Recepty

Kuře Mala (La Zí Jī 重庆辣子鸡)

Kuře Mala nebo také Chongqing kuře je oblíbené po celé Číně a je považováno za klasickou delikatesu. Navzdory svému smrtelně pálivému vzhledu je skutečně vynikající. Jeho původ sahá až do do dynastie Ming. Pochází z města Chongqing, které je známé svou láskou k ostrým jídlům. Chongqing již není technicky součástí Sichuanu, protože je to nezávislá metropole, ale jídlo je stále velmi podobné. V restauracích je tato pochoutka často podávána s velkým množstvím sušených chilli papriček, které někdy překrývají samotné kuřecí kousky. V domácí verzi můžete poměr chilli papriček a masa upravit podle své chuti.

Kuře Málà

Klíčovou složkou tohoto pokrmu je chuť „málà“ (麻辣), což znamená pálivé a znecitlivující. Pro dosažení tohoto charakteristického chuťového zážitku budete potřebovat dostatečné množství sušených chilli papriček a sečuánského pepře. Klasické Mala kuře se vyrábí s třemi druhy sušených chilli papriček z provincie Sichuan v Číně. Tyto papričky mají různé úrovně pálivosti a aroma. V domácí verzi můžete použít jakékoliv kvalitní aromatické sušené chilli papričky dostupné na trhu. Pokud se obáváte přílišné pálivosti, můžete odstranit semínka z chilli papriček.

Pro intenzivnější znecitlivující efekt doporučuji použít zelený sečuánský pepř, který je silnější než běžný červený sečuánský pepř.

Kuře Mala se většinou připravuje s kuřecím masem na kosti, nakrájeným na malé kousky. Tento způsob přípravy je oblíbený mezi Číňany, kteří nemají problém s okusováním malých kostí při konzumaci masa nebo ryb.

Příprava kuřecího masa

Než se pustíte do přípravy , je důležité správně marinovat kuřecí maso. To umožní, aby se maso nasáklo všemi chutěmi z koření. K marinování potřebujete zázvor, jarní cibulku, světlou sojovou omáčku, rýžové víno Shaoxing, bílý pepř a sůl. Doporučuji marinovat maso nejméně 20 minut, ale ideálně nechte maso v lednici přes noc.

Kuře Málà La Zí Ji

Dvoufázové smažení

Pro dosažení správné textury a vzhledu kuřecího masa je nezbytné provést dvoufázové smažení. První smažení by mělo probíhat při teplotě 160°C. Kuřecí kousky smažte asi 3 minuty, dokud nezískají lehkou hnědou kůrku.

Druhé smažení provedete při vyšší teplotě oleje, která by měla dosáhnout 180°C. Kuřecí maso opět smažte, tentokrát pouze asi 1 minutu, dokud nezíská zlatavou a křupavou strukturu. Důležité je, abyste maso smažili rovnoměrně.

Těsně před jídlem posypte sezamovými semínky a najemno nakrájenou jarní cibulkou. Snažte se dodržovat správné postupy, jako je dvoufázové smažení a používání kvalitních sušených chilli papriček a sečuánského pepře. Díky tomu si vychutnáte autentické a lahodné Kuře Mala přímo u vás doma.

Kuře Mala
Vytisknout recept
521 hodnocení

Kuře Mala (La Zí Jī 重庆辣子鸡)

Kuře Mala nebo také Chongqing kuře je oblíbené po celé Číně a je považováno za klasickou delikatesu. Navzdory svému smrtelně pálivému vzhledu je skutečně vynikající. Jeho původ sahá až do do dynastie Ming.
Doba přípravy35 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas45 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 4 ks kuřecí stehna (450g) vykostěná

marinování

  • 1 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce rýžové víno Shaoxing
  • 1 ks palec zázvoru márně rozdrcený
  • 1 ks jarní cibulky mírně rozdrcená
  • 2 lžičky kukuřičný škrob volitelný
  • 1 špetka soli

Ingredience

  • 500 ml olej na smažení
  • 1a1/2 hrnku chilli papriček
  • ½ lžíce chilli pasty z fazolí Doubanjiang
  • 1 lžíce sečuánského pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 ks palec zázvoru oloupaný a nakrájený na plátky
  • 2 ks jarní cibulky nakrájená zvlášť bílá a zelená část
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek volitelně
  • 1 malá špetka soli

Postup 

  • Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o velikosti sousta. Všechno maso dejte do mísy, přidejte přísady na marinádu, promíchejte a nechte 10-15 minut uležet.
  • Pokud máte celé chilli papričky, nakrájejte je na 1-2 cm kousky, semena vyhoďte.
  • Sezamová semínka jemně opečte na pánvi, dokud nebudou mít zlatavý nádech.
  • Vyjměte a vyhoďte zázvor a jarní cibulku z kuřete. Na pánvi rozehřejte 400 ml oleje na vysokém plameni na 190 °C. Přidejte kuře, zamíchejte, aby se oddělilo, a zprudka smažte čtyři minuty dozlatova. Vyjměte z oleje děrovanou lžící.
  • Rozehřejte olej na původní teplotu, přidejte kuře a opékejte další tři až čtyři minuty dozlatova a křupava. Sejměte z woku děrovanou lžící.
  • Přidejte 3½ lžíce čerstvého oleje a vraťte na střední teplotu. Přidejte pastu z chilli fazolí a míchejte, dokud olej nezčervená. Poté přidejte zázvor, česnek a jarní cibulku a krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte chilli papričky a sečuánský pepř, míchejte, dokud se mírně nepřipálí a nevoní, dávejte pozor, aby se papričky nepřipálily příliš.
  • Přidejte kuře a zprudka promíchejte, aby se obalilo na voňavém oleji. Přidejte špetku vína Shaoxing se zbylou solí a cukrem.
  • Nakonec vmíchejte sezamový olej. Vložte do servírovací misky a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou. Podávejte se zeleninou a bílou rýží.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button