Kyselé a pálivé nudle (Suān Là Fen 酸辣粉)

Kyselé a pálivé nudle (酸辣粉, Suān Là Fen) jsou ikonickým pokrmem čínské kuchyně, pocházejícím z provincie Sečuán známé svou láskou k pikantním a aromatickým chutím. Tento pokrm, jednoduchý a zároveň plný komplexních chutí, si získal srdce lidí nejen v Číně, ale po celém světě. Přináší nezaměnitelný zážitek díky kombinaci kyselosti, pálivosti a aromatických vůní.

kyselé a pálivé nudle

Historie a původ

Původ kyselých a pálivých nudlí sahá až do období dynastie Čching (1644–1912). První zmínky o tomto pokrmu pocházejí z jihozápadní Číny, zejména z provincií SečuánKuej-čou. Nudle z batátového škrobu, hlavní složka tohoto pokrmu, byly levné a dostupné, což umožnilo jejich rychlé rozšíření mezi obyčejnými lidmi. Na místních trzích sloužily kyselé a pálivé nudle jako rychlé občerstvení pro obchodníky a rolníky. Jejich popularita rostla díky výrazné chuti, která stimuluje chuť k jídlu a dodává energii.

Regionální varianty

Každý region přizpůsobil kyselé a pálivé nudle svým vlastním chutím a tradicím:

  1. Sečuán: Originální verze plná pálivosti díky velkému množství sečuánského pepře. Často obsahuje také fermentované tofu nebo nakládanou zeleninu.
  2. Čchung-čching: Varianta typická přidáním hovězích plátků nebo vnitřností, zvýrazněná chilli pastou (dòubàn jiàng).
  3. Kuej-čou: Vyniká fermentovanými chilli papričkami a zeleninou, které přidávají hlubší kyselost.
  4. Moderní instantní verze: Rychle připravitelné nudle, které si získaly popularitu nejen v Číně, ale i v zahraničí.

Hlavní ingredience

Klíčem k úspěchu pokrmu je pečlivě vyvážená kombinace jednoduchých, ale silně aromatických surovin:

  • Batátové nudle: Vyrobené ze sladkých brambor, mají pružnou a hladkou texturu, která skvěle nasává omáčku.
  • Sečuánský pepř (Huā Jiāo 花椒): Přidává znecitlivující brnící efekt, který je typický pro sečuánskou kuchyni.
  • Rýžový ocet: Poskytuje osvěžující kyselost.
  • Chilli olej: Intenzivní červená barva a výrazná pálivost.
  • Aromatické ingredience: Česnek, zázvor a někdy fermentované tofu pro komplexní chuť.
  • Doplňky: Pražené arašídy, smažené žluté fazole a koriandr dodávají pokrmu texturu i vůni.

Kde koupit batátové nudle?

Batátové nudle nejsou tak běžné, ale jejich dostupnost roste. Seženete je:

  • V asijských obchodech: Hledejte je pod názvem Sweet Potato Noodles nebo Glass Noodles.
  • Online: Internetové obchody s asijskými potravinami nabízejí široký výběr.
  • V korejských obchodech: Pod názvem Dangmyeon, protože se používají v korejském pokrmu Japchae.

Zajímavosti

  • Zdravotní benefity: Kombinace kyselé a pálivé chuti podporuje trávení a stimuluje chuť k jídlu.
  • Symbol pouličního jídla: V Číně jsou kyselé a pálivé nudle nedílnou součástí místních trhů a festivalů.
  • Instantní fenomén:provincii Che-nan se vyrábí více než 80 % všech instantních kyselých a pálivých nudlí v Číně, což ukazuje na obrovskou popularitu tohoto pokrmu.
suan la fen

Kyselé a pálivé nudle jsou symbolem čínské pouliční kultury a jedinečné chuti sečuánské kuchyně. Jejich příprava je snadná a přináší chuť autentické Číny přímo do vaší kuchyně. Ať už je ochutnáte v pouličním stánku v Čchung-čchingu, nebo si je připravíte doma, vždy nabídnou nezapomenutelný gastronomický zážitek. Dobrou chuť – 好吃 (hǎo chī)!


Kyselé a pálivé nudle (Suān Là Fen 酸辣粉)

Kyselé a pálivé nudle (酸辣粉, Suān Là Fen) jsou ikonickým pokrmem čínské kuchyně, pocházejícím z provincie Sečuán.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas30 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

Postup 

  • Nudle namočte do teplé vody na 20–30 minut, dokud nezměknou, poté je sceďte.
  • V hrnci rozehřejte olej na střední teplotu, přidejte česnek, zázvor a sečuánský pepř. Restujte, dokud se neuvolní aroma.
  • Přidejte sójovou omáčku, rýžový ocetchilli olej, promíchejte.
  • Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  • Přidejte namočené nudle do vroucí polévky a vařte 2–3 minuty, dokud nejsou měkké a prohřáté.
  • Ochutnejte a případně dosolte podle potřeby.
  • Podávejte horké, posypané nasekaným koriandrem a praženými arašídy nebo smaženými žlutými fazolemi.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button