Recepty

Salát z černých hub (Liangban Mu’er 凉拌木耳)

Čínská kuchyně, bohatá na různorodost chutí a exotických surovin, skrývá mnoho pokladů, které můžeme objevovat i v západních kuchyních. Jedním z těchto objevů je salát z černých hub, tradiční čínský pokrm připravovaný z hub, známých také jako ucho jidášovo, oblačná houba nebo dřevěná houba. Právě jejich charakteristický tvar, připomínající lidské ucho, přinesl těmto houbám tyto zajímavé názvy.

Salát z černých hub má hluboké kořeny v historii čínské kuchyně. Černé houby, které jsou hlavní složkou tohoto pokrmu, byly považovány za léčivé již v tradiční čínské medicíně. Postupem času se tyto houby staly klíčovým prvkem mnoha pokrmů, včetně tohoto salátu, který se vyvinul z původně léčivých účelů na delikátní chuťový zážitek.

Salát z černých hub

Příprava

Přestože se může zdát, že příprava salátu z černých hub vyžaduje mistrovství v čínském vaření, není to tak složité, jak by se mohlo zdát.

Houby

Skvěle absorbují koření a jejich nepravidelný tvar pomáhá omáčce se na nich efektivně „uchytit“. Po uvaření by si měly zachovat pružnost a neměly by být příliš měkké nebo kašovité, ani slizké. Houby se nejprve namočí ve vodě, aby nabobtnaly. Poté se krátce pošírují a v případě potřeby odstraní tuhé stopky a jsou-li velké, tak i nakrájí.

Rehydrataci hub můžete urychlit namočením do teplé nebo horké vody, ale čím je voda teplejší, tím nerovnoměrněji se houba rehydratuje. Namáčení hub do příliš horké vody nebo příliš dlouhé vaření ve vodě způsobí, že houba bude tvrdší. Nemusí to být příliš patrné u hrubších, méně kvalitních hub, ale prémiové černé houby jsou oblíbené právě pro svou jemnou texturu. Je tak lepší počkat, až se houby přirozeně rehydratují, než se proces snažit urychlit horkou vodou.

Tip: Trocha bílého octa přidaná do vody při namáčení udělá houby křupavější!

Omáčka

Příprava omáčky zahrnuje zvláštní metodu zvanou You Po (油泼), což znamená „nalévání horkého oleje“. Tím se sníží ostrá chuť syrových aromatických látek (česnek, jarní cibulka atd.) a plně se uvolní chuť koření.

Do žáruvzdorné misky dejte mletý česnek, chilli vločky a mletý sečuánský pepř. Zahřejte trochu oleje a poté nalijte do mísy. Přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet a trochu cukru. Dobře promíchejte. Pokud je máte k dispozici, jsou nakládané chilli papričky skvělým doplňkem. Pokud nemáte po ruce nakládané chilli, použijte nakrájenou červenou nebo zelenou papriku.

Kombinace chutí

Houby se smíchají s připravenou omáčkou. Je důležité, aby byly všechny ingredience dokonale promíchány, aby se dosáhlo maximální chuti. Do velké mísy vložte připravené houby, na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli a čerstvou chilli papričku. Nalijte omáčku a dobře promíchejte. Na vrch přidejte trochu koriandru na ozdobu a pro extra chuť. Na pokrmu si můžete pochutnat hned. Nebo pro lepší chuť nechte na chvíli vychladit v lednici (zálivku časem houby více nasají).

Podávání

Salát z černých hub se podává studený jako osvěžující předkrm nebo součást dim sum.

Salát z černých hub

Zajímavosti

Černé houby jsou známy pro svůj vysoký obsah železa, vlákniny a vitamínů. Tento pokrm není pouze lahodný, ale také prospěšný pro vaše zdraví.

Stejně jako mnoho tradičních čínských pokrmů existuje i mnoho regionálních variant salátu z černých hub. Některé zahrnují další ingredience, jako jsou arašídy, ředkvičky, okurky nebo další druhy zeleniny, což přidává další rozměr chuti.

Vařené černé houby se musí sníst ve stejný den, kdy se připravily. Nemusí to tak vypadat, ale kazit se začnou v závislosti na teplotě do 24 hodin. Připravte si tedy jen tolik, kolik spotřebujete!

salát z černých hub
Vytisknout recept
528 hodnocení

Salát z černých hub (Liangban Mu’er 凉拌木耳)

V čínské kultuře jsou černé houby často spojovány s dlouhým životem a zdravím. Salát z černých hub s sebou nese tuto symboliku a může být vnímán nejen jako chutná pochoutka, ale i jako poselství dobrého zdraví.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas15 minuty
Chod: Předkrm, Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 50g sušených černých hub asi ⅓ šálku
  • 3 stroužky česneku nasekaného
  • 1 lžička chilli vloček
  • lžičky mletého sečuánského pepře
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky rýžového octa černý nebo čirý
  • 1 lžička cukru
  • 1 ks červená chilli paprička nakrájená na tenké plátky
  • ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • koriandr

Postup 

Houby

  • Ve velké misce namočte sušené černé houby na 1-2 hodiny do studené vody, dokud nebudou plně rehydratované
  • Propláchněte pod tekoucí vodou, pokud houby mají, odřízněte tuhé stonky. Velké kusy hub natrhejte na kousky velikosti sousta.
  • Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Blanšírujte houby 1-2 minuty (podle tloušťky hub).
  • Opláchněte studenou vodou, aby vychladly a poté dobře sceďte.

Omáčka

  • Do žáruvzdorné misky dejte nasekaný česnek, chilli vločky a mletý sečuánský pepř. Zahřejte olej, dokud nebude kouřit, poté nalijte na česnek a koření.
  • Přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Dobře promíchejte.
  • Ve velké misce smíchejte houby, chilli papričku, cibuli a omáčku, dokud se dobře nespojí. Přidejte koriandr.
  • Na salátu si můžete pochutnat ihned, nebo pro jeho ještě lepší chuť ho dejte na chvíli do lednice vychladit.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button