Recepty

Lilek s česnekovou omáčkou (Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子)

Čínský lilek s česnekovou omáčkou – tato klasická pochoutka je také známá jako Fish Fragrant Lilek (Lilek s rybí vůní), což je přesnější překlad jejího čínského názvu Yu Xiang Qiezi/鱼香茄子. Seznam ingrediencí, který neobsahuje žádné ryby může trochu mást. Má se za to, že jídlo dostalo tento název, protože je podobné tomu, které místní používají k přípravě ryb. Ve skutečnosti však lilek s rybí vůní nemá s rybami nic společného. V podstatě je to smažené jídlo skládající se z kousků lilku, mletého masa, chilli a husté omáčky.

Původ názvu omáčky s rybí vůní

Podle lidové pověsti hospodyňka vařila k večeři lilek a nechtěla plýtvat zbytky omáčky použité v rybím pokrmu. Použila ji tedy při přípravě lilku. Pokrm byl velice chutný a její manžel ho miloval víc, než původní jídlo s rybami. Pojmenovali ho tedy yú xiāng neboli „rybí vůně“ jako poctu lahodné omáčce.
Yú xiāng je jednou ze sedmi klíčových příchutí v sečuánské kuchyni. Obsahuje sójovou omáčku, ocet Chinkiang, cukr, doubanjiang, chilli papričky a velké množství čerstvého česneku, zázvoru a cibule.

Tradiční receptury na čínský lilek s česnekovou omáčkou vyžadují mleté ​​vepřové maso, které pokrmu dodává bohatou chuť. V sečuánské kuchyni můžete najít mnoho příkladů těchto kombinací, jako je Mapo Tofu , nasucho smažené zelené fazolky atd. Lze použít i mleté ​​hovězí, kuřecí nebo krůtí maso.

lilek s česnekovou omáčkou

Čínský lilek pro vegetariány

Tento pokrm můžete připravit i tak, že si ho s chutí a bez obav dají i vegetariáni. Použijte tofu jako náhradu mletého masa. V tomto případě zvolte tofu s pevnou konzistencí, které lze prsty rozlámat na kousky. Smažte obvyklým způsobem. Nebo místo mletého masa smažte na drobno nakrájené houby shiitake. Můžete použít čerstvé i sušené. Maso klidně vynechte úplně, i tak bude pokrm chutnat skvěle.

Lilek je jednou z nejnáročnějších zelenin na vaření, ale výsledek je skvělý, pokud to uděláte správně. Pro nejlepší chuť a konzistenci doporučuji použít čínský lilek, který je úzký a dlouhý. Ve srovnání s lilkem, který se běžně vyskytuje v supermarketech, má jasnější fialovou barvu, tenčí slupku, méně semínek a sladší chuť.

Vytisknout recept
532 hodnocení

Lilek s česnekovou omáčkou (Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子)

Jemný, krémový lilek ochucený štiplavým, voňavým kořením, čínský lilek s česnekovou omáčkou je prostě neodolatelný!
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 2 ks nakrájené lilky (450 g )
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu na obalení lilku

Omáčka

Ostatní ingredience

  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky sečuánského pepře
  • 4 ks nakrájené jarní cibulky
  • 3 lžíce na drobno nakrájeného česneku asi 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce nakrájeného zázvoru
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 8 až 10 ks čínských sušených chilli papriček

Postup 

  • Nakrájejte lilek na dlouhé tyčinky, nebo kousky.
  • Vložte do velké mísy a přelejte vodou, tak aby všechny kousky lilku byly ponořené. Přidejte 1 lžičku soli, dobře promíchejte. Přikrejte poklicí, aby lilek zůstal pod vodou po dobu 15 – 20 minut. Sceďte a osušte.
  • Všechny ingredience omáčky přidejte do mísy. Dobře promíchejte a dejte stranou.
  • Posypte lilek kukuřičným škrobem a  promíchejte, dokud se lilek rovnoměrně nepokryje tenkou vrstvou škrobu.
  • Do velké nepřilnavé pánve nalijte olej a zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud nebude horký. Rozložte lilek po dně pánve bez překrývání (možná budete muset vařit ve 2 nebo 3 dávkách). Smažte lilek po jedné i druhé straně, dokud povrch neztmavne a lilek nezměkne, 5 až 7 minut. Přeneste na talíř. Zbývající várku(y) usmažte stejným způsobem. Dávejte pozor, aby se pánev příliš nezahřála a olej nezačal kouřit.
  • Jakmile je lilek hotový, sundejte pánev ze sporáku. Přebytečný olej slijte a na pánvi ho ponechte pouze 1 polévkovou lžíci. Do pánve přidejte sečuánský pepř. Smažte na středním plameni, dokud kuličky pepře nezhnědnou. Pak je odstraňte.
  • Přidejte vepřové maso. Smažte dokud se nerozdělí na malé kousky. Přidejte jarní cibulku, česnek, zázvor a sušené chilli papričky. Několikrát promíchejte, aby se vůně uvolnila.
  • Omáčku znovu promíchejte, aby se kukuřičný škrob úplně rozpustil, a poté nalijte do pánve. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vraťte lilek do pánve a rychle promíchejte. Chuť, pokud je potřeba, upravte přidáním trochy soli nebo cukru. Vše ihned přendejte na talíř.
  • Podávejte horké s dušenou rýží.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button