Recepty

Mravenci lezoucí po stromě (Ma Yi Shang Shu 蚂蚁上树)

Někdy není snadné porozumět nabídce cizí kuchyně, především když je název jídla extrémně zvláštní. Vezměte si například „Mravenci lezoucí po stromě (蚂蚁上树)“. Pokud jste o tomto klasickém čínském pokrmu nikdy neslyšeli, asi vás odradí jeho matoucí, nevábný název. Dovolte mi představit vám toto super chutné jídlo a ukázat vám, jak si ho připravit ve vlastní kuchyni.
Toto je krásný příběh o názvu pokrmu. V Guan Hanqingově hře (asi 1241–1320) „Tou E jüan (The Injustice to Dou E)“ (Nespravedlnost vůči Dou E) byla hrdinčina tchyně stará, nemocná a celé dny ležela v posteli. Dou E se rozhodla o ní pečovat, jak nejlépe to dovede. Byli velmi chudí, ale Dou E přesto chtěla vařit tchýni chutné pokrmy s přáním pomoci jí uzdravit se.

Dou E si mohla dovolit koupit pouze malý kousek vepřového masa. Když se vrátila domů, Dou E maso nasekala a orestovala ho s čínskými nudlemi. Při podávání tohoto pokrmu se stará paní zeptala, proč je na něm tolik mravenců. Mravenci byli ve skutečnosti mleté ​​vepřové maso, větve stromu jsou nudle z mungo fazolí, posypané jarní cibulkou představující listy stromu. Po tomto výkladu dala stará paní pokrmu jméno „Mravenci lezoucí po stromě“. V dnešní době je velmi populární a je to jedno z typických jídel slavné sečuánské kuchyně.

Různé názvy pro skleněné nudle.

Skleněné nudle jsou hlavní složkou tohoto pokrmu. Jsou křupavě žvýkavé, po uvaření zprůhlední a proto se jim říká skleněné, nebo celofánové nudle. V čínštině jsou známé jako Fen Si(粉丝). Jsou to kulaté, velmi tenké nudle vyrobené ze škrobu z fazolí mungo „mung bean noodles“. Jsou široce používány v čínské kuchyni. Najdete je ve smažených pokrmech, v dušených pokrmech, v polévkách, v salátech nebo v náplních pro knedlíky. Můžete také použít skleněné nudle ze sladkých brambor „sweet potato noodles“.

Toto je domácí kuchyně, kterou na jídelních lístcích většiny restaurací nevidíte. Nejdůležitější součástí „mravenců lezoucích na strom“ jsou mravenci – vše, co jde do woku, musí být jemně namleté. Česnek, zázvor a jarní cibulka se nasekají předem, ale vepřové maso se tradičně mele dvakrát: jednou před smažením a znovu po něm.

Jedna věc, kterou je třeba pamatovat při vaření je, že skleněné nudle velmi rychle nasáknou omáčku. Pokud máte rádi více omáčky, můžete zvýšit množství kuřecího vývaru až o 1 šálek.

Vytisknout recept
573 hodnocení

Mravenci lezoucí po stromě (Ma Yi Shang Shu 蚂蚁上树)

Dovolte mi představit vám toto super chutné jídlo a ukázat vám, jak si ho připravit ve vlastní kuchyni.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

Postup 

  • Nudle namočte do vody o pokojové teplotě asi na 10 – 15 minut, dokud nezměknou. Dávejte pozor, abyste je nenamáčeli příliš dlouho, protože by se rozmočily. Scedíme a odložíme na později.
  • Ve woku rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Krátce orestujte pastu z chilli fazolí (Doubanjiang), poté vmíchejte mleté ​​vepřové maso, zázvor, rýžové vínosójovou omáčku. Smažte, dokud se dobře nespojí.
  • Zalijte horkou vodou, nebo vývarem. Poté přidejte cukr, bílý pepř a nudle. Když nudle absorbují většinu vody, přidejte jarní cibulku, česnek a čerstvé chilli (pokud používáte). Promíchejte a vařte 30 sekund a poté ihned podávejte.
  • Toto jídlo se obvykle podává s dušenou rýží spolu s dalšími pokrmy. Lze ovšem podávat i samostatně.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button