Recepty

Míchaná vejce s rajčaty (番茄炒鸡蛋)

Míchaná vejce s rajčaty, nebo také smažená rajčata a vejce (西红柿炒鸡蛋, xi hong shi chao ji dan) je klasické čínské jídlo. Stalo se nezbytností téměř v každé školní a kancelářské jídelně. Jedná se o jedno z jídel, které se v Číně učí připravovat děti .

Každá čínská rodina má vlastní verzi tohoto pokrmu. Některé jsou sladší, některé jsou slanější a některé mohou být i lehce kyselé. Vejce by mělo být jemné, obalené rajčatovou šťávou a zvýrazněno slabou vůní cibulky. Co se týče přísad, v každé verzi najdeme pouze dvě stěžejní složky – rajčata a vejce. Míchaná vajíčka s rajčaty představují jednoduchý, avšak lahodný pokrm, který se s oblibou řadí mezi čínská národní jídla.

Je to rychlé, snadné, levné a vyrobené z velmi jednoduchých, každodenních surovin.

Budete opravdu překvapeni, jak to chutná. Pikantní rajčata smíchaná s bohatými míchanými vejci, špetkou cukru, voňavým sezamovým olejem a vínem Shaoxing. To vše dohromady vytváří velmi dobré (a vegetariánské, bezlepkové) jídlo, které se podává s rýží (nebo nudlemi) a skvěle chutná.

Víte, že v čínštině znamená slovo „rajče“ doslovně „cizí lilek“ (番茄)? Tento netradiční název přesně zachycuje zvláštní vnímání rajčat v čínské kuchyni.

Trocha historie

Rajčata poprvé dorazila do Číny v průběhu 16. a 17. století za dynastie Ming. Nazývali je jako „červená a kulatá, roztomilá a krásná“, i když zároveň i jako „zakázané ovoce“. Teprve v období dynastie Čching v 19. století, se rajčata stala běžnou součástí čínských kuchyní, převážně těch, které se inspirovaly západními pokrmy.

Na začátku 20. století rajčata změnila svou roli pouhého západního pokrmu a vstoupila do čínských domácností i restaurací. Rajčata s míchanými vejci se staly velice populární ve 40. letech 20. století.

Osudově se propojily i barvy rajčat a vajec – červená a žlutá. Ty jsou totiž stejnými barvami, jež zdobí vlajku Čínské lidové republiky. Tato náhodná symbolika získala nečekanou pozornost nejen ze strany vlády, nýbrž také z kulturní perspektivy. Dokonce i oficiální noviny Komunistické strany Číny, The People’s Daily, neváhaly pojmenovat tuto kombinaci „národním pokrmem země“.

A tak se za zdánlivě obyčejným pokrmem, jako jsou míchaná vajíčka s rajčaty, ukrývá úžasný příběh. Je to příběh o objevování nového, přijímání toho, co je odlišné, a dokonce i o politickém a kulturním významu, který rajčata a vajíčka sdílejí v této harmonii chutí a historie.

Příprava

Pokud nechcete jíst rajčatové slupky, nenakrájená rajčata ponořte do hrnce s velmi horkou vodou na 3–5 minut nebo je na minutku blanšírujte ve vroucí vodě a poté je okamžitě zchlaďte studenou vodou. Při obou metodách by se slupka měla snadno odlupovat. Poté je nakrájejte na malé kousky. Díky tomu bude pokrm chutnější, šťavnatější a bude mít lepší texturu.

V ideálním případě čím více šťávy z rajčat, tím lépe. Špetka soli pomůže aby rajčata pustily více šťávy, díky čemuž budou chutnější a snáze se smísí s míchanými vejci. Některé verze tohoto pokrmu dokonce přidávají vodu, aby bylo více šťávy.

Do syrových vajec přidejte trochu vody (nebo rýžového vína), aby byly po uvaření nadýchanější a jemnější.

Jedná se o rychlé smažení, takže se ujistěte, že máte vše připravené a na dosah, než zapnete sporák.

Míchaná vejce s rajčaty
Vytisknout recept
553 hodnocení

Míchaná vejce s rajčaty (番茄炒鸡蛋)

Jídlo vařené s minimem ingrediencí, hotové během několika minut. Míchaná vejce s rajčaty je čínský pokrm, který musíte vyzkoušet. Budete překvapeni, jak báječně chutná!
Doba přípravy5 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas10 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Snídaně
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 2 střední rajčata
  • 3 velká vejce
  • 1 jarní cibulka
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1-2 lzíce rýžového vína Shaoxing volitelně

Postup 

  • Vyberte dostatečně zralá rajčata (šťavnatá), ze kterých odstraňte stopky a nakrájejte je na malé kousky.
  • Pomocí metličky rozšlehejte vejce s malou špetkou soli a pepře, dokud nevznikne malá vrstva jemných bublin. Vzduch uvnitř vaječné tekutiny způsobí, že vejce budou nadýchané a jemné. Do vajec můžete přidat trochu rýžového vína. Budou nadýchanější.
  • Ve woku zahřejte olej, dokud nebude opravdu horký a nalijte do něj vaječnou tekutinu. Počkejte několik sekund, dokud směs neztuhne. Okamžitě stáhněte oheň a poté vejce rozdělte na menší kousky, vyjměte je z woku a dejte stranou.
  • Do woku přidejte ještě trochu oleje, zvyšte teplotu a přidejte rajčata, případně i jarní cibulku. Smažte dokud rajčata nepustí šťávu a nezměknou. Poté přidejte 2 lžičky cukru a ½ lžičky soli.
  • Přidejte vejce, která jste si dali stranou, krátce orestujte, promíchejte a ihned podávejte. Ozdobit můžete zbylou nakrájenou jarní cibulkou.

Poznámky

Neváhejte přidat další cibulku, více, či méně koření atd. Upravte tento recept, aby vám chutnal! Tradičně podávejte s rýží.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button