Lilek s česnekovou omáčkou (Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子)
Čínský lilek s česnekovou omáčkou – tato klasická pochoutka je také známá jako Fish Fragrant Lilek (Lilek s rybí vůní), což je přesnější překlad jejího čínského názvu Yu Xiang Qiezi/鱼香茄子. Seznam ingrediencí, který neobsahuje žádné ryby může trochu mást. Má se za to, že jídlo dostalo tento název, protože je podobné tomu, které místní používají k přípravě ryb. Ve skutečnosti však lilek s rybí vůní nemá s rybami nic společného. V podstatě je to smažené jídlo skládající se z kousků lilku, mletého masa, chilli a husté omáčky.


Původ názvu omáčky s rybí vůní
Podle lidové pověsti hospodyňka vařila k večeři lilek a nechtěla plýtvat zbytky omáčky použité v rybím pokrmu. Použila ji tedy při přípravě lilku. Pokrm byl velice chutný a její manžel ho miloval víc, než původní jídlo s rybami. Pojmenovali ho tedy yú xiāng neboli „rybí vůně“ jako poctu lahodné omáčce.
Yú xiāng je jednou ze sedmi klíčových příchutí v sečuánské kuchyni. Obsahuje sójovou omáčku, ocet Chinkiang, cukr, doubanjiang, chilli papričky a velké množství čerstvého česneku, zázvoru a cibule.
Tradiční receptury na čínský lilek s česnekovou omáčkou vyžadují mleté vepřové maso, které pokrmu dodává bohatou chuť. V sečuánské kuchyni můžete najít mnoho příkladů těchto kombinací, jako je Mapo Tofu , nasucho smažené zelené fazolky atd. Lze použít i mleté hovězí, kuřecí nebo krůtí maso.

Čínský lilek pro vegetariány
Tento pokrm můžete připravit i tak, že si ho s chutí a bez obav dají i vegetariáni. Použijte tofu jako náhradu mletého masa. V tomto případě zvolte tofu s pevnou konzistencí, které lze prsty rozlámat na kousky. Smažte obvyklým způsobem. Nebo místo mletého masa smažte na drobno nakrájené houby shiitake. Můžete použít čerstvé i sušené. Maso klidně vynechte úplně, i tak bude pokrm chutnat skvěle.
Lilek je jednou z nejnáročnějších zelenin na vaření, ale výsledek je skvělý, pokud to uděláte správně. Pro nejlepší chuť a konzistenci doporučuji použít čínský lilek, který je úzký a dlouhý. Ve srovnání s lilkem, který se běžně vyskytuje v supermarketech, má jasnější fialovou barvu, tenčí slupku, méně semínek a sladší chuť.
Lilek s česnekovou omáčkou (Yu Xiang Qie Zi 鱼香茄子)
Ingredience
- 2 ks nakrájené lilky (450 g )
- 1 lžička soli
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu na obalení lilku
Omáčka
- 3 lžíce lžíce octa Chinkiang
- 1 lžíce lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce lžíce vína Shaoxing nebo suchého sherry
- 1 lžíce lžíce Doubanjiang
- 2 lžíce lžíce cukru
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru nebo zeleninového
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce lžíce kukuřičného škrobu
Ostatní ingredience
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 lžičky sečuánského pepře
- 4 ks nakrájené jarní cibulky
- 3 lžíce na drobno nakrájeného česneku asi 8 stroužků česneku
- 1 lžíce nakrájeného zázvoru
- 250 g mletého vepřového masa
- 8 až 10 ks čínských sušených chilli papriček
Postup
- Nakrájejte lilek na dlouhé tyčinky, nebo kousky.
- Vložte do velké mísy a přelejte vodou, tak aby všechny kousky lilku byly ponořené. Přidejte 1 lžičku soli, dobře promíchejte. Přikrejte poklicí, aby lilek zůstal pod vodou po dobu 15 – 20 minut. Sceďte a osušte.
- Všechny ingredience omáčky přidejte do mísy. Dobře promíchejte a dejte stranou.
- Posypte lilek kukuřičným škrobem a promíchejte, dokud se lilek rovnoměrně nepokryje tenkou vrstvou škrobu.
- Do velké nepřilnavé pánve nalijte olej a zahřívejte při středně vysoké teplotě, dokud nebude horký. Rozložte lilek po dně pánve bez překrývání (možná budete muset vařit ve 2 nebo 3 dávkách). Smažte lilek po jedné i druhé straně, dokud povrch neztmavne a lilek nezměkne, 5 až 7 minut. Přeneste na talíř. Zbývající várku(y) usmažte stejným způsobem. Dávejte pozor, aby se pánev příliš nezahřála a olej nezačal kouřit.
- Jakmile je lilek hotový, sundejte pánev ze sporáku. Přebytečný olej slijte a na pánvi ho ponechte pouze 1 polévkovou lžíci. Do pánve přidejte sečuánský pepř. Smažte na středním plameni, dokud kuličky pepře nezhnědnou. Pak je odstraňte.
- Přidejte vepřové maso. Smažte dokud se nerozdělí na malé kousky. Přidejte jarní cibulku, česnek, zázvor a sušené chilli papričky. Několikrát promíchejte, aby se vůně uvolnila.
- Omáčku znovu promíchejte, aby se kukuřičný škrob úplně rozpustil, a poté nalijte do pánve. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vraťte lilek do pánve a rychle promíchejte. Chuť, pokud je potřeba, upravte přidáním trochy soli nebo cukru. Vše ihned přendejte na talíř.
- Podávejte horké s dušenou rýží.