Recepty

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding 豆豉雞丁)

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding 豆豉雞丁), nebo s omáčkou z černých fazolí, je velmi tradiční kantonské jídlo. Sójové boby 大豆 (dà dòu) existovaly již během dynastie Zhou, před více než 3000 lety.

Toto je mírně zjednodušená verze vynikajícího jídla z Hunanského města Liuyang. Město je známé svými fermentovanými sójovými boby již od konce dynastie Ming. Sójové boby byly tak dobré, že je mnozí vládní úředníci kupovali jako dárky rodině a přátelům. Chuť těchto fermentovaných fazolí je ostrá, štiplavá a kořeněná, slaná a poněkud hořká a sladká. Před použitím je musíte namočit a opláchnout.

Kuře se pouze smaží za stálého míchání, takže si zachovává šťavnatou chuť. Koření zůstává zachováno stejné jako v původním receptu. Podle chuti chilli papričky klidně vynechte. Fermentované černé fazole (douchi) patří k nejvýraznějším kořením, zejména v kombinaci s chilli papričkami. Dodávají jídlu nádherně slanou, umami chuť.

Kuře s černými fazolemi je perfektní s miskou obyčejné rýže.

Lepší je použití celých černých fazolí, ale můžete použít i omáčku z černých fazolí.

Kuřecí stehna místo prsou zajistí, že maso bude vlhké a šťavnaté.

Marinování dodá masu úžasnou chuť a texturu.

Fermentované černé fazole jsou slané, takže s přidáním sójové omáčky počkejte a přidejte jí až po ochutnání.

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding)
Vytisknout recept
514 hodnocení

Kuře s černými fazolemi (Dou Chi Ji Ding 豆豉雞丁)

Fermentované černé fazole dodávají tomuto čínskému receptu, který se rychle a snadno připravuje, svou vlastní jedinečnou chuť.
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 400 g vykostěná kuřecí stehna
  • 1 ks malá zelená paprika nebo po ½ červené a zelené papriky
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky stroužky česneku oloupané a nakrájené
  • 3 cm zázvoru oloupaného a nakrájeného
  • 2 lžíce lžíce fermentovaných černých fazolí douchi
  • 2 ks chilli papričky podle chuti
  • 2 ks jemně nakrájené zelené jarní cibulky
  • 1 lžička sezamového oleje

Marináda

Postup 

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostky o velikosti 1-2 cm a vložte do mísy. Smíchejte přísady na marinádu, přidejte k nakrájeným kuřecím kouskům a dobře promíchejte.
  • Nakrájejte papriku (papriky) na malé čtverečky velké tak, aby se hodily ke kuřeti.
  • Rozehřejte pánev wok na silném plameni, přidejte 1 lžíci oleje, pak přidejte papriku a smažte, dokud není horká a mírně rozvařená, ale stále ještě křupavá. Vyjměte ji a dejte stranou.
  • Wok znovu rozehřejte na silném plameni. Přidejte zbytek oleje, roztočte ho po pánvi, přidejte marinované kuře a za stálého míchání osmahněte. Kousky masa od sebe při míchání oddělujte. Když se oddělí a začnou blednout, přidejte česnek, zázvor a promíchejte
  • Smažte, dokud se česnek se zázvorem nerozvoní. Přidejte černé fazole (douchi) a několikrát zamíchejte, dokud je neucítíte. Poté přidejte mletou chilli papričku a do pánve vraťte osmaženou papriku. Pokračujte dokud se kuře nepropeče. Podle chuti osolte. Poté vmíchejte jarní cibulku a mimo oheň sezamový olej. Podávejte s rýží.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button