Kuře tří hrnků (San Bei Jī 三杯鸡)
Kuře tří hrnků je slavné tradiční jídlo v provincii Ťiang-si (Jiangxi) s historií sahající až do dynastie Song. V roce 2008 bylo Kuře tří hrnků vybráno jako hlavní menu olympijských her. V roce 2021 se Kuře tří hrnků umístilo na prvním místě z deseti nejlepších jídel v soutěži „Top Ten Jiangxi Cuisine Foods“, kterou vyhlásilo Ministerstvo obchodu provincie Ťiang-si s cílem podpořit rozvoj kuchyně Ťiang-si.
Původ pokrmu kuře tří hrnků
Později se Kuře tří hrnků rozšířilo z provincie Ťiang-si na Tchaj-wan, aby se stalo jednou z nejtypičtějších tchajwanských specialit. Původně se kuře vařilo s jedním šálkem rýžového vína, vepřového sádla a sójové omáčky. Tchajwanci provedli malé změny, mastné sádlo nahradili sezamovým olejem a přidali unikátní koření – thajskou bazalku. Thajská bazalka (v čínštině známá jako 九层塔) dodává další vrstvu aroma. Ačkoli některé jiné verze pokrmu tuto bylinku nezahrnují, v tchajwanské verzi je to klíčový prvek. (Pokud máte problém získat listy thajské bazalky, nahraďte je italskou bazalkou, která má jemnější chuť.)
Příběh tří hrnků
Zajímavý je i příběh o vzniku tohoto pokrmu. Wen Tianxiang (文天祥), Vévoda z Xinu (信國公) byl čínský básník a politik. Pro svůj odpor vůči Kublajchánově invazi do Číny byl zajat, mučen a měl být popraven. Když se o tom dozvěděla jedna stará žena z Ťiang-si, rozhodla se, že Wen Tianxiangovi připraví jeho poslední jídlo před popravou. Do vězení, kde věznili Wen Tianxianga, přinesla stařena košík s kuřetem a džbánem vína. Společně se žalářníkem nasekali kuře na kousky, našli hliněnou mísu, do hliněné mísy vložili nakrájené kuřecí kousky, zalili třemi hrnky rýžového vína, přidali trochu soli a dalších koření. Asi po hodině vaření bylo kuře křupavé a voňavé. Wen Tianxiang, plný smutku, snědl poslední jídlo před popravou a přirovnal „tři poháry“ rýžovího vína ke „třem bolestem“.
Později se žalářník vrátil do svého rodného města Ningdu v provincii Ťiang-si, aby každý rok devátého dne dvanáctého lunárního měsíce, v den výročí Wen Tianxiangovy smrti, uvařil toto jídlo na jeho památku. V Číně se stal Wen Tianxiang oblíbeným symbolem vlastenectví, spravedlnosti a odporu proti tyranii.
Příprava
Tradiční verze tříhrnkového kuřete vyžaduje vykostěné, s kůží, velké kousky celého kuřete, které má optimální chuť. Můžete použít vykostěná kuřecí stehna s kůží. Jsou vynikající a mají autentickou chuť. Mezi další možnosti patří kuřecí křidélka, paličky a stehna bez kůže. Kuřecí prsa nejsou ideální.
Kuře tří hrnků (San Bei Ji 三杯鸡)
Ingredience
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 ks zázvoru (velký asi jako palec) nakrájený na plátky
- 15 stroužků česneku
- 3 ks jarní cibulky oddělené bílé a zelené části
- 900 g kuřecích stehen nakrájených na kousky o velikosti sousta
- ½ šálku rýžového vína Shaoxing
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1-2 ks chilli – nakrájené na hrubé kousky nebo paprika
- 1 hrst čerstvé thajské bazalky
Postup
- Nalijte 3 polévkové lžíce sezamového oleje do pánve, poté přidejte plátky zázvoru, česnek (celý nebo rozpůlený) a bílou část jarní cibulky. Smažte na mírném ohni, dokud se ingredience nerozvoní a česnek lehce zhnědne (asi 1 minutu)
- Přidejte kuřecí kousky na pánev v jedné vrstvě a opékejte, v případě potřeby naklánějte pánev, aby byly všechny kousky ponořeny do oleje, po dobu 1 minuty. Kuřecí kousky otočte a vařte o 1 minutu déle.
- Přidejte rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, cukr. Krátce promíchejte a poté přikryjte pokličkou. Nechte asi 5 minut podusit na vysokém ohni.
- Zredukujte omáčku. Otevřete víko a vmíchejte papriku a zelenou část jarní cibulky. Nechte dále vařit odkryté (udržujte vysokou teplotu).
- Jakmile se omáčka zredukuje na požadované množství, vypněte ohřev. Vmíchejte ½ lžíce sezamového oleje a lístky čerstvé bazalky. Vyndejte a podávejte teplé s dušenou rýží.