Recepty

Skleněné nudle se zelím (Bái Cài Dùn Fen Tiáo 白菜炖粉条)

Skleněné nudle s zelím, známé také jako 白菜炖粉条, je klasickým čínským jídlem, které se vyznačuje svou jednoduchostí, chutí a výživovou hodnotou.

Co jsou skleněné nudle?

Skleněné nudle, nebo celofánové nudle, jsou pojmenovány podle svého poloprůhledného vzhledu a pružné, kluzké textury po uvaření. Na rozdíl od běžných pšeničných nudlí nebo vaječných nudlí se vyrábí ze škrobu sladkých brambor, brambor nebo mungo fazolí. Jsou proto bezlepkové. Existují v různých formách a tvarech.

Druhy skleněných nudlí

  • Tlusté skleněné nudle: Tento typ se běžně používá v severních a západních čínských regionech (je také populární v korejské kuchyni). V čínštině jsou tyto nudle známé jako Fen Tiao (粉条), což znamená škrobové nudle. Mohou být buď kulaté nebo ploché. Vyrábějí se ze sladkých brambor nebo bramborového škrobu.
  • Tenké skleněné nudle: Tento typ je známý jako fazolové nitě nebo mungo fazolové vermicelli. V čínštině se nazývají Fěn Sī (粉丝), což znamená „škrobová vlákna“. Hlavní složkou jsou mungo fazole.

Příprava skleněných nudlí

Skleněné nudle připravujeme dvěma způsoby, pomocí studené nebo horké vody.

  • Namáčení v horké vodě: Tato metoda je vhodná pro tlusté skleněné nudle. Namáčejte je v horké vodě, dokud nenabydou na objemu a nestanou se pružnými. Pět až deset minut by mělo stačit na to, aby byly dostatečně měkké, ale stále pružné.
  • Namáčení ve studené vodě: Tato metoda trvá déle. Pro použití s tenkými skleněnými nudlemi je namáčení ve studené vodě vhodnější. Je méně drsná a umožňuje, aby nudle jemně změkly.
smažené skleněné nudle

Ingredience pro skleněné nudle se zelím

Tento recept nevyžaduje mnoho ingrediencí. Kromě skleněných nudlí a čínského zelí potřebujete jen několik ingrediencí. Pro tento recept můžete použít tlusté skleněné nudle ze sladkých brambor nebo tenké skleněné nudle z mungo fazolí. Sladké bramborové nudle jsou oblíbenější volbou v sečuánské kuchyni.

Příprava

Namáčení nudlí. Tlusté nudle dejte do mísy s horkou vodou a nechte je namočené po dobu pěti minut. Pokud používáte ploché nudle, prodlužte dobu namáčení na 10-15 minut. Jakmile budou nudle pružné, opláchněte je pod studenou tekoucí vodou a nechte je dobře okapat.

Tenké (vermicelli) nudle namočte na 5-7 minut do studené vody, dokud mírně nezměknou. Nudle sceďte a nechte okapat.

Příprava zelí. Dobře jej omyjte a osušte. Listovou část natrhejte na malé kousky, pevnou bílou část nakrájejte na proužky.

Jak podávat skleněné nudle se zelím

Skleněné nudle s zelím se obvykle podávají jako příloha. Smažené skleněné nudle se zelím můžete také připravit jako hlavní jídlo. Usmažte vejce nebo vepřové maso (lehce ochucené solí) a přidejte je nakonec ke smaženým skleněným nudlím. Vynikající chuť dodají tomuto pokrmu houby shitake.

Skleněné nudle se zelím (白菜炖粉条)

Skleněné nudle s zelím, známé také jako 白菜炖粉条, je klasickým čínským jídlem, které se vyznačuje svou jednoduchostí, chutí a výživovou hodnotou.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas15 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Předkrm
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 1 svazek nudlí z mungo fazolí
  • ½ hlávky pekingského zelí 350 – 400 g zelí , nakrájené na 1cm kousky
  • 1 špetka soli
  • 1 ½ lžíce oleje
  • 2-4 ks sušené chilli papričky
  • 2 ks jarní cibulky nakrájené
  • 3 stroužky česneku nasekané
  • lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • ½ šálku vody cca 100-150ml

Postup 

  • Nudle namočte do vody o pokojové teplotě asi na 10 – 15 minut, dokud nezměknou. Dávejte pozor, abyste je nenamáčeli příliš dlouho, protože by se rozmočily. Sceďte a odložte na později.
  • Listovou část pekingského zelí natrhejte na kousky, pevnou bílou část pak nakrájejte na nudličky.
  • Do studené pánve přidejte olej a celý sečuánský pepř. Na mírném ohni opékejte pepř, dokud se neobjeví intenzivní bublinky a neucítíte jeho vůni. Pomocí špachtle jej vyjměte z pánve. Olej nechte v pánvi.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte sušenou chilli papričku, česnek a jarní cibulku (zelenou část cibulky si nechte na ozdobu). Smažte, dokud česnek na okraji lehce nezezlátne.
  • Přidejte bílou část zelí. Za stálého míchání smažte asi 30 sekund. Přidejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo, a poté přidejte listovou část zelí a nudle.
  • Míchejte a vařte, dokud se omáčka nevstřebá do nudlí a zelí nezměkne (asi 4 minuty). V případě potřeby posypte trochou soli pro dochucení.
  • Posypte zbývající jarní cibulkou na ozdobu. Podávejte teplé.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button