Recepty

Hovězí maso v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉)

Hovězí maso v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉) je tradiční sečuánský pokrm, který se připravuje vařením hovězího masa ve vývaru spolu s různými kořenícími látkami a zeleninou. 水煮 (shuǐzhǔ), neboli „ve vodě uvařené“ pokrmy jsou nejznámějším sečuánským jídlem – obávané a milované. Název „Shui Zhu Niu Rou“ v překladu znamená „maso vařené ve vodě“. I když myšlenka vařeného hovězího masa nezní jako nijak zvlášť vzrušující, toto jídlo nabízí příjemné překvapení v pravém sečuánském stylu. Tento pokrm je typický svou pikantní a silně kořeněnou chutí, která je charakteristická pro sečuánskou kuchyni.

Historie pokrmu

Historie pokrmu sahá až do dynastie Ming, která vládla v Číně v 16. a 17. století. Lidé zde používali k těžbě solanky sílu dobytka. Silní a vytrvalí býci sloužili jako nesmírně cenní pomocníci, ale brzy se jejich síly vyčerpaly. Tak se stávalo, že se vždycky našel nějaký býk, který byl připravený na svou poslední službu. Dělníci porazili býka, nakrájeli maso na plátky a uvařili je ve slané vodě se sečuánským pepřem a chilli. Výsledkem bylo jemné maso, které se stalo tradičním pokrmem a dnes je známé jako nejstarší „Sichuan Boiled Beef“ – pošírované nakrájené hovězí maso v chilli oleji. Tento pokrm se původně připravoval jako součást léčby pro nemocné. Věřilo se, že pikantní a kořeněná chuť pomáhá při léčbě různých onemocnění a zlepšuje trávení.

Shui Zhu Niu Rou

Příprava

Klíčem k výrobě dokonalého sečuánského vařeného hovězího masa je dobře marinované maso. Pro přípravu tohoto pokrmu je nejdůležitější kvalitní hovězí maso, které se nakrájí na tenké plátky. Poté se maso velmi rychle povaří v pikantním vývaru, který se připravuje z vody a koření. To zajistí, že hovězí maso zůstane měkké a šťavnaté, zatímco je dostatečně propečené a plné chuti. Mezi nejčastěji používaná koření patří sečuánský pepř, chilli papričky, zázvor a česnek. Zeleninou, která se přidává do pokrmu, jsou například bambusové výhonky, různá listová zelenina, houby nebo zelené fazolky.

Po uvaření se hovězí maso v chilli oleji podává ve speciální misce, která udržuje pokrm teplý. Každý host si pak může samostatně přidávat maso a zeleninu a zalévat pikantním vývarem. Tento způsob podávání umožňuje každému hostovi přizpůsobit si chuť pokrmu podle svých preferencí.

Hovězí maso v chilli oleji je oblíbeným pokrmem v sečuánské kuchyni a je často podáván jako hlavní jídlo. Jeho pikantní chuť ho činí oblíbeným mezi milovníky ostřejších pokrmů. Je to skvěle kořeněné a hřejivé jídlo, které si můžete vychutnat nejen během podzimních a zimních měsíců.

Hovězí maso v chilli oleji
Vytisknout recept
520 hodnocení

Hovězí maso vařené v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉)

Hovězí maso v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉) je tradiční sečuánský pokrm, který se připravuje vařením hovězího masa ve vývaru spolu s různými kořenícími látkami a zeleninou.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas30 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 300 g hovězího masa
  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce oleje
  • 12-24 ks sušených chilli papriček zbavená semínek
  • 1 lžíce sečuánského pepře
  • ½ ks římského salátu hrubě nakrájený
  • 1 hrst fazolových klíčků
  • 2 lžíce oleje
  • 6 plátků zázvoru
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 lžíce doubanjiang
  • 1 lžička chilli vloček, nebo prášku podle chuti
  • 500 ml nesoleného vývaru nebo vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce nakrájeného česneku
  • 3 ks koriandr nasekaný

Postup 

  • Hovězí maso nakrájejte proti srsti na tenké plátky (asi 2 mm). Vložte je do nádoby. Přidejte sůl, rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, vejce, kukuřičný škrob a vodu. Třete a míchejte rukama, dokud se tekutina nevstřebá. Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
  • Do woku přidejte olej, sušené chilli a sečuánský pepř. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní (pozor nepřipálit). Přeneste na prkénko. Nakrájejte na malé kousky a poté dejte stranou.
  • Do stejného woku dejte římský salát a fazolové klíčky a smažte se zbylým olejem na středním plameni, dokud zelenina lehce nezavadne. Přendejte do servírovací mísy a dejte stranou.
  • Nalijte olej do woku. Přidejte zázvor, česnek, doubanjiang a chilli prášek. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní. Zalijte vývarem, nebo vodou. Vařte na vysoké teplotě, dokud se nezačne vařit.
  • Snižte plamen na střední. Přidejte jeden kus po druhém marinované hovězí maso. Vařte do úplného provaření (bez růžové barvy na povrchu). Hovězí maso a vývar nalijte na zeleninu.
  • Na hovězí maso nasypte nasekaný česnek a chilli se sečuánským pepřem, které jsme si ve 2. kroku připravili. Rozehřejte olej ve woku (vyčištěný a vysušený), dokud se z oleje nezačne kouřit. Nalijte na česnek a koření.
  • Ozdobte koriandrem a ihned podávejte s obyčejnou rýží.

Poznámky

Vyberte si sušené chilli papričky, které vám vyhovují podle jejich pálivosti. Pro tento pokrm jsou vhodné dva druhy čínských sušených chilli papriček:
  • Facing heaven chilli (Chao Tian Jiao/朝天椒), které jsou pálivější
  • Lantern chilli (Deng Long Jiao/灯笼椒), které téměř nepálí, ale jsou velmi voňavé
 
Místo římského salátu a fazolových klíčků můžete použít čínské zelí (bok choy), pekingské zelí (napa), podélně nakrájený pórek, světlou část jarní cibulky, hlívu ústřičnou, houby enoki.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button