Recepty

Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)

Opilé kuře má své kořeny v tradiční čínské kuchyni. Jeho původ je spojen s městem Shaoxing, které je známé produkci kvalitního rýžového vína zvaného Shaoxing huadiao. Toto víno se používá jako hlavní ingredience při přípravě tohoto pokrmu, kterému dodává nezapomenutelnou vůni a hloubku chuti.

opilé kuře

Původ tohoto pokrmu se datuje do starověku, kdy bylo častým zvykem podávat kuře připravené s alkoholem na slavnostech a rodinných oslavách. Příprava a konzumace je spojena s rituály, které zdůrazňují bohatství, štěstí a jedinečnost dané chvíle. Tato tradice vychází z víry v pozitivní vliv alkoholu na zdraví. Tradičně se opilé kuře připravuje z celého kuřete, ale v naší domácí verzi použijeme kuřecí stehna. To zjednodušuje proces a je snadnější pro běžné kuchaře. Je také důležité zvolit kvalitní rýžové víno Shaoxing, které je hlavní složkou tohoto pokrmu a dává mu jeho charakteristickou chuť a vůni.

Opilé kuře je vzhledem ke své jednoduchosti a konzumaci za studena považováno za pokrm vhodný pro každou příležitost, zejména během horkých letních dnů. V podstatě je to pošírované kuře namočené ve slaném nálevu z kuřecího vývaru a vína Shaoxing. Je oblíbený pro svou jemnou texturu, jedinečnou vůni a osvěžující chuť umami. Přestože se jedná o klasiku, která se často objevuje na okázalých hostinách, je překvapivě snadné ji vyrobit doma.

Příprava opilého kuřete vyžaduje trochu práce, ale výsledek stojí za to. Můžete si vychutnat šťavnaté kuřecí maso s výraznou vůní a chutí, které se skvěle hodí k pivu a je ideální pro oslavy a příležitostné občerstvení, ale i jako hlavní chod. Dopřejte si toto tradiční čínské jídlo a objevte nové chuťové zážitky!

Opilé kuře (Zuì Jī)
Vytisknout recept
538 hodnocení

Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)

Opilé kuře je vzhledem ke své jednoduchosti a konzumaci za studena považováno za pokrm vhodný pro každou příležitost, zejména během horkých letních dnů.
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření30 minuty
Doba marinování1 den
Celkový čas1 den 50 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 2 vykostěné kuřecí stehna včetně kůže

Marináda

Na vývar

  • 500 ml vody
  • 1 2,5 cm zázvor nakrájený na plátky
  • 1 ks zelená cibulka hrubě nakrájená
  • 1 ks badyán
  • 3 ks sušené jujuby volitelné
  • 15 ks plodů goji volitelné
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • ½ šálku rýžového vína Shaoxing

Na ozdobu

  • nakrájená zelená cibulka

Postup 

Marinování kuřete

  • Smíchejte sůl a sečuánský pepř na malé pánvi. Opékejte na středně mírném ohni, občas pánví zatřeste, dokud se nerozvoní (asi 5 minut). Přendejte na malý talířek a nechte vychladnout.
  • Kuřecí stehna vykostěte. Kosti dejte stranou do vývaru. Rozklepejte tlustou část masa tak, aby maso bylo rovnoměrně tlusté.
  • Kuřecí stehna posypte opečenou solí a sečuánským pepřem. Doplňte vínem Shaoxing, zelenou cibulkou a zázvorem. Rukou jemně vmasírujte koření a nechte 15 minut stranou.

Vývar

  • Přidejte kosti do malého hrnce s vodou, zázvorem, zelenou cibulkou, badyánem a jujubami.
  • Zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se nepřivede k varu, poté snižte na středně nízkou teplotu. Vařte 30 minut za občasného sbírání pěny shora. Jakmile bude vývar hotový, nechte ho vychladnout.
  • Přidejte bobule goji, sůl, cukr a víno Shaoxing. Míchejte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí. Vývar dejte do lednice, aby úplně vychladl.

Kuřecí maso

  • Poté, co je kuře marinováno, srolujte každé stehno do pevného špalku, kůží ven.
  • Položte srolované kuřecí stehno na kus hliníkové fólie. Zabalte fólií, aby bylo zcela utěsněno.
  • Do hrnce přidejte vodu a přivedete k varu na středně vysokém ohni.
  • Kuřecí rolky položte na napařovací rošt a vařte v páře na středně vysoké teplotě po dobu 15 až 20 minut, v závislosti na velikosti kuřecích stehýnek. Po 15 minutách zkontrolujte propečenost zapíchnutím párátka do středu kuřete. V případě potřeby nechte vařit dalších 5 minut.
  • Připravte si ledovou lázeň přidáním ledu a vody do velké mísy. Vložte do ní uvařené kuřecí závitky a nechte zcela vychladnout.
  • Jakmile jsou kuřecí závitky a solný nálev zcela vychladlé, vyjměte kuřecí stehýnka z fólie a přendejte do hluboké nádoby.
  • Na nádobu položte síťový cedník, poté sceďte a nalijte na kuře lák. Přidejte bobule goji zpět ke kuřeti, zbytek pevných ingrediencí vyhoďte. Nádobu uzavřete a nechte přes noc marinovat v lednici.
  • Před podáváním nakrájejte kuře na 1 cm kousky, pokapejte malým množstvím nálevu a ozdobte zelenou cibulkou a plody goji. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě jako předkrm, nebo s rýží jako hlavní chod.

Video

Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button