Zpět
+ porce

Nudle dlouhověkosti (Yī Miàn 乾燒伊麵)

Nudle dlouhověkosti mají dlouhou historii a jsou úzce spjaty s čínskou kulturou a tradicemi. Symbolizují dlouhověkost a přinášejí štěstí a zdraví. Tato víra je založena na jejich délce – dlouhé nudle představují dlouhý život.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 250 g sušených nudlí
  • 4 stroužky česneku
  • ½ ks cibule
  • ½ ks mrkve
  • 4 ks houby shiitake
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • ½ lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1/ 4 lžíce cukru
  • ½ lžičky bílého pepře
  • ½ lžičky soli
  • 2 ks jarní cibulky nebo čínské pažitky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce lžíce oleje
  • ½ šálku kuřecího vývaru nebo vody

Postup 

  • Česnek nasekejte nadrobno. Cibuli a houby nakrájejte na plátky. Mrkev na proužky tzv. julienne. Jarní cibulku nakrájejte na delší kousky.
  • Nudle uvařte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená, že je ponoříte do vařící vody na 3-5 minut, dokud nezměknou, ale zůstanou žvýkavé (na skus). Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavilo vaření.
  • Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nasekaný česnek, cibuli a smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  • Přidejte mrkev a houby. Smažte asi 2-3 minuty, dokud mrkev nezměkne.
  • Přidejte uvařené nudle a vše dobře promíchejte.
  • Přidejte sojovou omáčku, ústřicovou omáčku, sezamový olej a kuřecí vývar nebo vodu. Promíchejte, aby se nudle dobře obalily v omáčce. Nechte vařit, dokud se tekutina trochu neodpaří a omáčka nezhoustne. Asi 2-3 minuty.
  • Podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  • Nudle podávejte horké, můžete je ozdobit jarní cibulkou, sezamovými semínky nebo koriandrem.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇
QR Code linking back to recipe