Recepty

Vepřové plátky s houbami (Mu Er Rou Pian 木耳肉片)

Vepřové plátky s houbami jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů v čínské kuchyni. Kombinace tenkých plátků vepřového masa a lahodných hub vytváří neodolatelnou chuťovou symfonii. Tento jednoduchý a zdravý recept je ideální pro rychlé obědy či večeře.

Tento chutný pokrm je rychlý a snadný na přípravu. Přestože krájení může chvíli trvat, smažení trvá méně než 10 minut. Prakticky jedinou přípravou, kterou musíte udělat, je namočit houby. Toto jídlo je velmi běžné v provinciích Chongqing, Sečuán, Hunan a okolních oblastech.

Jak připravit maso?

Při přípravě vepřových plátků s houbami je důležité dodržet několik kroků, aby výsledek byl dokonalý. Chceme, aby maso bylo šťavnaté a měkké, proto je důležité dodržet proces marinování. Přidejte dostatek tekutiny, aby plátky masa zůstaly šťavnaté. Po marinaci přidejtee do směsi škrob, který vytvoří ochrannou vrstvu a zabrání úniku šťávy z masa.

Pokud marinování neuděláte správně, budou po smažení vepřové plátky suché a žvýkací.

Základní kroky, které je třeba dodržovat

  • Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky. Přidejte sůl, víno na vaření, bílý pepř a sójovou omáčku. Promíchejte, dokud vepřové maso nezíská lepkavou strukturu (zhruba po 2 minutách). Poté přidejte vodu , pokračujte v míchání, dokud se voda do masa nevstřebá.
  • Přidejte kukuřičný škrob, abyste tekutinu uzavřeli v masu. Odstavte na 10 až 15 minut.
  • Přidejte studený olej a dobře promíchejte, aby se oddělily jednotlivé kusy vepřových plátků. To může zabránit přilepení vepřových plátků ke dnu woku.
vepřové plátky s houbami

Co jsou to černé houby?

Černé houby, u nás známé také jako ucho jidášovo, jsou jednou z nejoblíbenějších hub v čínské kuchyni. Tyto jedlé houby se pěstují v Číně a mají charakteristický tvar podobný uchu. Existuje několik druhů těchto hub, které se liší velikostí a barvou. Nejčastěji se používají černé nebo tmavě hnědé houby, které jsou vhodné pro vaření. Důležité je, aby byly houby čerstvé a kvalitní.

Jak připravit vepřové plátky s houbami?

Černé houby namočte v teplé vodě po dobu 15 minut nebo v chladné vodě po dobu jedné hodiny. Poté houby důkladně opláchněte a v případě potřeby a odstraňte tvrdé konce. Některé houby mohou obsahovat písek, proto je dobré je pečlivě propláchnout. Poté houby spařte v horké vodě s trochou soli po dobu jedné minuty. Po spaření houby nechejte odkapat.

Po přípravě masa a hub můžeme začít s přípravou samotného pokrmu. Nejprve rozpálíme pánev a přidáme olej. Potom přidáme nasekaný česnek a smažíme ho, dokud nezačne vonět. Poté přidáme nakrájené houby a smažíme je, dokud nejsou měkké. Poté přidáme nakrájené plátky masa a smažíme, dokud nezežloutnou. Přidáme trochu soli a koření podle chuti a mícháme, dokud se všechny ingredience dobře spojí.

vepřové plátky s houbami

Jak podávat?

Vepřové plátky s houbami můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako součást hlavního jídla. Podávejte s rýží nebo nudlemi. Můžete je také ozdobit čerstvou zeleninou nebo bylinkami, aby pokrm vypadal ještě lákavěji.

Vepřové plátky s houbami jsou lahodným a zdravým pokrmem, který můžete snadno připravit doma. Díky kombinaci tenkých plátků vepřového masa a chutných hub vytvoříte jedinečnou chuťovou kombinaci.

Vytisknout recept
525 hodnocení

Vepřové plátky s houbami (Mu Er Rou Pian 木耳肉片)

Vepřové plátky s houbami jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů v čínské kuchyni. Tento chutný pokrm je rychlý a snadný na přípravu. Přestože krájení může chvíli trvat, smažení trvá méně než 10 minut.
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 150 g libového vepřového masa nebo panenky nakrájené na plátky
  • šálku šálku sušených černých hub předem namočených
  • 1 ks dlouhá chilli paprička nakrájená na kousky
  • 4 ks stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 3 lžíce rostlinný olej na vaření
  • špetka soli
  • ½ lžíce sojová omáčka

Marinování

  • ¼ lžičky sůl
  • ½ lžíce víno na vaření
  • ½ lžíce sojová omáčka
  • 4 lžíce polévkové lžíce. voda nebo kuřecí vývar
  • ¼ lžičky bílý pepř
  • ½ lžíce ústřicová omáčka
  • 3 lžíce kukuřičný škrob
  • 2 lžičky rostlinný olej na vaření

Postup 

  • Sušené houby 2 až 3krát omyjte a namočte do teplé vody na 15 minut nebo na 1 hodinu do studené vody.
  • Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky. Přidejte sůl, víno na vaření, bílý pepř a sójovou omáčku. Maso rukama rozmíchejte, až získá lepkavou strukturu (asi po 2 minutách). Přidejte vodu, poté pokračujte v míchání, dokud se voda dobře nevstřebá. Přidejte kukuřičný škrob, promíchejte. Odstavte na 10 až 15 minut.
  • Přidejte studený olej a dobře promíchejte, aby se oddělily jednotlivé kusy vepřových plátků. Zabrání to přilepení vepřových plátků ke dnu woku.
  • Zahřejte wok nebo pánev. Přidejte kuchyňský olej, aby se vytvořila vrstva vysoká 2-3 cm (množství oleje se neděsíme). Když se olej začne zahřívat, rozprostřete vepřové maso po pánvi a poté je rychle smažte, dokud kousky masa nezblednou. Okamžitě je přeneste ven a nechte stranou.
  • Odlijte přebytečný olej (může být použit na smažení zeleniny). Nechte si v pánvi asi 1 lžíci oleje a orestujte česnek a pepř, dokud se nerozvoní. Přidejte houby, špetku soli a sójovou omáčku, abyste získali základní chuť. Dobře promíchejte.
  • Vraťte vepřové plátky. Rychle a důkladně promíchejte. Podávejte horké!
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button