Recepty

Kuře ve sladkokyselé omáčce (Gu Lou Yuk 咕噜肉)

Kuře ve sladkokyselé omáčce pochází z 18. století z Číny. Gu Lou Yuk se v průběhu času vyvinul do několika variant. Ať už jde o použití různých druhů masa (většinou vepřové, ale také kuřecí nebo krevety), různé způsoby přípravy omáčky a kombinace různých zelenin a koření. Každý region, restaurace a kuchař může mít svou vlastní verzi tohoto oblíbeného pokrmu. Do Spojených států se pokrm rozšířil na počátku 20. století. V některých zemích je známý jako Ku lo yuk, nebo Golauyuk, Golauyoek, Koe lu, Low yok. Název „golauyuk“ pochází z čínského „yuk“ (maso) a „go lau“ znamená „chutné“. Je to čínské jídlo sestávající z obalovaných a smažených vepřových kostek ve sladkokyselé omáčce, tradičně v kombinaci s ananasem, paprikou a cibulí . Kuře ve sladkokyselé omáčce je oblíbené v kantonské kuchyni. Za jeho předchůdce je považován tradiční pokrm kuchyně Jiangsu s názvem Vepřové maso v omáčce s cukrem a octem (糖醋里脊).

Sladkokyselá omáčka

Sladkokyselá omáčka se obvykle spojuje s autentickou čínskou kombinací rýžového octa a cukru. Její původní forma měla světle žlutou barvu, byla obvykle nevařená a sloužila jako příloha. Pravděpodobným původem této sladkokyselé směsi je čínská provincie Hunan. Původně používána jako koření nebo omáčka k rybám, masu a zelenině.

V Číně lze sladkokyselou omáčku nalézt v mnoha regionálních kuchyních, od sladkokyselých žeber v Šanghaji až po sladkokyselého kapra Yellow River v Jinanu. V některých Čínských provinciích k vytvoření různých kombinací chutí používají ovoce, jako jsou hrušky a ananas. Později přidávání různých omáček, především sójové a worcesterské, různých přísad, jako je hnědý cukr, melasa a med, umožnilo vznik mnoha chuťových variant. Západní verze obvykle přidávají kečup, což přispívá k výrazné červené barvě omáčky.

Tipy

Jakýkoli zbylý olej můžete přefiltrovat přes jemné sítko a použít pro budoucí smažené pokrmy. Čínské restaurace používají tento olej, protože dodává chuť i dalším pokrmům.

Bez ohledu na to, jaký kus masa pro své sladkokyselé kuře použijete, je proces marinování velmi důležitý. Přidání vody udržuje kuře vlhké po celou dobu smažení a pomáhá zajistit super křupavou vrstvu.

Začněte vařit svou sladkokyselou omáčku ihned po dokončení smažení kuřete, abyste zajistili maximální křupavost. Ještě lepší bude, když se vám toto jídlo podaří připravit jedním tahem od začátku do konce.

Vytisknout recept
541 hodnocení

Kuře ve sladkokyselé omáčce (Gu Lou Yuk 咕噜肉)

Gu Lou Yuk se v průběhu času vyvinul do několika variant, ať už jde o použití různých druhů masa (většinou vepřové, ale také kuřecí nebo krevety), různé způsoby přípravy omáčky a kombinace různých zelenin a koření.
Doba přípravy25 minuty
Doba vaření20 minuty
Celkový čas45 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínsko-americká
Porce: 2

Ingredience

Omáčka

  • ½ šálku horké vody 120 ml
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce cukru 25 g
  • 1 lžíce kečupu
  • ½ šálku ananasové šťávy 120 ml
  • 3 lžíce lžíce rýžového octa nebo červeného vinného octa

Marinování

  • 400 g vykostěná kuřecí prsa nebo stehna
  • 1-2 lžíce lžíce vody
  • ¼ lžičky česneku nakrájeného
  • ¼ lžičky cibule nakrájené
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • lžičky bílého pepře
  • ½ lžičky soli

Těsto

  • ¾ šálku hladké mouky 100 g
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • šálku ledové vody 160 ml
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Ostatní ingredience

  • šálku konzervovaných kousků ananasu
  • 1 lžíce oleje
  • ¼ šálku červené cibule nakrájené na kousky
  • ¼ šálku červené papriky nakrájené na kousky
  • ¼ šálku zelené papriky nakrájené na kousky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu smíchané se 2 lžícemi vody

Postup 

Omáčka

  • Z plechovky ananasu si připravte ½ šálku ananasové šťávy a ⅔ šálku kousků ananasu. Smíchejte horkou vodu, sůl, cukr a kečup. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí, a poté přidejte ocet a a ananasovou šťávu.

Marinování

  • Nakrájejte kuře na stejnoměrné kousky a vložte do mísy. Přidejte vodu, česnekový a cibulový prášek, sezamový olej, bílý pepř a sůl. Míchejte, dokud nejsou všechny kousky rovnoměrně potaženy, a nechte 5 minut odležet. Přebytečnou vodu by mělo kuře plně absorbovat. Pokud ne, kuře znovu promíchejte a nechte ještě 5 minut odležet. Díky tomu bude kuře šťavnaté!

Těsto

  • V míse smíchejte hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidejte 2/3 šálku ledové vody. Míchejte vidličkou, dokud se nevytvoří těsto, vmíchejte 1 lžíci oleje. Kypřící prášek a olej dělají těsto lehké a křupavé. Dejte stranou.

Postup

  • Zahřejte olej v malém hrnci, dokud nedosáhne 170 °C. K otestování teploty oleje můžete použít dřevěnou hůlku. Když dřevěnou hůlku ponoříte do oleje, kolem dřevěné hůlky se vytvoří malé bublinky, což znamená, že olej je dostatečně horký na fritování. Do těsta vložte 5 až 6 kousků marinovaného kuřete. Pomocí hůlky, vidličky nebo prstů potřete kuře v těstíčku a každý kousek pomalu vložte do oleje. Kousky kuřete opatrně otočte, aby byly všechny strany osmažené rovnoměrně. Smažte asi 2 minuty, nebo dokud těsto nebude světle zlatohnědé a křupavé. Kousky kuřete vyjměte, nechte přebytečný olej odtéct a odložte na papírové utěrky.
  • Ve woku zahřejte 1 lžíci řepkového oleje na středně vysokém ohni, přidejte červenou cibuli a papriky. Míchejte a smažte 30 sekund. Dále přidejte sladkokyselou omáčku, kterou jste připravili dříve a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se omáčka vařila. Kaši z kukuřičného škrobu rozmíchejte a za stálého míchání kápněte kaši do omáčky. Omáčka by měla být dostatečně hustá. Snižte teplotu a omáčku rychle dochuťte (přidejte sůl, ocet nebo cukr). Přidejte kousky ananasu a míchejte, dokud se neohřejí. Poté do omáčky přidejte kousky osmaženého kuřete a jemně promíchejte, dokud nebudou kousky kuřete omáčkou obaleny. Ihned podávejte!
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button