Recepty

Pikantní studené nudle (Sichuan Liang Miàn 四川凉面)

Pálivé a osvěžující studené nudle se sečuánským dresinkem jsou tak delikátní jídlo, které musíte vyzkoušet! Pikantní studené nudle, v čínštině známé jako Liang Mian (凉面), jsou tradiční „malé jídlo“ (Xiao Chi 小吃) oblíbené v mnoha oblastech Číny. V pouličních stáncích, malých kavárnách nebo v domácnostech se podává jako svačina nebo rychlá snídaně.

Pro pikantní studené nudle můžeme použít čerstvé i sušené nudle. Alkalické pšeničné nudle, pružné a žvýkací s příjemným al dente kousnutím, jsou základem sečuánského liangmianu. Dávejte pozor, abyste nudle nepřevařili! Nudle musíte vyndat, když jsou právě uvařené nebo lépe trochu nedovařené (al dente). A neoplachujte je pod studenou vodou jako u některých jiných receptů! Aby nudle rychle vychladly, rozložte je na velký talíř nebo mísu a poházejte nudle hůlkami a to nejlépe před ventilátorem. Poté přidejte trochu sezamového oleje a dobře promíchejte. Zabráníte tak slepení nebo zamotání nudlí.

„姜辣嘴, 蒜辣心 (jiāng là zuǐ, suàn là xīn)“ se překládá jako „zázvor dělá pikantní chuť, česnek koření srdce“. Aby se tyto chutě co nejlépe zakomponovali do rychle sestavených pouličních jídel, jako jsou nudle a knedlíky, čínští kuchaři používají zázvorovou a česnekovou vodu.

Zázvorová šťáva a česneková voda se vyrábí tak, že se zázvor a česnek zvlášť rozmačkají, dají se do dvou misek a přidá se malé množství vroucí vody. Jídlo smíchané se zázvorovou šťávou a česnekovou vodou je lahodnější než to, které se přímo smíchá se zázvorem a česnekem!

pikantní studené nudle

Vzhledem k tomu, že kuře není pro toto jídlo nepostradatelné, můžete ho jednoduše vynechat a udělat tento studený nudlový pokrm vegetariánský.

sichuan liang mian
Vytisknout recept
541 hodnocení

Pikantní studené nudle (Liang Miàn 四川凉面)

Pikantní studené nudle, v čínštině známé jako Liang Mian (凉面), jsou tradiční „malé jídlo“ (Xiao Chi 小吃) oblíbené v mnoha oblastech Číny. V pouličních stáncích, malých kavárnách nebo v domácnostech se podává jako svačina nebo rychlá snídaně.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas15 minuty
Chod: Předkrm, Snídaně
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 1 ks kuřecí stehno vykostěné a bez kůže
  • 250 g pšeničných nudlí
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky – nebo sečuánské sladké sójové omáčky
  • 2 lžíce chilli oleje
  • 1 lžíce černého rýžového octa
  • ½ lžičky cukru
  • 1 špetka soli podle chuti
  • 150 g pošírovaných mungo klíčků nebo okurku, nakrájenou na nudličky
  • 1 ks jarní cibulky nakrájené
  • 2 ks čerstvé chilli papričky nakrájené na tenké plátky
  • koriandr
  • opékané nebo smažené arašídy

Postup 

  • Do malé misky dejte mletý česnek, sečuánský pepř a nadrobno nakrájený zázvor. Přidejte horkou vodu. Nechte vylouhovat.
  • Kuřecí stehno vařte 15 minut na středním plameni. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
  • Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Přidejte nudle. Vařte, dokud nejsou jen uvařené nebo trochu nedovařené. Buďte opatrní, aby nedošlo k převaření.
  • Sceďte nudle. Aby nudle rychle vychladly, rozložte je na velký talíř nebo mísu a poházejte nudle hůlkami a to nejlépe před ventilátorem.
  • Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
  • Kuře naporcujeme buď ručně, nebo nožem. Přidejte k nudlím spolu s  jarní cibulkou, čerstvým chilli a mungo klíčky (okurku nebo jinou zeleninu)
  • Aromatickou vodu slijte přes sítko. Nudle zalijte, přidejte všechny ingredience na zálivku a dobře promíchejte.
  • Nudle přendejte do 2 servírovacích misek. Každou porci posypte koriandrem a arašídy (pokud používáte).

Poznámky

Můžete použít jakýkoli typ nudlí, které jsou kulatého tvaru: běžné pšeničné nudle, alkalické nudle, rýžové nudle, nudle soba.
Kuřecí maso můžete vynechat a udělat tento studený nudlový pokrm vegetariánský.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button