Míchaná vejce s rajčaty (番茄炒鸡蛋)

Míchaná vejce s rajčaty – každá čínská rodina má vlastní verzi tohoto pokrmu. Některé jsou sladší, některé jsou slanější a některé mohou být i lehce kyselé. Vejce by mělo být jemné, obalené rajčatovou šťávou a zvýrazněno slabou vůní cibulky. Pokud jde o přísady, existují pouze dvě, které jsou vždy přítomny v každé verzi – rajčata a vejce. Míchaná vejce s rajčaty je jednoduchý, ale lahodný pokrm, který je skutečně čínským národním jídlem, které zbožňuje každá rodina v Číně.
Ingredience
- 2 střední rajčata
- 3 velká vejce
- 1 jarní cibulka
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- Trochu rostlinného oleje (asi 2 lžíce)
- 1-2 lžíce rýžového vína Shaoxing (volitelně)


Příprava
Vyberte dostatečně zralá rajčata (šťavnatá), ze kterých odstraňte stopky a nakrájejte je na malé kousky.
Pomocí metličky rozšlehejte vejce s malou špetkou soli a pepře, dokud nevznikne malá vrstva jemných bublin. Vzduch uvnitř vaječné tekutiny způsobí, že vejce budou nadýchané a jemné.
Ve woku zahřejte olej, dokud nebude opravdu horký a nalijte do něj vaječnou tekutinu. Počkejte několik sekund, dokud směs neztuhne. Okamžitě stáhněte oheň a poté vejce rozdělte na menší kousky, vyjměte je z woku a dejte stranou.
Do woku přidejte ještě trochu oleje, zvyšte teplotu a přidejte rajčata, případně i jarní cibulku. Smažte dokud rajčata nepustí šťávu a nezměknou. Poté přidejte 2 lžičky cukru a ½ lžičky soli.
Přidejte vejce, která jste si dali stranou, krátce orestujte, promíchejte a ihned podávejte. Ozdobit můžete zbylou nakrájenou jarní cibulkou. Neváhejte přidat další cibulku, více či méně koření atd. Upravte tento recept, aby vám chutnal! Tradičně podávejte s rýží.
Poznámky:
- Pokud nechcete jíst rajčatové slupky, nenakrájená rajčata ponořte do hrnce s velmi horkou vodou na 3–5 minut nebo je na minutku blanšírujte ve vroucí vodě a poté je okamžitě šokujte studenou vodou. Při obou metodách by se slupka měla snadno odlupovat. Poté je nakrájejte na malé kousky. Díky tomu je pokrm chutnější, šťavnatější a má lepší texturu.
- V ideálním případě čím více šťávy z rajčat, tím lépe. Špetka soli pomůže aby rajčata pustily více šťávy, díky čemuž budou chutnější a snáze se smísí s míchanými vejci. Některé verze tohoto pokrmu dokonce přidávají vodu, aby bylo více šťávy.
- Do syrových vajec přidejte trochu vody (nebo rýžového vína), aby bylo po uvaření nadýchanější a jemnější.
- Pro zvýraznění vůně použijte jarní cibulku.