Recepty

Chilli olej (Hong You 辣椒油): Jedinečné koření čínské kuchyně

Naučte se připravit čínský chilli olej (čínskou chilli omáčku), který je základním kořením mnoha pokrmů čínské kuchyně, zejména sečuánského stylu.

Chili olej se v Číně nazývá také červený olej. Nejlepší chili olej je nádherně voňavý, tmavě červený. Tradičně lidé v Sečuánu červené chilli papričky nejprve opečou a poté je ručně rozbijí pomocí kamenného mlýnku. Lze však přímo koupit chilli vločky a domácí čínský chilli olej může být hotový během 10 minut.

Chilli olej můžete připravit z mnoha druhů čínských chilli papriček, ale Sečuánci obzvlášť rádi používají odrůdu „Facing-heaven“ (朝天椒), protože z ní vzniká velmi voňavý olej, který není agresivně pálivý. Používají se také papričky „Er jing tiao“ (二荊條), které jsou sice o něco pálivější, ale dodávají oleji nádherně červenou barvu. Často se chilli olej vyrábí i z kombinace obou těchto odrůd.

U tohoto receptu se vyplatí použít teploměr na olej. Když bude příliš horký, riskujete spálení chilli papriček, a pokud bude příliš chladný, nebudou papričky křupavé.

Je mnoho různých názorů na to, jaké koření je pro chilli olej nejlepší, a také mnoho variant. V sečuánské kuchyni hraje koření důležitou roli. Pokud navštívíte restauraci prodávající nudle v sečuánském stylu, používají v chilli oleji spoustu koření. Je v pořádku, že některé koření vynecháte, ale měli byste si připravit alespoň zázvor, bobkový list, bílou cibuli, badyán, skořici, sečuánský pepř a hřebíček.

Ingredience:

Sečuánský chilli olej

  • 1½ šálku oleje (arašídový, řepkový)
  • ¾ šálku chilli vloček
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 1 skořicovou tyčinku (nejlépe kassiovou)
  • 2 bobkové listy
  • 3 polévkové lžíce sečuánského pepře
  • 2 černé kardamomové lusky
  • palec zázvoru (nakrájený na kousky)
  • 2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli

můžete také přidat

  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • 1-2 šalotky, rozpůlené

Příprava:

Olej vlijte do hrnce, přidejte badyán, skořicovou tyčinku, bobkové listy, sečuánský pepř, kardamom, zázvor, hřebíček, případně česnek a šalotku. Na začátku nastavte na střední teplotu a poté, jakmile se olej zahřeje, postupně snižujte teplotu na středně nízkou nebo nízkou. Olej by měl mít teplotu přibližně 110-120 °C a měl by způsobovat, že z koření pomalu stoupají malé bublinky. Takto nechte louhovat minimálně 30 minut, pro dosažení nejlepších výsledků však až 1 hodinu. Při zahřívání oleje si dejte pozor na několik věcí:

Pokud používáte pouze tvrdé koření, mělo by být bublání oleje velmi malé, ale stálé. Bublinky se na koření přichytávají a stoupají vzhůru. Olej by neměl být natolik horký, aby vykazoval další viditelné pohyby. Pokud používáte česnek a šalotku, bude olej bublat kvůli obsahu vody v nich, o něco intenzivněji. To je normální, ale přesto byste měli zajistit, aby česnek a šalotka velmi pomalu zhnědly. Jakmile uvidíte bublinky, může se teplota pohybovat mezi 110-120 °C. Pokud si všimnete, že koření prská silněji nebo příliš rychle tmavne, snižte teplotu.

Když česnek a šalotka zhnědnou, vyjměte je z oleje, aby se nepřipálily.

Připravte si chilli vločky do žáruvzdorné misky, nebo sklenice. Nalijte horký olej přes sítko na chilli vločky. Pozor! Chilli vločky budou zpočátku prskat. Když postupujete správně, poznáte to podle toho, že ucítíte vůni „popcornu“ – vůbec byste neměli cítit spáleninu. Není špatný nápad vyzkoušet teplotu oleje na malém množství chilli vloček, ale neotálejte, protože olej se rychle ochladí. Chilli vločky a olej promíchejte, aby se teplo z oleje rovnoměrně rozprostřelo. Sůl vmíchejte do chilli oleje až úplně nakonec. Skladujte v čisté sklenici v lednici, vydrží vám tam minimálně půl roku.

chilli olej
Vytisknout recept
534 hodnocení

Chilli olej (Hong You 辣椒油)

Naučte se připravit čínský chilli olej (čínskou chilli omáčku), který je základním kořením mnoha pokrmů čínské kuchyně, zejména sečuánského stylu.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření50 minuty
Celkový čas1 hodina 5 minuty
Chod: Příloha
Kuchyně: čínská

Ingredience

  • šálku oleje arašídový, řepkový
  • ¾ šálku chilli vloček
  • 5 ks hvězdiček badyánu
  • 1 ks skořicovou tyčinku nejlépe kassiovou
  • 2 ks bobkové listy
  • 3 lžíce sečuánského pepře
  • 2 ks černé kardamomové lusky
  • 1 lžíce zázvoru nakrájený na kousky
  • 2 lžičky hřebíčku
  • ½ lžičky soli
  • můžete také přidat
  • 3 stroužky česneku rozdrcené
  • 1-2 ks šalotky rozpůlené

Postup 

  • Olej vlijte do hrnce, přidejte badyán, skořicovou tyčinku, bobkové listy, sečuánský pepř, kardamom, zázvor, hřebíček, případně česnek a šalotku. Na začátku nastavte na střední teplotu a poté, jakmile se olej zahřeje, postupně snižujte teplotu na středně nízkou nebo nízkou. Olej by měl mít teplotu přibližně 110-120 °C a měl by způsobovat, že z koření pomalu stoupají malé bublinky. Takto nechte louhovat minimálně 30 minut, pro dosažení nejlepších výsledků však až 1 hodinu. Při zahřívání oleje si dejte pozor na několik věcí:
  • Pokud používáte pouze tvrdé koření, mělo by být bublání oleje velmi malé, ale stálé. Bublinky se na koření přichytávají a stoupají vzhůru. Olej by neměl být natolik horký, aby vykazoval další viditelné pohyby. Pokud používáte česnek a šalotku, bude olej bublat kvůli obsahu vody v nich, o něco intenzivněji. To je normální, ale přesto byste měli zajistit, aby česnek a šalotka velmi pomalu zhnědly. Jakmile uvidíte bublinky, může se teplota pohybovat mezi 110-120 °C. Pokud si všimnete, že koření prská silněji nebo příliš rychle tmavne, snižte teplotu.
  • Když česnek a šalotka zhnědnou, vyjměte je z oleje, aby se nepřipálily.
  • Připravte si chilli vločky do žáruvzdorné misky, nebo sklenice. Nalijte horký olej přes sítko na chilli vločky. Pozor! Chilli vločky budou zpočátku prskat. Když postupujete správně, poznáte to podle toho, že ucítíte vůni „popcornu“ – vůbec byste neměli cítit spáleninu. Není špatný nápad vyzkoušet teplotu oleje na malém množství chilli vloček, ale neotálejte, protože olej se rychle ochladí. Chilli vločky a olej promíchejte, aby se teplo z oleje rovnoměrně rozprostřelo. Sůl vmíchejte do chilli oleje až úplně nakonec. Skladujte v čisté sklenici v lednici, vydrží vám tam minimálně půl roku.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button