Recepty

Čínská hnědá omáčka

Kantonská omáčka je páteří čínské kuchyně. Je také známá jako čínská hnědá omáčka.

Kantonská kuchyně pochází z provincie Guangdong v Číně. Většina restaurací označených jako „čínské restaurace“ bude z velké části podávat kuchyni v kantonském stylu. Je to důsledek velkého počtu emigrantů z Guangzhou, Macaa a Hong Kongu.

čínská hnědá omáčka

Existuje mnoho variací této kantonské omáčky, nebojte se experimentovat s dalšími přísadami. Vyrábí se hlavně ze sójové omáčky, ale může také obsahovat omáčku XO, ústřicovou omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, chilli olej a mnoho dalších ingrediencí.

Ingredience:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce česneku
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1,5 šálku sójové omáčky
  • 1 a ¾ šálku bílého cukru
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ¾ lžičky černého pepře
  • 1 lžička bílých sezamových semínek (volitelně)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce vody

Nadrobno nakrájejte (nebo nastrouhejte) česnek a zázvor. Na pánev (nebo do hrnce) dejte 1 lžíci sezamového oleje a zapněte na střední oheň. Přidejte česnek, zázvor a za stálého míchání trochu orestujte. Nalijte 1,5 šálku sójové omáčky, přidejte cukr, pepř a dobře promíchejte.
Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu a vařte 15-20 minut. Občas zamíchejte.

Mezitím do malé nádoby přidejte 4 lžíce kukuřičného škrobu a 3 lžíce vody. Velmi dobře promíchejte a za stálého míchání škrobovou kaši přilejte do omáčky.
Omáčku ještě minutu míchejte a počkejte, až se znovu začne vařit. Poté 5 minut vařte. Nakonec přidejte 1 lžičku sezamových semínek a dobře promíchejte.
Před vložením do nádoby nechte vychladnout. Až omáčka vychladne, bude hustší.

Nebo odlišná varianta:

  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 3 cm velmi jemně nakrájeného zázvoru
  • 150 ml hoisin omáčky
  • 30 ml rýžového octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • ¾ lžičky čínského koření pěti vůní

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nasekejte česnek. Vložte je na pánev (nebo do malého kastrůlku), poté přidejte hoisin, sójovou omáčku, ocet, cukr a čínské koření pěti vůní. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile omáčka probublá, snižte plamen a vařte 2–3 minuty, dokud se omáčka trochu nezredukuje a nezhoustne. Omáčku můžete zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě, stejně jako v předchozí variantě.

Kantonská omáčka vydrží chlazená ve vzduchotěsné nádobě 1-2 týdny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button