Mapo Tofu (麻婆豆腐)
Autentické Mapo tofu po sečuánsku je jedním z tradičních pokrmů sečuánské kuchyně. Je pikantní, otupující, pálivé, aromatické a jemné. Mapo tofu patří mezi deset nejznámějších čínských jídel a těší se velké oblibě nejen mezi Číňany, ale i v mnoha západních zemích. Existuje mnoho variant, například vegetariánská verze nebo verze s vepřovým masem.
Čerstvě namletý prášek ze sečuánského pepře (现磨花椒粉) je důležitým kořením, které pokrm zvýrazní. Téměř v každé sečuánské restauraci před podáváním Mapo tofu posypou čerstvě namletým sečuánským pepřem. Pokud vám nevyhovuje jeho otupující chuť, můžete ji vynechat. Milovníci sečuánského pepře však tento krok určitě nevynechají. Vylepší vaše Mapo tofu na jinou úroveň.
Povaření kostek tofu ve vroucí vodě s trochou soli udělá tofu křehčí. Vzhledem k tomu, že jak doubanjiang, tak fermentované sójové boby jsou slané, buďte se solením opatrní.


Ingredience:
- 450 g měkkého tofu (jemné tofu)
- 100 g mletého hovězího nebo vepřového masa
- 1 lžíce kukuřičného, nebo bramborového škrobu
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1,5 polévkové lžíce Doubanjiang
- 1/2 polévkové lžíce fermentovaných sójových bobů , známých také jako douchi (nahrubo nasekané)
- 1 polévková lžíce mletého pepře
- 1/2 polévkové lžíce sečuánského pepře
- 400 ml voda nebo vývar na dušení
- 1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- 4-6 jarní cibulky (nakrájené, bílou a zelenou část zvlášť)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
- 5 plátků zázvoru (jemně nasekaných – asi 1 čajová lžička)
Příprava:
Nakrájejte tofu na čtvercové kostky (asi 2 cm). Přiveďte k varu větší množství vody a poté přidejte špetku soli. Tofu ve vodě vařte asi 1 minutu. Vyjměte a nechte okapat.
Na pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje a osmažte na něm mleté maso do křupava. Maso vyndejte a olej nechte uvnitř.
Přidejte další 1 lžíci rostlinného oleje a na pomalém ohni smažte 1 minutu Doubanjiang, dokud nezčervená a přidejte fermentované černé boby (douchi), česnek, bílou část jarní cibulky, zázvor a pepř.
Poté přilijte vodu nebo vývar. Po vyvaření vývaru přidejte světlou sójovou omáčku, cukr a polovinu uvařeného hovězího masa a nechte ještě 2-3 minuty vařit.
Vložte tofu a vařte dalších 6-8 minut. Delší doba vaření pomáhá tofu vstřebat chutě.
Během vaření smíchejte v malé misce 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu s 2,5 polévkovými lžícemi vody. Škrob rozmíchejte. Tofu můžete lehce ochutnat a přidat špetku soli, pokud není dostatečně slané. Přidejte maso a zakápněte sezamovým olejem. Dobře promíchejte.
Před podáváním jídla na stůl posypte práškem sečuánského pepře (podle chuti) a zelenou částí jarní cibulky. Mapo tofu se nejlépe podává jednoduše s dušenou rýží nebo nudlemi.