Suroviny

Goji (Gōu Qi 枸杞): Bobule zdraví

Červené plody kustovnice čínské (Lycium chinense) zvané také Goji nebo Wolfberry, jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby.

V tradiční čínské medicíně se její plody považují za „klíč ke dlouhověkosti“. V Číně se používají plody kustovnice čínské již po staletí. Využívá se zejména jako doplněk stravy nebo se připravuje v podobě čaje. Kromě plodů se využívají i listy, kůra a kořeny. Využívání plodů se datuje v Číně od konce dynastie Ming (1368–1644).

Zatímco kustovnice cizí (Lycium barbarum) roste převážně na severu Číny, kustovnice čínská pro změnu ovládá jižní oblasti. Přestože největšího věhlasu získaly goji v tradiční lidové medicíně, svou pověst si upevnily i v okolních asijských zemích jako například ve Vietnamu, Indii, Japonsku či Korei. Zároveň zde můžete narazit i na zpracování listů, květů, kůry či kořene.

Kustovnice čínská je rozšířená v Asii od jihozápadní Asie přes Pákistán, Nepál, Čínu a Mongolsko po Thajsko, Japonsko a Koreu. Pěstuje se i ve Vietnamu, na Jávě a Havajských ostrovech.

Goji, která je nabízená na trhu, je v převažující míře nesprávně označována jako plody kustovnice čínské. Většina goji pěstovaného v Číně a vyváženého do zahraničí jsou plody kustovnice cizí, případně kulturních vyšlechtěných kultivarů získaných hybridizací kustovnice cizí s jinými druhy kustovnic. Goji jsou tedy plody stejné kustovnice, která roste běžně zdomácnělá i v teplejších oblastech České republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button