Pomerančové kuře (Chen Pí Jī 陈皮鸡)
Pomerančové kuře je pokrm s bohatou historií a jedinečnou chutí. Je to jedno z nejkreativnějších jídel posledních 30 let. Jeho původ sahá až do tradiční čínské kuchyně, aby se vyvinul do rozmanitých regionálních variací.
Pomerančové kuře a jeho původ
Pravděpodobně tento pokrm původně pochází z čínského mandarinkového kuřete z provincie Hunan. Díky restauracím jako Panda Express se Pomerančové kuře stalo oblíbeným pokrmem po celém světě. Šéfkuchař Andy Kao tvrdí, že vytvořil originální čínsko-americký recept na pomerančové kuře v havajském Panda Express v roce 1987. Seriál „Teorie velkého třesku“ (The Big Bang Theory) zvýšil jeho pověst díky postavě Sheldona Coopera, který byl tímto pokrmem posedlý. .Jeho sladkokyselá chuť a aromatická pomerančová kůra přináší zážitek, který si zamilují i milovníci autentické čínské kuchyně. V různých částech světa se kulinářská tradice může šířit a měnit a pomerančové kuře ukazuje, že i přes tyto změny si udržuje svou jedinečnost.
Pomerančové kuře je čínsko-americké jídlo , které je často pomlouváno jako neautentické. Ve skutečnosti obsahuje mnoho tradičních chutí Číny. Pokrm se přizpůsobil nejen pro západní strávníky, ale i pro čínské přistěhovalce, kteří měli přístup k jiným ingrediencím, než ve své rodné zemi.
Historie
Kořeny tohoto pokrmu lze vysledovat až do 30. let 20. století. V té době se čínští přistěhovalci usadili ve Spojených státech a přizpůsobili své tradiční recepty tak, aby splňovaly požadavky amerického vkusu. Podobně jako pokrm „kuře ve sladkokyselé omáčce“ původní „Orange Chicken“ se nepřipravovalo z obalovaných kousků kuřete. Omáčka se vyráběla ze zbytků pomerančové, nebo citronové kůry a vařila se se sójovou omáčkou, chilli a česnekem. Omáčka měla citrusový prvek, ale nebyla tak výrazná ani sladká.
Tipy
Klíčem k tomu, aby omáčka měla skvělou pomerančovou chuť, však není jen pomerančový džus, ale pomerančová kůra, takže tuto přísadu nevynechávejte.
Jakmile opečete všechny kousky kuřete, nechte kuře nejprve 2 až 3 minuty vychladnout. Kůrka bude o něco více křupavější. Také si lépe udrží svoji křupavost po přelití omáčkou, aniž by se hned rozmočila.
Pokud chcete, aby kousky kuřete byly extra křupavé, nechte je 5 až 10 minut odpočinout, poté znovu zahřejte olej a dejte kuře na 1 až 2 minuty znovu opéct.
Do těstíčka můžete přidat trochu kypřícího prášku. Bude nadýchanější.
Pomerančové kuře (Chen Pí Jī 陈皮鸡)
Ingredience
Omáčka
- kůra z 1 pomeranče
- ¼ šálku pomerančové šťávy
- ¼ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku vody
- ⅓ šálku rýžového octa světlý, nebo tmavý
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sezamového oleje
- ½ šálku cukru
Kuře
- 450 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže nebo prsa
- 2 ks velká vejce
- 1 lžíce rýžového vína
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ½ šálku kukuřičného škrobu
- ½ šálku mouky hladké
- 2 šálky rostlinného oleje na smažení
- 2 stroužky česneku nakrájené
Ozdoba
- 1 ks jarní cibulka nakrájená
- 1 lžička sezamová semínka ozdoba
Postup
- Naložte nakrájené kostky kuřete do sezamového oleje, bílého pepře, soli a vína Shaoxing; odložte na 20 minut.
- V míse smíchejte všechny ingredience na pomerančovou omáčku, prošlehejte je, aby se dobře spojily. V jiné míse prošlehejte všechny ingredience na těsto, dokud nebude těsto hladké. Vložte kostky kuřete, dobře je obalte a dejte stranou.
- Rozehřejte wok nebo nepřilnavou pánev s olejem. Jemně vkládejte obalené kuřecí kostky, jednu po druhé, ujistěte se, že jsou rozložené tak, aby se neslepily.
- Smažte, dokud kousky kuřete nezezlátnou a nebudou křupavé. Vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách.
- Přelijte olej na smažení do nádoby a 1 polévkovou lžíci oleje ponechejte ve woku nebo na pánvi. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní nebo lehce nezhnědne. Jemně vlijte směs pomerančové omáčky, promíchejte a přiveďte k mírnému varu .
- Vhoďte opečené kuře, promíchejte, aby se vše dobře spojilo, vyndejte, posypte bílým sezamem, ozdobte jarní cibulkou a ihned podávejte s rýží.