Skleněné nudle se zelím (Bái Cài Dùn Fen Tiáo 白菜炖粉条)
Skleněné nudle s zelím, známé také jako Bái Cài Dùn Fen Tiáo (白菜炖粉条), jsou klasickým čínským jídlem, které se vyznačuje svou jednoduchostí a chutí.
Co jsou skleněné nudle?
Skleněné nudle, nebo celofánové nudle, jsou pojmenovány podle svého poloprůhledného vzhledu a pružné, kluzké textury po uvaření. Na rozdíl od běžných pšeničných nudlí nebo vaječných nudlí se vyrábí ze škrobu sladkých brambor nebo mungo fazolí. Jsou proto bezlepkové. Existují v různých formách a tvarech.
Druhy skleněných nudlí
- Tlusté skleněné nudle: Tento typ se běžně používá v severních a západních čínských regionech (je také populární v korejské kuchyni). V čínštině jsou tyto nudle známé jako Fen Tiao (粉条), což znamená škrobové nudle. Mohou být buď kulaté nebo ploché. Vyrábějí se ze sladkých brambor nebo bramborového škrobu.
- Tenké skleněné nudle: Tento typ je známý jako fazolové nitě nebo mungo fazolové vermicelli. V čínštině se nazývají Fěn Sī (粉丝), což znamená „škrobová vlákna“. Hlavní složkou jsou mungo fazole.
Příprava skleněných nudlí
Skleněné nudle připravujeme dvěma způsoby, pomocí studené nebo horké vody.
- Namáčení v horké vodě: Tato metoda je vhodná pro tlusté skleněné nudle. Namáčejte je v horké vodě, dokud nenabydou na objemu a nestanou se pružnými. Pět až deset minut by mělo stačit na to, aby byly dostatečně měkké, ale stále pružné.
- Namáčení ve studené vodě: Tato metoda trvá déle. Pro použití s tenkými skleněnými nudlemi je namáčení ve studené vodě vhodnější. Je to méně drsná metoda, díky které nudle jemně změknou.
Ingredience pro skleněné nudle se zelím
Tento recept nevyžaduje mnoho ingrediencí. Kromě skleněných nudlí a čínského zelí jich potřebujete jen několik. Můžete použít tlusté skleněné nudle ze sladkých brambor nebo tenké skleněné nudle z mungo fazolí. V sečuánské kuchyni jsou sladké bramborové nudle oblíbenější volbou.
Příprava
Namáčení nudlí:
Tlusté nudle dejte do mísy s horkou vodou a nechte je namočené po dobu pěti minut. Pokud používáte ploché nudle, prodlužte dobu namáčení na 10-15 minut. Jakmile budou nudle pružné, opláchněte je pod studenou tekoucí vodou a nechte je dobře okapat.
Tenké nudle (vermicelli) namočte na 5-7 minut do studené vody, dokud mírně nezměknou. Nudle sceďte a nechte okapat.
Příprava zelí. Dobře jej omyjte a osušte. Listovou část natrhejte na malé kousky, pevnou bílou část nakrájejte na proužky.
Jak podávat skleněné nudle se zelím
Skleněné nudle s zelím se obvykle podávají jako příloha. Smažené skleněné nudle se zelím můžete také připravit jako hlavní jídlo. Usmažte vejce nebo vepřové maso (lehce ochucené solí) a přidejte je nakonec ke smaženým skleněným nudlím. Vynikající chuť dodají tomuto pokrmu houby shitake.
Skleněné nudle se zelím (白菜炖粉条)
Ingredience
- 1 svazek nudlí z mungo fazolí
- ½ hlávky pekingského zelí 350 – 400 g zelí , nakrájené na 1cm kousky
- 1 špetka soli
- 1 ½ lžíce oleje
- 2-4 ks sušené chilli papričky
- 2 ks jarní cibulky nakrájené
- 3 stroužky česneku nasekané
- 2½ lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- ½ lžičky cukru
- 1 lžička sečuánského pepře
- ½ šálku vody cca 100-150ml
Postup
- Nudle namočte do vody o pokojové teplotě asi na 10 – 15 minut, dokud nezměknou. Dávejte pozor, abyste je nenamáčeli příliš dlouho, protože by se rozmočily. Sceďte a odložte na později.
- Listovou část pekingského zelí natrhejte na kousky, pevnou bílou část pak nakrájejte na nudličky.
- Do studené pánve přidejte olej a celý sečuánský pepř. Na mírném ohni opékejte pepř, dokud se neobjeví intenzivní bublinky a neucítíte jeho vůni. Pomocí špachtle jej vyjměte z pánve. Olej nechte v pánvi.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte sušenou chilli papričku, česnek a jarní cibulku (zelenou část cibulky si nechte na ozdobu). Smažte, dokud česnek na okraji lehce nezezlátne.
- Přidejte bílou část zelí. Za stálého míchání smažte asi 30 sekund. Přidejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a vodu. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo, a poté přidejte listovou část zelí a nudle.
- Míchejte a vařte, dokud se omáčka nevstřebá do nudlí a zelí nezměkne (asi 4 minuty). V případě potřeby posypte trochou soli pro dochucení.
- Posypte zbývající jarní cibulkou na ozdobu. Podávejte teplé.