mravenci lezoucí po stromě“. Dnes je toto jídlo velmi oblíbené a patří mezi typická jídla slavné sečuánské kuchyně.
Skleněné nudle.
Skleněné nudle jsou hlavní složkou tohoto pokrmu. Jsou křupavě žvýkavé, po uvaření zprůhlední a proto se jim říká skleněné, nebo celofánové nudle. V čínštině jsou známé jako Fen Si(粉丝). Jsou to kulaté, velmi tenké nudle vyrobené ze škrobu z mungo fazolí. Jsou široce používány v čínské kuchyni. Najdete je ve smažených pokrmech, v dušených pokrmech, v polévkách, v salátech nebo i v náplních pro knedlíky. Při přípravě tohoto pokrmu můžete také použít skleněné nudle ze sladkých brambor.
Toto je domácí kuchyně, kterou na jídelních lístcích většiny restaurací neuvidíte. Nejdůležitější součástí „mravenců lezoucích na strom“ jsou „mravenci“ – vše, co jde do woku, musí být jemně nakrájené. Česnek, zázvor a jarní cibulka se nakrájí předem, ale vepřové maso se tradičně naseká dvakrát: jednou před smažením a znovu po něm.
Jedna věc, kterou je třeba pamatovat při vaření je, že skleněné nudle velmi rychle nasáknou omáčku. Pokud máte rádi více omáčky, můžete zvýšit množství kuřecího vývaru až o 1 šálek.
Mravenci lezoucí po stromě (Ma Yi Shang Shu 蚂蚁上树)
Ingredience
- 120 g sušených skleněných nudlí
- 200 g vepřového masa jemně nasekaného nebo namletého
- 1-2 ks jarní cibulky
- 1 lžíce nakrájeného zázvoru
- 1 lžíce nakrájeného česneku
- 1 lžíce fazolové chilli pasty doubanjiang
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce rýžového vína
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 2-3 hrnky vody nebo vývaru kuřecího, nebo zeleninového (neslaného)
Postup
- Nudle namočte do vody o pokojové teplotě asi na 10 – 15 minut, dokud nezměknou. Dávejte pozor, abyste je nenamáčeli příliš dlouho, protože by se rozmočily. Sceďte je a odložte na později.
- Ve woku rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Krátce orestujte pastu z chilli fazolí (Doubanjiang), poté vmíchejte nasekané nebo mleté vepřové maso, zázvor, rýžové víno a sójovou omáčku. Smažte, dokud se vše dobře nespojí.
- Zalijte horkou vodou, nebo vývarem. Poté přidejte cukr, bílý pepř a nudle. Když nudle absorbují většinu vody, přidejte jarní cibulku, česnek a čerstvé chilli (pokud používáte). Promíchejte a vařte 30 sekund a poté ihned podávejte.
- Toto jídlo se obvykle podává s dušenou rýží spolu s dalšími pokrmy. Lze ovšem podávat i samostatně.