Čínská hnědá omáčka

Kantonská omáčka je páteří čínské kuchyně. Je také známá jako čínská hnědá omáčka.
Kantonská kuchyně pochází z provincie Guangdong v Číně. Většina restaurací označených jako „čínské restaurace“ bude z velké části podávat kuchyni v kantonském stylu. Je to důsledek velkého počtu emigrantů z Guangzhou, Macaa a Hong Kongu.

Existuje mnoho variací této kantonské omáčky, nebojte se experimentovat s dalšími přísadami. Vyrábí se hlavně ze sójové omáčky, ale může také obsahovat omáčku XO, ústřicovou omáčku, hoisin omáčku, rýžový ocet, chilli olej a mnoho dalších ingrediencí.
Ingredience:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce česneku
- 1 lžíce zázvoru
- 1,5 šálku sójové omáčky
- 1 a ¾ šálku bílého cukru
- ¼ šálku hnědého cukru
- ¾ lžičky černého pepře
- 1 lžička bílých sezamových semínek (volitelně)
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce vody
Nadrobno nakrájejte (nebo nastrouhejte) česnek a zázvor. Na pánev (nebo do hrnce) dejte 1 lžíci sezamového oleje a zapněte na střední oheň. Přidejte česnek, zázvor a za stálého míchání trochu orestujte. Nalijte 1,5 šálku sójové omáčky, přidejte cukr, pepř a dobře promíchejte.
Přiveďte k varu a na velmi nízkou teplotu a vařte 15-20 minut. Občas zamíchejte.

Mezitím do malé nádoby přidejte 4 lžíce kukuřičného škrobu a 3 lžíce vody. Velmi dobře promíchejte a za stálého míchání škrobovou kaši přilejte do omáčky.
Omáčku ještě minutu míchejte a počkejte, až se znovu začne vařit. Poté 5 minut vařte. Nakonec přidejte 1 lžičku sezamových semínek a dobře promíchejte.
Před vložením do nádoby nechte vychladnout. Až omáčka vychladne, bude hustší.
Nebo odlišná varianta:
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 3 cm velmi jemně nakrájeného zázvoru
- 150 ml hoisin omáčky
- 30 ml rýžového octa
- 100 ml sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- ¾ lžičky čínského koření pěti vůní
Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nasekejte česnek. Vložte je na pánev (nebo do malého kastrůlku), poté přidejte hoisin, sójovou omáčku, ocet, cukr a čínské koření pěti vůní. Promíchejte a za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile omáčka probublá, snižte plamen a vařte 2–3 minuty, dokud se omáčka trochu nezredukuje a nezhoustne. Omáčku můžete zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě, stejně jako v předchozí variantě.
Kantonská omáčka vydrží chlazená ve vzduchotěsné nádobě 1-2 týdny.