Recepty

Čínská vaječná omeleta (Egg Foo Yung 芙蓉蛋)

Egg Foo Yung je čínská vaječná omeleta. Název je kantonský a znamená „ibiškové vejce“. Egg Foo Yung (také Egg Foo Young a Egg Fu Yong) se vyrábí z rozšlehaných vajec a nejčastěji šunky, ale lze přidat různé druhy masa, mořských plodů a hlavně zeleninu. Od francouzské omelety se liší tím, že Egg Foo Yung se často podává s hnědou omáčkou.

Čínská vaječná omeleta je oblíbené jídlo, které najdete v čínských restauracích, ale také v čínsko-indonéské kuchyni. Různé druhy bílkovin a zeleniny se kombinují s vejci a smaží na pánvi, dokud neztuhnou a nedosáhnou zlatohnědé barvy, která se liší od typicky žluté barvy klasické omelety. I když se obvykle plní krevetami nebo vepřovým masem a zeleninou, má čínská omeleta tolik variací, kolik je kuchařů. Každá rodina má svůj oblíbený styl. Je to perfektní recept na využití zbytků.

Původ čínské vaječné omelety

Ačkoli Francouzi vymysleli termín omeleta v 16. století, různé inkarnace vaječných „palačinek“ plněných masem nebo zeleninou existují již od starověku. (Jídlo, na kterém hodovali staří Peršané, se pravděpodobně více podobalo Egg Foo Yung než klasické francouzské omeletě).

Zatímco Egg Foo Yung se zrodil v čínsko-amerických restauracích v polovině 19. století, jeho inspirace pravděpodobně pochází ze šanghajské kuchyně. Fu Yung Egg Slices je propracovaný šanghajský recept vyrobený z rozšlehaných vaječných bílků a mleté ​​šunky, pravděpodobně pojmenovaný podle lotosového květu. Severočínská verze nahrazuje šunku mletým kuřecím masem. Z těchto jídel vzešel Egg Foo Yung.

Stačí pár vajec, křupavá zelenina a asijská koření, abyste vytvořili chutné jídlo, které je ideální pro snídani, hlavní chod nebo svačinu. Zapojte při výběru náplní fantazii. Neexistují žádná pravidla o tom, jaké ingredience se přidávají do Egg Foo Yung. Populární je čínská klobása, grilované vepřové maso, krevety a dokonce i tofu. U zeleniny se často používají houby a cibule. Pro některé lidi by to nebyla ta správná čínská vaječná omeleta bez spousty křupavých klíčků mungo.

Tipy k přípravě čínské vaječné omelety

Několik tipů, jak dosáhnout toho nejnadýchanějšího a nejchutnějšího Egg Foo Yung: 

  • Lehce zašlehejte vejce , ale ne tolik, aby se vytvořily bubliny.
  • Maso a zeleninu nakrájejte na tenké plátky pro rovnoměrnější vaření.
  • Chcete-li ze zeleniny získat více chuti, před přidáním do vaječné směsi ji blanšírujte nebo orestujte.
  • Ostatní ingredience nepřidávejte k vajíčku když je v pánvi. Místo toho je smíchejte s vajíčky před vařením.
  • Ujistěte se, že je pánev dostatečně rozpálená, aby se vaječná směs správně uvařila.
  • Z vajec vytvarujte malé placky nebo jednu velkou palačinku.
  • Nejprve si připravte hnědou omáčku a při vaření Egg Foo Yung ji udržujte teplou.

Nebojte si vytvořit vlastní verzi s vašimi oblíbenými ingrediencemi. Podávejte s rýží.

Vytisknout recept
525 hodnocení

Čínská vaječná omeleta (Egg Foo Yung 芙蓉蛋)

Stačí pár vajec, křupavá zelenina a asijská koření, abyste vytvořili chutné jídlo, které je ideální pro snídani, hlavní chod nebo svačinu.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Snídaně
Kuchyně: čínsko-americká
Porce: 4

Ingredience

Omáčka

  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 1 šálek vody 200ml
  • 1 špetka bílého pepře

Omeleta

  • 6 ks vajec
  • 2 šálky fazolových klíčků
  • 4 ks jarní cibulky pouze bílá část, nakrájená na plátky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku jemně nasekaný
  • 150 g kuřecího, vepřového masa (nebo krevet) maso nakrájené a předvařené
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka bílého pepře

Obloha

  • 1 lžička sezamová semínka
  • 4 ks jarní cibulky nakrájená zelená část

Postup 

Omáčka

  • V malém hrnci smíchejte ústřicovou omáčku, světlou a tmavou sójovou omáčku, sezamový olej, kukuřičný škrob, bílý pepř, česnekový prášek a cukr s vodou pokojové teploty (nebo nesoleným vývarem).
  • Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu (nepřevařujte, omáčka chladnutím dále houstne). Dejte stranou.

Omeleta

  • V misce rozšleháme vejce.
  • Přidejte fazolové klíčky, zelenou cibulku, maso nebo krevety, sůl a pepř. Promíchejte.
  • Zahřejte prázdný wok na vysokou teplotu, dokud nebude horký. Nalijte lžíci oleje. Když je olej horký, přidejte vaječnou směs. Snižte teplotu na středně nízkou a smažte dozlatova po obou stranách.
  • Opakujte se zbývající vaječnou směsí a vytvořte 4 omelety.
  • Přesuňte omeletu na talíř. Přelijte omáčkou. Poosypte sezamovými semínky a zelenou cibulkou.
  • Podávejte s rýží.

Poznámky

Syrové maso nejprve uvařte, poté nakrájejte na kostičky a vmíchejte do vaječné směsi.
Mleté (na jemno nasekané) maso se v pohodě uvaří během smažení.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button