Kuře Kung Pao (Gong Bao Ji Ding 宫保鸡丁)
Kuře Kung Pao najdete na jídelních lístcích mnoha čínských restaurací. Každá restaurace má však jinou verzi, někdy se zcela odlišnou chutí. Je těžké říci, která verze je nejlepší. Nakonec záleží na vašich vlastních chuťových buňkách. Západní verze receptů často používají papriku místo sušených chilli papriček, vynechávají sečuánský pepř a zahrnují více kantonských přísad a postupů, jako je například omáčka hoisin. Ve videoreceptu je kuře Kung Pao, tak jak se připravuje ve stylu kantonské kuchyně.
Kuře Kung Pao (Gong Bao Ji Ding doslova „Kuře na kostičky strážce paláce“) původně pochází z kuchyně Sečuánu a můžeme si ho tak připravit podle následujícího receptu. Pokrm je plný chuti, ale není příliš sladký, pikantní ani kyselý.
V pravé sečuánské verzi se používají výhradně prsa bez kůže, ale můžete použít i stehna.
Ingredience:
Marinování
- 400 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1 lžíce lehké sójové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Omáčka
- ½ lžíce tmavé sójové omáčky
- 2 lžíce lehké sójové omáčky
- 3 lžičky kukuřičného škrobu
- 2-4 lžíce černého rýžového octa Chinkiang
- 3 lžíce vody, nebo vývaru
- 1-2 lžíce cukru
Ostatní ingredience
- 1 lžička sečuánského pepře
- 6 až 12 malých sušených červených chilli papriček (bez semen)
- 6 jarních cibulek (pouze bílé a světle zelené části) nakrájených na cca 1cm kousky
- 1-2 lžíce zázvoru nasekaného na drobno
- 1-2 lžíce česneku nasekaného na drobno
- 3/4 hrnku nepražených arašídů
- 4 lžíce oleje
Příprava:
Marinování kuřete
V míse smíchejte kuře s kukuřičným škrobem, rýžovým vínem a sójovou omáčkou. Nechte 20 minut marinovat. Sůl v lehké sójové omáčce kuře zjemní. Kukuřičný škrob vytvoří ochrannou vrstvu, takže kuře nebude v přímém kontaktu s teplem a zůstane po uvaření šťavnaté. Marinády by mělo být jen tolik, aby kuře pokryla a nevytvořila v misce kaluž tekutiny. Pokud použijete jiný škrob, například bramborový, budete ho muset použít o něco více, abyste dosáhli správné struktury.
Omáčka
Ve středně velké míse pečlivě smíchejte všechny ingredience na omáčku a dejte stranou. Omáčku dochuťte podle svých preferencí. Někdo má rád sladší, někdo kyselejší.
Ořechy
Ve woku na středním ohni rozehřejte lžičku oleje a přidejte šálek syrových loupaných arašídů. Neustále míchejte (jinak se spálí) po dobu cca 3 minut. Až ořechy získají zlatavou barvu, vyndejte je a nechte stranou. Pokud arašídy osmažíte na malém množství oleje a necháte je zcela vychladnout, budou extra křupavé. Nebojte se trochu experimentovat a zkuste místo arašídů kešu ořechy. Jsou vynikající.


Všechny ingredience by měly být připravené a rozložené v blízkosti pánve. Jídlo bude hotové za pouhých několik minut. Nebudete mít čas na váhání a vytahování ingrediencí ze skříňky.
Postup:
Na pánvi wok rozehřejte 2 lžíce oleje na vysokou teplotu. Kuře opečte, vyjměte z pánve do mísy a dejte stranou. Snižte teplotu a přidejte další lžíci oleje. Přidejte chilli papričky, mletý sečuánský pepř, česnek, zázvor a bílou část jarní cibulky. Míchejte minutu nebo dvě, dokud se to vše na pánvi nerozvoní.
Přidejte kuře zpět na pánev, vhoďte zelenou část jarní cibulky a zvyšte teplotu na maximum. Chvíli smažte a pak dobře rozmíchejte připravenou omáčku (kukuřičný škrob se usadí na dně), vlijte ji do pánve a smažte ještě asi minutu. Omáčka by měla velmi rychle zhoustnout. Nakonec přidejte arašídy. Vše naposledy promíchejte a podávejte s rýží.
Chcete-li vytvořit nejlepší strukturu a dodat pokrmu kouřovou chuť, musíte použít ocelovou, nebo litinovou pánev wok a vařit na velkém ohni. Pokud máte elektrický sporák, použijte velkou pánev s velkou styčnou plochou se sporákem. Chuť pokrmu se změní, ale zůstane lahodná. Při použití pánve wok na elektrickém sporáku se nevytvoří dostatečné teplo. Dejte si na to pozor, pokrm by se mohl snadno stát kašovitým.