Čínská hnědá omáčka
Kantonská omáčka je páteří čínské kuchyně. Je také známá jako čínská hnědá omáčka.
Kantonská kuchyně pochází z provincie Guangdong v Číně. Většina restaurací označených jako „čínské restaurace“ bude z velké části podávat kuchyni v kantonském stylu. Je to důsledek velkého počtu emigrantů z Guangzhou, Macaa a Hong Kongu.
Existuje mnoho variací této kantonské omáčky, nebojte se experimentovat s dalšími přísadami. Vyrábí se hlavně ze sójové omáčky, ale může také obsahovat omáčku XO, ústřicovou omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, chilli olej a mnoho dalších ingrediencí.
Ingredience:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce česneku
- 1 lžíce zázvoru
- 1,5 šálku sójové omáčky
- 1 a ¾ šálku bílého cukru
- ¼ šálku hnědého cukru
- ¾ lžičky černého pepře
- 1 lžička bílých sezamových semínek (volitelně)
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce vody
Nadrobno nakrájejte (nebo nastrouhejte) česnek a zázvor. Na pánev (nebo do hrnce) dejte 1 lžíci sezamového oleje a zapněte na střední oheň. Přidejte česnek, zázvor a za stálého míchání trochu orestujte. Nalijte 1,5 šálku sójové omáčky, přidejte cukr, pepř a dobře promíchejte.
Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu a vařte 15-20 minut. Občas zamíchejte.
Mezitím do malé nádoby přidejte 4 lžíce kukuřičného škrobu a 3 lžíce vody. Velmi dobře promíchejte a za stálého míchání škrobovou kaši přilejte do omáčky.
Omáčku ještě minutu míchejte a počkejte, až se znovu začne vařit. Poté 5 minut vařte. Nakonec přidejte 1 lžičku sezamových semínek a dobře promíchejte.
Před vložením do nádoby nechte vychladnout. Až omáčka vychladne, bude hustší.
Nebo odlišná varianta:
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 3 cm velmi jemně nakrájeného zázvoru
- 150 ml hoisin omáčky
- 30 ml rýžového octa
- 100 ml sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- ¾ lžičky čínského koření pěti vůní
Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nasekejte česnek. Vložte je na pánev (nebo do malého kastrůlku), poté přidejte hoisin, sójovou omáčku, ocet, cukr a čínské koření pěti vůní. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile omáčka probublá, snižte plamen a vařte 2–3 minuty, dokud se omáčka trochu nezredukuje a nezhoustne. Omáčku můžete zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě, stejně jako v předchozí variantě.
Kantonská omáčka vydrží chlazená ve vzduchotěsné nádobě 1-2 týdny.
Do třetice další varianta:
Autentická čínská všestranná omáčka na smažení, jejíž příprava trvá několik minut a lze ji uchovat v lednici celé týdny. Brilantní na ní je to, že ji vyrobíte pouhým smícháním ingrediencí ve sklenici, kterou uložíte do lednice, kde ji můžete skladovat týdny – dokonce měsíce.
Pak jednoduše ve woku zahřejete trochu oleje, vhodíte do něj maso, zeleninu, nudle a poté přidáte omáčku s trochou vody a ona se jako kouzlem promění v hustou lesklou omáčku, která lahodně obalí vaše kousky masa, zeleniny, nudlí. Je skvělá, obyčejná, ale také tak všestranná – přidejte do ní bylinky, ovocnou sladkost, nebo nějakou ostřejší chuť.
Ingredience
- 125 ml sójová omáčka
- 125 ml ústřicová omáčka
- 60 ml Čínské rýžové víno Shaoxing
- 30 g kukuřičný škrob
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 – 2 lžičky mletého bílého pepře (volitelně)
Smíchejte ingredience v nádobě a protřepejte, aby se spojily. Uchovávejte v lednici a před použitím protřepejte. Po delší době skladování dejte pozor, aby se promíchal i kukuřičný škrob. Ten se usazuje na dně a časem je potřeba ho rozmíchat například lžící. Protřepání nemusí stačit.
Základní příchutě pro omáčku
- Česnek, mletý nebo jemně nakrájený
- Zázvor, mletý nebo jemně nakrájený
- Čerstvé chilli papričky, mleté nebo jemně nakrájené
Další návrhy ochucení
- Sriracha, pasta z chilli fazolí nebo jiný pikantní doplněk
- Sladká chilli omáčka
- Nahraďte vodu ananasovým nebo pomerančovým džusem
- Rýžový ocet – pro nádech kyselosti
- Čerstvé lístky koriandru nebo thajské bazalky – pro svěžest
- Česnek nebo obyčejná pažitka, nakrájená
- Špetka čínského prášku z pěti koření