Koriandr (Xiangcai 香菜): Chuť, kterou jedni milují a druzí nesnesou

Koriandr, známý také jako čínská petržel, je koření, které vyvolává silné reakce – buď ho milujete, nebo nesnášíte. Tato aromatická bylina hraje v kuchyni celého světa důležitou roli, přičemž je zvláště významná v asijské, středomořské, latinskoamerické a středovýchodní kuchyni. V Číně má koriandr své místo nejen na talíři, ale i v tradiční medicíně a symbolice.

Původ a rozšíření koriandru

Původ koriandru sahá až do starověkého Středomoří a jižní Evropy, odkud se rozšířil do Asie a zbytku světa. Patří k nejstarším zaznamenaným kořením; archeologové nalezli jeho zbytky v egyptských hrobkách datovaných až do roku 1550 př. n. l. Do Číny se dostal asi před dvěma tisíci lety a od té doby se stal běžnou součástí čínské kuchyně. Přesto není čínským původním druhem a ve starší čínské kuchyni najdeme jen zmínky o jeho omezeném využití. Postupně se však jeho význam zvětšoval a dnes ho najdeme v celé Číně v mnoha regionálních pokrmech.

Koriandr jako rostlina

Koriandr (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) a zahrnuje listy i semena, které se obě využívají, ale s rozdílnými chutěmi. Čerstvé listy koriandru mají specifickou chuť, kterou někteří lidé popisují jako citrusovou, zatímco jiným připomíná mýdlo – důvodem je genetická variace vnímání chuťových receptorů. Semena mají jemnější, lehce nasládlou a kořeněnou chuť, která při tepelné úpravě získává ořechové tóny.

V čínské kuchyni se využívají především listy, které se přidávají do polévek, nudlových pokrmů nebo se jimi zdobí hotová jídla. Semena se v Číně používají méně často, ale jsou důležitá ve směsích jako „pižmové“ (shèxiāng xiāngliào 麝香香料) a „květinové“ (huāxiāng xiāngliào 花香香料) koření.

Vliv koriandru na zdraví

Koriandr je bohatý na antioxidanty, vitamíny A, C, a K a také na minerály jako železo a draslík. V čínské medicíně se považuje za bylinu se zahřívajícím účinkem. Říká se, že zlepšuje trávení, posiluje krevní oběh a napomáhá očistě organismu. Koriandrový čaj nebo vývar jsou také oblíbené pro jejich účinky na detoxikaci a podporu imunity. Věří se, že podporuje qi (氣) – vitální energii těla – a posiluje žaludek a slezinu.

Koriandr v čínské kuchyni

Čínská kuchyně využívá koriandr především v provinciích, kde je rozšířenější chuťová rozmanitost a experimentování s bylinkami, jako je například Sečuán, Yunnan nebo severní provincie Číny. Často se podává jako součást studených jídel, kdy se jím zdobí saláty nebo dochucuje jemně pálivá omáčka z chilli a česneku. V provincii Sečuán, kde jsou oblíbené pokrmy s výraznou pálivostí a znecitlivující chutí (mala, 麻辣), se koriandr používá jako čerstvá ozdoba na polévky, dušená jídla a nudlové pokrmy. Přidává se těsně před podáváním, aby vyrovnal pálivost a znecitlivující účinky sečuánského pepře (huajiao, 花椒). Koriandr se zde také často míchá s česnekem a sezamovým olejem, čímž vzniká osvěžující dip k pokrmům z masa a k nudlím. V kantonské kuchyni zase najdeme koriandr především v polévkách a vývarech, kde jeho svěžest vyvažuje těžší a bohatší chutě masa.

Symbolika koriandru v čínské kultuře

Koriandr v čínské kultuře symbolizuje svěžest a energii a je spojován s pojmem „čisté chuti“ (清淡, qingdan). To může souviset s jeho původem léčivé byliny, která má tělo očistit a podpořit trávení. V některých částech Číny se koriandr používá při oslavách jara jako symbol obnovy, kdy jeho svěží vůně symbolizuje nový začátek. Podobně jako u jiných bylinek platí, že čím je koriandr čerstvější, tím má silnější účinek a je cennější jak v kulinářství, tak v symbolické rovině.

Pěstování koriandru

Pěstovat koriandr je poměrně snadné, a zvládnete to i v domácích podmínkách, například na okenním parapetu. Vyžaduje dostatek světla a pravidelné zalévání, aby se předešlo vysychání. Nejlépe roste na jaře nebo na podzim, kdy není vystaven příliš vysokým teplotám, které by způsobily rychlé vykvetení a ztrátu kvality listů. V Číně se koriandr často pěstuje na menších farmách nebo v domácích zahradách, kde je oblíbeným doplňkem běžné zeleniny.

Koriandr ve světové kuchyni

Ačkoliv je koriandr v Číně známý a široce používaný, jeho role v jiných kuchyních je také zajímavá. Indická kuchyně využívá semena koriandru jako klíčovou součást směsí koření, například garam masaly, zatímco listy často přidává do kari a salátů. V Mexiku je koriandr nedílnou součástí salsy, guacamole a tacos, kde svou svěží chutí doplňuje pikantní pokrmy. Různorodé využití napříč kulturami ukazuje univerzálnost a přizpůsobivost této byliny.

Proč některým lidem koriandr nechutná?

Některým lidem koriandr nechutná kvůli genetické variaci, která způsobuje, že jeho chuť vnímají jako mýdlovou nebo nepříjemnou. Tento efekt má na svědomí konkrétní gen, označený jako OR6A2, který je citlivý na aldehydy přítomné v koriandru. Tyto chemické látky, běžné i v mýdlech a některých čisticích prostředcích, působí na chuťové buňky tak, že evokují podobný vjem.

Studie ukazují, že tuto genetickou predispozici vykazuje přibližně 10–14 % světové populace. Častěji se vyskytuje u lidí evropského původu než v Asii nebo na Středním východě, kde koriandr tradičně používají a kulturně oceňují jako oblíbenou bylinku.

Zajímavosti o koriandru

  1. Starověké léčivo: Koriandr se ve starověkém Řecku používal jako lék proti zažívacím potížím a jako přísada do parfémů.
  2. Všestranné využití: Celá rostlina koriandru je jedlá. Listy, semena, stonky a dokonce i kořeny, které se využívají například v thajské kuchyni pro svou intenzivní chuť.
  3. Čisticí účinek: V ájurvédské a tradiční čínské medicíně se koriandr cení pro své detoxikační účinky. Zejména v kombinaci s jinými bylinami a kořením.
  4. Kultura a legendy: V některých částech Asie se koriandr považuje za afrodiziakum. Hlavně díky jeho povzbuzujícím účinkům na tělo a mysl.
  5. Koriandr v parfumerii a kosmetice: Koriandr se používá nejen v kuchyni, ale také v parfumerii a kosmetice. Díky své svěží, lehce pepřové vůni je součástí některých parfémů, zejména těch s orientálními a kořeněnými tóny. Olej z koriandrových semen se také používá v kosmetických výrobcích, kde má antiseptické a osvěžující účinky na pleť.

Koriandr je zkrátka fascinující rostlina s bohatou historií, jedinečnou chutí a širokým využitím, ať už v kuchyni, medicíně nebo symbolice. V čínské kuchyni má pevnou roli a stále si získává nové příznivce po celém světě.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Loading...

    Související články

    Back to top button