Recepty

Kuře v omáčce z červeného oleje (Kou Shui Ji 口水鸡)

Kuře (Kou Shui Ji 口水鸡) je jedním z typických sečuánských jídel. Jeho exotický název v čínských znacích – 口 – ústa, 水 – voda, 鸡 – kuře, dává tušit, že jde o nevšední chuťový zážitek. V angličtině se často setkáme s termínem „Saliva Chicken,“ což není náhoda, protože tento pokrm je opravdu nesmírně chutný a přináší pocit, jako by vám v ústech zkrátka tekly sliny. V českých čínských restauracích se může skrývat pod mnoha různými názvy, ale nejběžnější je „Sečuánské kuře v omáčce z červeného oleje.“ Asi nejvýstižnější název tohoto pokrmu by mohl být „Kuře, na které se sbíhají sliny“. To ovšem nic nemění na tom, že je to jedno z nejznámějších sečuánských jídel a je jedním z nejoblíbenějších v sečuánských restauracích v Číně. Je oblíbené na oslavách a rodinných setkáních a symbolizuje pohostinnost a radost z dobrého jídla.

Původ autentického názvu

Název pochází od čínského literáta Guo Morua. Než byl tento pokrm znám pod tímto názvem, lidé v Sichuanu mu obecně říkali pikantní kuře, nebo pepřové kuře. Guo Moruo, moderní čínský literát, jednou ve své básni „Ji Bo Qu 賟波曲“ napsal: „Bílé nakrájené kuře, které jsem jedl ve svém rodném městě Shawan, když jsem byl chlapec, bílé kousky masa a horká a pálivá paprika, ještě teď slintám…“ Mezi místními se název uchytil a dál rozšířil.

Kuře (Kou Shui Ji 口水鸡) je studený pokrm v tradiční sečuánské kuchyni, vyrobený z vařeného kuřecího masa a chilli oleje. Je to velmi kreativní jídlo s velkým důrazem na chutě různých ingrediencí. Aby bylo jídlo ještě pikantnější, někdy se přidávají i chilli papričky.

Kuře po uvaření namočte do ledové vody. Zchlazení zabrání dalšímu vaření kuřete, a tím jeho převaření. Navíc se krásně stáhne a zpevní kůže. Chilli olej, základní součást tohoto pokrmu, vyvažuje dokonalou rovnováhu pikantnosti. Opékané a drcené arašídy na druhé straně dodávají pokrmu křupavou texturu a zároveň zmírňují pálivou pikantnost v ústech. Tradiční, autentický recept vyžaduje celé kuře, podávané nakrájené s kůží a kostí. V receptu používám místo toho kuřecí stehýnka. Kuřecí stehna jsou dobrou volbou, protože jsou to jemné a chutné kusy kuřete. Pro pohodlí strávníků obvykle před krájením kosti vyjmu. Neváhejte a upravte recept podle svých vlastních preferencí.

Vytisknout recept
541 hodnocení

Kuře v omáčce z červeného oleje (Kou Shui Ji 口水鸡)

Kuře (Kou Shui Ji 口水鸡) je jedním z typických sečuánských jídel. V angličtině se používá pro tento pokrm název „Saliva Chicken“ – slinné kuře.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření20 minuty
Celkový čas30 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Předkrm
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

Vaření kuřete

Omáčka

Postup 

  • Do velkého hrnce přidejte kuře, zelenou cibulku a 3-4 plátky zázvoru a víno na vaření. Poté nalijte tolik vody, aby bylo kuře zakryté. Obsah přiveďte k varu na středním plameni, plamen stáhněte a za mírného varu maso nechte 10 minut dusit.
  • Vypněte plamen a nechte kuře v hrnci (přikryté) dalších 10 minut.
  • Během vaření kuřete si připravte ledovou lázeň přidáním ledu a vody do velké mísy.
  • Opečte arašídy ve studeném woku na mírném ohni, dokud lehce nezhnědnou. Nechte vychladnout a poté je rozdrťte na malé kousky.
  • Smíchejte všechny ingredience na omáčku dohromady v malé misce.
  • Když je kuře uvařené, přendejte ho pomocí kleští do ledové lázně. Odstavte dokud kuře zcela nevychladne. Přeneste kuře na prkénko. Odstraňte kosti a poté nakrájejte kuře na kousky a naskládejte do misky.
  • Kuřecí maso přelijeme omáčkou a ozdobíme koriandrem a rozdrcenými arašídy
  • Podáváme s rýží
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button