Jak na to, aby se wok nepřipaloval
Jediná technika, kterou potřebujete, aby se jídlo nepřichytilo k pánvi wok. Už žádné jídlo, které se vám přichytí na pánev wok a připeče se nebo spálí!
Jednoduše předehřejte pánev wok PŘED přidáním oleje.
Netřeba dodávat, že vždy začněte s čistou, nejlépe „zajetou“ pánví z uhlíkové oceli. Tuto metodu můžete použít i na kvalitní litinové a nerezové pánve. Rozhodně to nezkoušejte na pánvi s nepřilnavým povrchem! Zahřátí takového nádobí na takto vysokou teplotu může poškodit nepřilnavý povlak.
Jak tedy poznáte, že je pánev wok dostatečně rozpálená? Jednoduše zahřívejte, dokud se z pánve nezačne kouřit.
Používáte-li pánev z nerezové oceli (z té se nebude příliš kouřit), přidejte do ní pár kapek vody. Když se pánev dostatečně rozpálí, budou po ní kapky tančit jako perly.
Olej rovnoměrně rozlijte, aby zcela pokryl varnou plochu pánve.
Pro dosažení nejlepších výsledků nechte potraviny, zejména maso, ohřát na pokojovou teplotu.
Při smažení ryb, steaků nebo jiných velkých kusů je před vložením do pánve nezapomeňte osušit papírovou utěrkou.
Někdo se možná obává příliš vysokých teplot oleje, které mohou způsobit, že některé oleje se při vaření přepálí. Nebo možná recept vyžaduje pro začátek nízkou, nebo střední teplotu. Nemusíte se bát! Jakmile pánev předehřejete na takovou teplotu, že začne kouřit, můžete ji snížit. Před přidáním oleje nechte pánev trochu vychladnout a poté ji zahřejte na požadovanou teplotu.