Čínská hnědá omáčka

Čínská hnědá omáčka je neodmyslitelnou součástí čínské kuchyně, zejména kantonské, a její bohatá chuť a univerzální použití ji činí klíčovým prvkem v mnoha pokrmech. Její historie sahá hluboko do minulosti, kdy se sójová omáčka, základní složka hnědé omáčky, začala používat již během dynastie Zhou (1046–256 př. n. l.). Postupem času se sójová omáčka stala jedním z nejpoužívanějších dochucovadel v Číně.

Složení čínské hnědé omáčky se může lišit v závislosti na regionálních variacích a osobních preferencích. Základ však obvykle tvoří sójová omáčka, která je kombinována s dalšími ingrediencemi, jako je ústřicová omáčka, hoisin omáčka, rýžový ocet, česnek, zázvor, cukr a někdy i chilli olej. K zahuštění omáčky se často používá kukuřičný škrob. Tato kombinace ingrediencí vytváří bohatou a komplexní chuť, která je charakteristická pro mnoho čínských pokrmů.

V čínské kuchyni je hnědá omáčka používána v různých pokrmech, jako jsou stir-fry, dušená jídla, marinády či omáčky k namáčení. Její univerzálnost umožňuje její použití s různými druhy masa, zeleniny a dokonce i tofu, což z ní činí všestrannou omáčku.

Připravit si vlastní čínskou hnědou omáčku doma je poměrně jednoduché a umožňuje přizpůsobit chuť podle osobních preferencí.

Ingredience:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce česneku
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1,5 šálku sójové omáčky
  • 1 a ¾ šálku bílého cukru
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ¾ lžičky černého pepře
  • 1 lžička bílých sezamových semínek (volitelně)
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce vody

Nadrobno nakrájejte (nebo nastrouhejte) česnek a zázvor. Na pánev (nebo do hrnce) dejte 1 lžíci sezamového oleje a zapněte na střední oheň. Přidejte česnek, zázvor a za stálého míchání trochu orestujte. Nalijte 1,5 šálku sójové omáčky, přidejte cukr, pepř a dobře promíchejte.
Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu a vařte 15-20 minut. Občas zamíchejte.

Mezitím do malé nádoby přidejte 4 lžíce kukuřičného škrobu a 3 lžíce vody. Velmi dobře promíchejte a za stálého míchání škrobovou kaši přilejte do omáčky.
Omáčku ještě minutu míchejte a počkejte, až se znovu začne vařit. Poté 5 minut vařte. Nakonec přidejte 1 lžičku sezamových semínek a dobře promíchejte.
Před vložením do nádoby nechte vychladnout. Až omáčka vychladne, bude hustší.

Nebo odlišná varianta:

  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 3 cm velmi jemně nakrájeného zázvoru
  • 150 ml hoisin omáčky
  • 30 ml rýžového octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • ¾ lžičky čínského koření pěti vůní

Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nasekejte česnek. Vložte je na pánev (nebo do malého kastrůlku), poté přidejte hoisin, sójovou omáčku, ocet, cukr a čínské koření pěti vůní. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile omáčka probublá, snižte plamen a vařte 2–3 minuty, dokud se omáčka trochu nezredukuje a nezhoustne. Omáčku můžete zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě, stejně jako v předchozí variantě.

Kantonská omáčka vydrží chlazená ve vzduchotěsné nádobě 1-2 týdny.

Do třetice další varianta:

Autentická čínská všestranná omáčka na smažení, jejíž příprava trvá několik minut a lze ji uchovat v lednici celé týdny. Brilantní na ní je to, že ji vyrobíte pouhým smícháním ingrediencí ve sklenici, kterou uložíte do lednice, kde ji můžete skladovat týdny – dokonce měsíce.

Pak jednoduše ve woku zahřejete trochu oleje, vhodíte do něj maso, zeleninu, nudle a poté přidáte omáčku s trochou vody a ona se jako kouzlem promění v hustou lesklou omáčku, která lahodně obalí vaše kousky masa, zeleniny, nudlí. Je skvělá, obyčejná, ale také tak všestranná – přidejte do ní bylinky, ovocnou sladkost, nebo nějakou ostřejší chuť.

Ingredience

Smíchejte ingredience v nádobě a protřepejte, aby se spojily. Uchovávejte v lednici a před použitím protřepejte. Po delší době skladování dejte pozor, aby se promíchal i kukuřičný škrob. Ten se usazuje na dně a časem je potřeba ho rozmíchat například lžící. Protřepání nemusí stačit.

Základní příchutě pro omáčku

  • Česnek, mletý nebo jemně nakrájený
  • Zázvor, mletý nebo jemně nakrájený
  • Čerstvé chilli papričky, mleté ​​nebo jemně nakrájené

Další návrhy ochucení

  • Sriracha, pasta z chilli fazolí nebo jiný pikantní doplněk
  • Sladká chilli omáčka
  • Nahraďte vodu ananasovým nebo pomerančovým džusem
  • Rýžový ocet – pro nádech kyselosti
  • Čerstvé lístky koriandru nebo thajské bazalky – pro svěžest
  • Česnek nebo obyčejná pažitka, nakrájená

    2 komentáře

    1. Dělala jsem první verzi a je opravdu vynikající.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Loading...

    Související články

    Back to top button