Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)

Opilé kuře má své kořeny v tradiční čínské kuchyni. Jeho původ je spojen s městem Shaoxing, které je známé produkci kvalitního rýžového vína zvaného Shaoxing huadiao. Toto víno se používá jako hlavní ingredience při přípravě tohoto pokrmu, kterému dodává nezapomenutelnou vůni a hloubku chuti.

Původ tohoto pokrmu sahá hluboko do historie, kdy lidé na slavnostních hostinách servírovali kuře připravené s alkoholem. Takové jídlo mělo nejen zdůraznit význam oslavované události, ale také přinést symbolické poselství bohatství, štěstí a výjimečnosti daného okamžiku. Tento zvyk vychází z tradiční víry v léčivé a posilující účinky alkoholu.
Opilé kuře se tradičně připravuje z celého kuřete, což podtrhuje jeho slavnostní charakter. V naší jednodušší domácí variantě však použijeme kuřecí stehna – nejenže je příprava snazší, ale pokrm je tak dostupnější pro každého kuchaře. Klíčem k autentické chuti je použití kvalitního rýžového vína Shaoxing, které tomuto pokrmu dodává jeho charakteristickou vůni a bohatou chuť.


Opilé kuře se vzhledem ke své jednoduchosti a konzumaci za studena považuje za pokrm vhodný pro každou příležitost, zejména během horkých letních dnů. V podstatě je to pošírované kuře namočené ve slaném nálevu z kuřecího vývaru a vína Shaoxing. Je oblíbený pro svou jemnou texturu, jedinečnou vůni a osvěžující chuť umami. Přestože tato klasika často září na okázalých hostinách, její příprava doma je překvapivě snadná.
Příprava opilého kuřete vyžaduje trochu práce, ale výsledek stojí za to. Šťavnaté kuřecí maso s výraznou vůní a chutí skvěle doplňuje pivo a výborně poslouží na oslavách, při příležitostném občerstvení nebo jako hlavní chod. Dopřejte si toto tradiční čínské jídlo a objevte nové chuťové zážitky!
Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)
Ingredience
- 2 vykostěné kuřecí stehna včetně kůže
Marináda
- 1 ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého sečuánského pepře
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1 ks zelená cibulka rozdrcená
- 3 plátky zázvoru
Na vývar
- 500 ml vody
- 1 2,5 cm zázvor nakrájený na plátky
- 1 ks zelená cibulka hrubě nakrájená
- 1 ks badyán
- 3 ks sušené jujuby volitelné
- 15 ks plodů goji volitelné
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- ½ šálku rýžového vína Shaoxing
Na ozdobu
- nakrájená zelená cibulka
Postup
Marinování kuřete
- Smíchejte sůl a sečuánský pepř na malé pánvi. Opékejte na středně mírném ohni, občas pánví zatřeste, dokud se nerozvoní (asi 5 minut). Přendejte na malý talířek a nechte vychladnout.
- Kuřecí stehna vykostěte. Kosti dejte stranou do vývaru. Rozklepejte tlustou část masa tak, aby maso bylo rovnoměrně tlusté.
- Kuřecí stehna posypte opečenou solí a sečuánským pepřem. Doplňte vínem Shaoxing, zelenou cibulkou a zázvorem. Rukou jemně vmasírujte koření a nechte 15 minut stranou.
Vývar
- Přidejte kosti do malého hrnce s vodou, zázvorem, zelenou cibulkou, badyánem a jujubami.
- Zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se nepřivede k varu, poté snižte na středně nízkou teplotu. Vařte 30 minut za občasného sbírání pěny shora. Jakmile bude vývar hotový, nechte ho vychladnout.
- Přidejte bobule goji, sůl, cukr a víno Shaoxing. Míchejte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí. Vývar dejte do lednice, aby úplně vychladl.
Kuřecí maso
- Poté, co je kuře marinováno, srolujte každé stehno do pevného špalku, kůží ven.
- Položte srolované kuřecí stehno na kus hliníkové fólie. Zabalte fólií, aby bylo zcela utěsněno.
- Do hrnce přidejte vodu a přivedete k varu na středně vysokém ohni.
- Kuřecí rolky položte na napařovací rošt a vařte v páře na středně vysoké teplotě po dobu 15 až 20 minut, v závislosti na velikosti kuřecích stehýnek. Po 15 minutách zkontrolujte propečenost zapíchnutím párátka do středu kuřete. V případě potřeby nechte vařit dalších 5 minut.
- Připravte si ledovou lázeň přidáním ledu a vody do velké mísy. Vložte do ní uvařené kuřecí závitky a nechte zcela vychladnout.
- Jakmile jsou kuřecí závitky a solný nálev zcela vychladlé, vyjměte kuřecí stehýnka z fólie a přendejte do hluboké nádoby.
- Na nádobu položte síťový cedník, poté sceďte a nalijte na kuře lák. Přidejte bobule goji zpět ke kuřeti, zbytek pevných ingrediencí vyhoďte. Nádobu uzavřete a nechte přes noc marinovat v lednici.
- Před podáváním nakrájejte kuře na 1 cm kousky, pokapejte malým množstvím nálevu a ozdobte zelenou cibulkou a plody goji. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě jako předkrm, nebo s rýží jako hlavní chod.