Smažené strouhané brambory (Tudou Si 酸辣土豆丝)

Recept na smažené strouhané brambory je v Číně velmi populární a existuje mnoho způsobů, jak přistupovat k vaření v závislosti na regionu. Čínský přístup k bramborám se radikálně liší od přístupu západního. Nejsou vnímány jako základní potravina, ale jako zelenina, která se vaří jako příloha k rýži. V čínštině jsou známé jako „zemní fazole“ nebo jako „cizokrajné taro“, přičemž druhý z těchto názvů je odkazem na jejich původ v Novém světě a jejich poměrně nedávné zavedení do Číny.
V Sečuánu jsou brambory častější osmažené, nakrájené na jemné proužky. Tento způsob přípravy zachovává křupavost a dodává jim zcela jiný charakter. Pokrm můžete připravit z jakéhokoli druhu brambor, ale nejlépe se hodí ty, které mají spíše voskovou, než moučnou strukturu. Čím jemnější a rovnoměrnější krájení, tím lepší je výsledek – dobří sečuánští kuchaři je krájejí na plátky tak jemně, že po uvaření vypadají téměř jako klubíčka vlny. Dávejte pozor, abyste je nespálili.
Ingredience:
- 500g brambor (1 – 2 velké kusy)
- 6 sušených chilli papriček
- 1 lžička celého sečuánského pepře
- 2-3 lžíce arašídového oleje (nebo rostlinného)
- 1 lžíce Chinkiang octa (nebo bílého, rýžového)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžičky sezamového oleje
- cukr
Příprava:
Brambory oloupejte a nakrájejte je co nejrovnoměrněji na velmi tenké plátky.
Poté tyto plátky položte na plocho a nakrájejte je na velmi jemné proužky.
Po nakrájení brambory dvakrát propláchněte vodou a smyjte z nich škrob. Namočte je na 20-30 minut do velkého množství studené, mírně osolené vody.
Těsně před vařením brambory slijte v cedníku, propláchněte a vytřepejte z nich co nejvíce vody.
Ve woku rozehřejte olej na středním plameni, přidejte sečuánský pepř a míchejte až se rozvoní (dejte pozor, aby se nepřipálil). Vyberte všechny kuličky pepře a olej nechte ve woku. Nyní přidejte chilli papričky, česnek a krátce smažte. Přidejte brambory, zesilte oheň a 40 sekund a intenzivně smažte. Přidejte lehkou sójovou omáčku, trochu cukru, ocet, sezamový olej, nakrájenou jarní cibulku a sůl. Vše na středním plameni promíchejte, krátce posmažte a podávejte. Abyste získali báječnou chuť, přidávejte ocet těsně před podáváním.
Brambory a zelená paprika (qing jiao tu dou si): Vynechejte chilli papričky a spolu s bramborami přidejte stejně nakrájenou papriku (použijte zelenou papriku, nebo směs různobarevných paprik).
Sezamový olej můžete vynechat.