Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)
Opilé kuře má své kořeny v tradiční čínské kuchyni. Jeho původ je spojen s městem Shaoxing, které je známé produkci kvalitního rýžového vína zvaného Shaoxing huadiao. Toto víno se používá jako hlavní ingredience při přípravě tohoto pokrmu, kterému dodává nezapomenutelnou vůni a hloubku chuti.
Původ tohoto pokrmu se datuje do starověku, kdy bylo častým zvykem podávat kuře připravené s alkoholem na slavnostech a rodinných oslavách. Příprava a konzumace je spojena s rituály, které zdůrazňují bohatství, štěstí a jedinečnost dané chvíle. Tato tradice vychází z víry v pozitivní vliv alkoholu na zdraví. Tradičně se opilé kuře připravuje z celého kuřete, ale v naší domácí verzi použijeme kuřecí stehna. To zjednodušuje proces a je snadnější pro běžné kuchaře. Je také důležité zvolit kvalitní rýžové víno Shaoxing, které je hlavní složkou tohoto pokrmu a dává mu jeho charakteristickou chuť a vůni.
Opilé kuře je vzhledem ke své jednoduchosti a konzumaci za studena považováno za pokrm vhodný pro každou příležitost, zejména během horkých letních dnů. V podstatě je to pošírované kuře namočené ve slaném nálevu z kuřecího vývaru a vína Shaoxing. Je oblíbený pro svou jemnou texturu, jedinečnou vůni a osvěžující chuť umami. Přestože se jedná o klasiku, která se často objevuje na okázalých hostinách, je překvapivě snadné ji vyrobit doma.
Příprava opilého kuřete vyžaduje trochu práce, ale výsledek stojí za to. Můžete si vychutnat šťavnaté kuřecí maso s výraznou vůní a chutí, které se skvěle hodí k pivu a je ideální pro oslavy a příležitostné občerstvení, ale i jako hlavní chod. Dopřejte si toto tradiční čínské jídlo a objevte nové chuťové zážitky!
Opilé kuře (Zuì Jī 醉鸡)
Ingredience
- 2 vykostěné kuřecí stehna včetně kůže
Marináda
- 1 ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého sečuánského pepře
- 2 lžíce rýžového vína Shaoxing
- 1 ks zelená cibulka rozdrcená
- 3 plátky zázvoru
Na vývar
- 500 ml vody
- 1 2,5 cm zázvor nakrájený na plátky
- 1 ks zelená cibulka hrubě nakrájená
- 1 ks badyán
- 3 ks sušené jujuby volitelné
- 15 ks plodů goji volitelné
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- ½ šálku rýžového vína Shaoxing
Na ozdobu
- nakrájená zelená cibulka
Postup
Marinování kuřete
- Smíchejte sůl a sečuánský pepř na malé pánvi. Opékejte na středně mírném ohni, občas pánví zatřeste, dokud se nerozvoní (asi 5 minut). Přendejte na malý talířek a nechte vychladnout.
- Kuřecí stehna vykostěte. Kosti dejte stranou do vývaru. Rozklepejte tlustou část masa tak, aby maso bylo rovnoměrně tlusté.
- Kuřecí stehna posypte opečenou solí a sečuánským pepřem. Doplňte vínem Shaoxing, zelenou cibulkou a zázvorem. Rukou jemně vmasírujte koření a nechte 15 minut stranou.
Vývar
- Přidejte kosti do malého hrnce s vodou, zázvorem, zelenou cibulkou, badyánem a jujubami.
- Zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se nepřivede k varu, poté snižte na středně nízkou teplotu. Vařte 30 minut za občasného sbírání pěny shora. Jakmile bude vývar hotový, nechte ho vychladnout.
- Přidejte bobule goji, sůl, cukr a víno Shaoxing. Míchejte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí. Vývar dejte do lednice, aby úplně vychladl.
Kuřecí maso
- Poté, co je kuře marinováno, srolujte každé stehno do pevného špalku, kůží ven.
- Položte srolované kuřecí stehno na kus hliníkové fólie. Zabalte fólií, aby bylo zcela utěsněno.
- Do hrnce přidejte vodu a přivedete k varu na středně vysokém ohni.
- Kuřecí rolky položte na napařovací rošt a vařte v páře na středně vysoké teplotě po dobu 15 až 20 minut, v závislosti na velikosti kuřecích stehýnek. Po 15 minutách zkontrolujte propečenost zapíchnutím párátka do středu kuřete. V případě potřeby nechte vařit dalších 5 minut.
- Připravte si ledovou lázeň přidáním ledu a vody do velké mísy. Vložte do ní uvařené kuřecí závitky a nechte zcela vychladnout.
- Jakmile jsou kuřecí závitky a solný nálev zcela vychladlé, vyjměte kuřecí stehýnka z fólie a přendejte do hluboké nádoby.
- Na nádobu položte síťový cedník, poté sceďte a nalijte na kuře lák. Přidejte bobule goji zpět ke kuřeti, zbytek pevných ingrediencí vyhoďte. Nádobu uzavřete a nechte přes noc marinovat v lednici.
- Před podáváním nakrájejte kuře na 1 cm kousky, pokapejte malým množstvím nálevu a ozdobte zelenou cibulkou a plody goji. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě jako předkrm, nebo s rýží jako hlavní chod.