Recepty

Nudle dlouhověkosti (Yī Miàn 乾燒伊麵)

Nudle dlouhověkosti (yī miàn, 伊面) , také známé jako yi mein, yifu, e-fu, longevity nebo long life nudle, je tradiční čínské nudlové jídlo. Obvykle se podává na čínských banketech a oslavách, jako je čínský Nový rok nebo narozeniny. Nudle dlouhověkosti mají dlouhou historii a jsou úzce spjaty s čínskou kulturou a tradicemi. Symbolizují dlouhověkost a přinášejí štěstí a zdraví. Tato víra je založena na jejich délce – dlouhé nudle představují dlouhý život. Můžete dokonce narazit i na variantu, kdy se servíruje do misky jen jedna dlouhá nudle.

Původ a historie pokrmu

Původ těchto nudlí je spojen s Yi Bingshou (伊秉綬 ; Yī Bǐngshòu ; 1754–1815), významným úředníkem a kaligrafem z dynastie Čching, který sloužil jako guvernér v Chuej-čou v provincii Kuang-tung. Yi Bingshou byl známý svou vášní pro kulturu a literaturu a často ve svém domě hostil literáty a básníky. Kvůli častým návštěvám měl jeho kuchař neustále plné ruce práce. Potřeboval najít způsob, jak rychle a jednoduše připravit chutné jídlo pro své hosty.

Yi Bingshou dostal nápad připravit nudle předem. Požádal kuchaře, aby smíchal mouku, vejce a vodu a vytvořil nudlové těsto. Nudle pak stočil, vysušil a osmažil dozlatova. Nudle potom uskladnil pro pozdější použití. Když přišli hosté, jednoduše nudle uvařil ve vodě a ochutil.

Jednou tyto nudle ochutnal básník a kaligraf Song Xiang a byl ohromen jejich vynikající chutí. Protože jídlo dosud nemělo žádné jméno, navrhl, aby se nazývalo „Yifu Mian“. Toto pojmenování se rychle ujalo a nudle se začaly zkráceně nazývat „Yi Mian“.

Nudle Yi Mian, původně vytvořené jako praktický způsob rychlé a jednoduché přípravy jídla, se staly velmi oblíbeným pokrmem. Jejich popularita postupně rostla a nakonec se staly předchůdcem moderních instantních nudlí. Dnes jsou instantní nudle běžnou součástí jídelníčku po celém světě, přičemž jejich kořeny lze vystopovat až k tomuto inovativnímu nápadu pocházejícího z dynastie Čching.

Výroba a složení

Nudle dlouhověkosti se tradičně vyrábějí z pšeničné mouky a vajec, což jim dodává jemnou, elastickou texturu a charakteristickou žlutou barvu. Na trhu jsou k dostání jak sušené, tak čerstvé verze nudlí. Sušené nudle mají delší trvanlivost a snadno se skladují, zatímco čerstvé nudle vynikají intenzivnější chutí a lepší texturou. Při vaření je důležité dbát na to, aby nudle zůstaly dlouhé a nezpřetrhaly se, což symbolizuje nepřerušený tok života.

nudle dlouhověkosti

Příprava

Nudle dlouhověkosti lze připravovat různými způsoby, které odrážejí regionální tradice a individuální preference. Základní recept je sice relativně jednoduchý, avšak existuje mnoho regionálních variant a moderních adaptací tohoto tradičního jídla. V různých částech Číny se mohou nudle podávat s různými druhy masa, jako je kuřecí, vepřové nebo hovězí a také s mořskými plody, například krevetami nebo mušlemi. Používaná zelenina se může lišit podle dostupnosti a sezóny. Připravují se jako suché i jako polévkové nudle.

Současné variace mohou zahrnovat různé druhy omáček a koření, které přinášejí pokrmu nové chutě. Některé verze se připravují s pikantními omáčkami nebo s přídavkem exotických ingrediencí, čímž získávají jedinečný charakter.

Závěr

Nudle dlouhověkosti, představují nejen pokrm, ale i symbol prosperity a štěstí. Jejich příprava a podávání má hluboké kořeny v čínské kultuře a tradicích. Konzumace nudlí Yi Mian je způsobem, jak si lidé mohou připomenout své kořeny a tradice, zatímco slaví důležité životní milníky a události.

Nudle dlouhověkosti (Yī Miàn 乾燒伊麵)

Nudle dlouhověkosti mají dlouhou historii a jsou úzce spjaty s čínskou kulturou a tradicemi. Symbolizují dlouhověkost a přinášejí štěstí a zdraví. Tato víra je založena na jejich délce – dlouhé nudle představují dlouhý život.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 250 g sušených nudlí
  • 4 stroužky česneku
  • ½ ks cibule
  • ½ ks mrkve
  • 4 ks houby shiitake
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • ½ lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1/ 4 lžíce cukru
  • ½ lžičky bílého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 2 ks jarní cibulky nebo čínské pažitky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce lžíce oleje
  • ½ šálku kuřecího vývaru nebo vody

Postup 

  • Česnek nasekejte nadrobno. Cibuli a houby nakrájejte na plátky. Mrkev na proužky tzv. julienne. Jarní cibulku nakrájejte na delší kousky.
  • Nudle uvařte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená, že je ponoříte do vařící vody na 3-5 minut, dokud nezměknou, ale zůstanou žvýkavé (na skus). Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo vaření.
  • Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nasekaný česnek, cibuli a smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  • Přidejte mrkev a houby. Smažte asi 2-3 minuty, dokud mrkev nezměkne.
  • Přidejte uvařené nudle a vše dobře promíchejte.
  • Přidejte sojovou omáčku, ústřicovou omáčku, sezamový olej a kuřecí vývar nebo vodu. Promíchejte, aby se nudle dobře obalily v omáčce. Nechte vařit, dokud se tekutina trochu neodpaří a omáčka nezhoustne. Asi 2-3 minuty.
  • Podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  • Nudle podávejte horké, můžete je ozdobit jarní cibulkou, sezamovými semínky nebo koriandrem.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Loading...

Související články

Back to top button