Recepty

Kuře ve sladkokyselé omáčce (Gu Lou Yuk 咕噜肉)

Sladkokyselá omáčka je obvykle spojena s autentickou čínskou kombinací rýžového octa a cukru. Její původní forma měla světle žlutou barvu, byla obvykle nevařená a sloužila jako příloha. Pravděpodobným původem této sladkokyselé směsi je čínská provincie Hunan, kde byla původně používána jako koření nebo omáčka k rybám, masu a zelenině.

V Číně lze sladkokyselou omáčku nalézt v mnoha regionálních kuchyních, od sladkokyselých žeber v Šanghaji až po sladkokyselého kapra Yellow River v Jinanu. V některých Čínských provinciích bylo k vytvoření různých kombinací chutí použito ovoce, jako jsou hrušky a ananas. Později přidávání různých omáček, především sójové a worcesterské, různých přísad, jako je hnědý cukr, melasa a med, umožnilo vznik mnoha chuťových variant. Západní verze obvykle přidávají kečup, což přispívá k výrazné červené barvě omáčky.

Kuře ve sladkokyselé omáčce pochází z 18. století z Číny. Do Spojených států se pokrm rozšířil na počátku 20. století. V některých zemích je známý jako Ku lo yuk, nebo Golauyuk, Golauyoek, Koe lu, Low yok. Název „golauyuk“ pochází z čínského „yuk“ (maso) a „go lau“ znamená „chutné“. Je to čínské jídlo sestávající z obalovaných a smažených vepřových kostek ve sladkokyselé omáčce, tradičně v kombinaci s ananasem, paprikou a cibulí . Kuře ve sladkokyselé omáčce je oblíbené v kantonské kuchyni. Za jeho předchůdce je považován tradiční pokrm kuchyně Jiangsu s názvem Vepřové maso v omáčce s cukrem a octem (糖醋里脊).

Ingredience:

Omáčka

  • 1/2 šálku horké vody (120 ml)
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 lžíce cukru (25 g)
  • 1 lžíce kečupu
  • 1/2 šálku ananasové šťávy (120 ml)
  • 3 lžíce rýžového octa (nebo červeného vinného octa)

Marinování

  • 400g vykostěná kuřecí prsa nebo stehna
  • 1-2 lžíce vody
  • 1/8 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 čajové lžičky cibule v prášku
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1/8 lžičky bílého pepře
  • 1/2 lžičky soli

Těsto

  • 3/4 šálku hladké mouky (100 g)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 2/3 šálku ledové vody (160 ml)
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje (nebo řepkového oleje a více na smažení)

Ostatní ingredience

  • 2/3 šálku konzervovaných kousků ananasu
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 šálku červené cibule (nakrájené na kousky)
  • 1/4 šálku červené papriky (nakrájené na kousky)
  • 1/4 šálku zelené papriky (nakrájené na kousky)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (smíchané se 2 lžícemi vody)

Příprava:

Omáčka

Z plechovky ananasu si připravte ½ šálku ananasové šťávy a ⅔ šálku kousků ananasu. Smíchejte horkou vodu, sůl, cukr a kečup. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté přidejte ocet a a ananasovou šťávu.

Marinování

Nakrájejte kuře na stejnoměrné kousky a vložte do mísy. Přidejte vodu, česnekový a cibulový prášek, sezamový olej, bílý pepř a sůl. Míchejte, dokud nejsou všechny kousky rovnoměrně potaženy, a nechte 5 minut odležet. Přebytečnou vodu by mělo kuře plně absorbovat. Pokud ne, kuře znovu promíchejte a nechte ještě 5 minut odležet. Díky tomu bude kuře šťavnaté!

Těsto

V míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidejte 2/3 šálku ledové vody. Míchejte vidličkou, dokud se nevytvoří těsto, vmíchejte 1 lžíci oleje. Kypřící prášek a olej dělají těsto lehké a křupavé. Dejte stranou.

Postup

Zahřejte olej v malém hrnci, dokud nedosáhne 170 °C. K otestování teploty oleje můžete použít dřevěnou hůlku. Když dřevěnou hůlku ponoříte do oleje, kolem dřevěné hůlky se vytvoří malé bublinky, což znamená, že olej je dostatečně horký na fritování. Do těsta vložte 5 až 6 kousků marinovaného kuřete. Pomocí hůlky, vidličky nebo prstů potřete kuře v těstíčku a každý kousek pomalu vložte do oleje. Kousky kuřete opatrně otočte, aby byly všechny strany osmažené rovnoměrně. Smažte asi 2 minuty, nebo dokud těsto nebude světle zlatohnědé a křupavé. Kousky kuřete vyjměte, nechte přebytečný olej odtéct a odložte na papírové utěrky. 

Ve woku zahřejte 1 lžíci řepkového oleje na středně vysokém ohni, přidejte červenou cibuli a papriky. Míchejte a smažte 30 sekund. Dále přidejte sladkokyselou omáčku, kterou jste připravili dříve a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se omáčka vařila. Kaši z kukuřičného škrobu rozmíchejte a za stálého míchání kápněte kaši do omáčky. Omáčka by měla být dostatečně hustá. Snižte teplotu a omáčku rychle dochuťte (přidejte sůl, ocet nebo cukr). Přidejte kousky ananasu a míchejte, dokud se neohřejí. Poté do omáčky přidejte kousky osmaženého kuřete a jemně promíchejte, dokud nebudou kousky kuřete omáčkou obaleny. Ihned podávejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Související články

Back to top button