Recepty

Horké suché nudle (Rè Gān Miàn 热干面)

Představte si nudle pokryté hustou omáčkou ze sezamu, které jsou následně proložené zeleninou a dochuceny pikantním kořením. Horké suché nudle (热干面) jsou pro město Wuhan tím, čím jsou trdelník pro Prahu nebo bagel pro New York. „Re, 热“ znamená horký, „Gan, 干“ znamená suchý a „Mian, 面“ znamená nudle. Hot dry noodles, nebo „Horké suché nudle“ jsou oblíbenou snídaní v provincii Hubei. „Re, 热“ znamená fyzicky horké, nikoli pikantně horké, to je odlišuje od čínských studených nudlí (Liang Mian/凉面).

Historie horkých a suchých nudlí

Tento pokrm má zajímavou historii, která sahá až do 30. let 20. století.

Podle legendy se jedné horké noci ocitl prodavač nudlí Li Bao v nesnázích. Měl mnoho čerstvých nudlí, které ten den neprodal a tak hrozilo, že se do druhého dne zkazí. Rozhodl se proto nudle uvařit a nechat je oschnout na prkénku. Náhodou ale převrhl láhev sezamového oleje, který se vylil na nudle. Li Bao se rozhodl, že to tak nechá být. Druhý den ráno Li Bao uvařené nudle blanšíroval a podával je s různými omáčkami. K jeho překvapení nová chuť nudlí přitáhla mnoho zákazníků a „suché nudle“ se rychle staly hitem, který se prodával po celém městě.

Cai Linji

Li Bao mohl být průkopníkem podávání svých blanšírovaných nudlí v „suchém“ (tj. bezpolévkovém) základu omáčky. Možná to ale nebyl on, kdo přišel s příchutí sezamu, která definuje nudle reganmian tak, jak je známe dnes. Jiná verze příběhu připisuje původ těchto nudlí Cai Mingweiovi – majiteli nudlového obchodu Cài Línjì (蔡林记). S jistotou je známo, že ve 40. letech 20. století již Cai Mingwei podnikal se svou ženou a prodával tyto nudle jako „reganmské“. V roce 1950 Cai Mingwei oficiálně zaregistroval své sezamové nudle pod názvem „reganmian“. Dnes je Cai Linji (蔡林记) hlavní značkou (oživenou synem Cai Mingwei), která vyrábí své vlastní balené nudle reganmian i pro export.

Wuhan je proslulý jako jedno z čínských měst, kterým se říká „Tři velké pece“ (三大火炉 sān dà huǒlú). Je to označení pro velká čínská města s extrémně horkým letním počasím. Města Wuhan, Čchung-čchingNanking se nacházejí ve vlhkém údolí povodí řeky Jang-c‘-ťiang a jsou obklopena horami. Z počátku poloviny 20. století bylo v těchto oblastech více než 70 dní v roce, kdy denní maximální teplota přesáhla 30°C. Často se teploty vyšplhaly i nad 40°C. Lidé popisují tento pocit „cítit se jako v peci“. Proto se těmto třem městům říká „tři velké pece“.

Horké suché nudle

Tipy

Zásadité alkalické nudle 碱水面 (jiǎnshuǐmiàn) vydrží v horkém podnebí déle čerstvé. Díky tomu se staly populárními v této oblasti.

Nevynechávejte předvaření!  Možná budete chtít ušetřit čas tím, že si vystačíte s čerstvě uvařenými nudlemi. Pšijdete tím o jediněčnou texturu nudlí, pro kterou je tento pokrm tak oblíbený.

Restaurace v Číně předvaří nudle, dokud nejsou al dente. Nudle smíchají se sezamovým olejem a pomocí ventilátoru je ochladí a vysuší, díky čemuž jsou nudle žvýkavější. Před podáváním nudle opět na pár sekund povaří ve vroucí vodě, jen tak dlouho, aby se prohřály.

Čínská sezamová pasta (Zhi Ma Jiang/芝麻酱) je základním kořením pro horké suché nudle. Vyrábí se z pražených celých sezamových semínek. Tím se liší od Tahini, která se obvykle vyrábí ze syrových, loupaných sezamových semínek (někdy lehce opečených).

Dobrou náhradou za konzervovanou ředkev daikon (辣萝卜干) je konzervovaný hořčičný stonek (Zhacai/榨菜), který je běžněji dostupný.

Horké suché nudle (Rè Gān Miàn 热干面)

Horké suché nudle (热干面) jsou pro město Wuhan tím, čím jsou trdelník pro Prahu nebo bagel pro New York.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas25 minuty
Chod: Předkrm, Snídaně
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 240 g čerstvé alkalické nudle

Omáčka

  • 3 lžíce sezamová pasta
  • 3 lžíce sezamový olej
  • 4 lžíce sójová omáčka
  • ½ lžičky cukr

Na nudle

  • ¼ šálku nasekaných konzervovaných hořčičných stonků zha cai, 榨菜 (nebo podle chuti)
  • ¼ šálku nakrájených nakládaných dlouhých fazolí suan dou jiao, 酸豆角 (nebo podle chuti)
  • 2 stroužky česnek mletý
  • chilli olej podle chuti
  • ¼ šálku koriandr nasekaný
  • 2 ks jarní cibulka nakrájená
  • 1 lžička černý rýžový ocet

Postup 

  • Přidejte 3 lžíce sezamové pasty do misky a postupně vmíchejte 2 lžíce sezamového oleje, aby se pasta vyhladila.
  • Poté přidejte sójovou omáčku, 1 lžičku cukru a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Pokud je omáčka stále příliš hustá, přidejte několik kapek teplé vody nebo více sójové omáčky, aby se zředila. Podle chuti dosolíme a dáme stranou. Tuto omáčku si můžete připravit předem.
  • Nudle uvařte podle pokynů na obalu, ale zkraťe čas aby zůstaly žvýkací a al dente. Nudle zceďte a dejte je do velké mísy.
  • Promíchejte nudle se zbývající lžící sezamového oleje, aby se nudle neslepily. Přidejte konzervované ředkvičky, nakládané dlouhé fazole, česnek, chilli olej, koriandr, jarní cibulku, ocet a omáčku. Nudle rychle smícháme a podáváme horké.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button