Recepty

Mravenci lezoucí po stromě (Ma Yi Shang Shu – 蚂蚁上树)

Někdy není snadné porozumět nabídce cizí kuchyně, především když je název jídla extrémně zvláštní. Vezměte si například „Mravenci lezoucí po stromě (蚂蚁上树)“. Pokud jste o tomto klasickém čínském pokrmu nikdy neslyšeli, asi vás odradí jeho matoucí, nevábný název. Dovolte mi představit vám toto super chutné jídlo a ukázat vám, jak si ho připravit ve vlastní kuchyni.
Toto je krásný příběh o názvu pokrmu. V Guan Hanqingově hře (asi 1241–1320) „Tou E jüan (The Injustice to Dou E)“ (Nespravedlnost vůči Dou E) byla hrdinčina tchyně stará, nemocná a celé dny ležela v posteli. Dou E se rozhodla o ní pečovat, jak nejlépe to dovede. Byli velmi chudí, ale Dou E přesto chtěla vařit tchýni chutné pokrmy s přáním pomoci jí uzdravit se.

Dou E si mohla dovolit koupit pouze malý kousek vepřového masa. Když se vrátila domů, Dou E maso nasekala a orestovala ho s čínskými nudlemi. Při podávání tohoto pokrmu se stará paní zeptala, proč je na něm tolik mravenců. Mravenci byli ve skutečnosti mleté ​​vepřové maso, větve stromu jsou nudle z mungo fazolí, posypané jarní cibulkou představující listy stromu. Po tomto výkladu dala stará paní pokrmu jméno „Mravenci lezoucí po stromě“. V dnešní době je velmi populární a je to jedno z typických jídel slavné sečuánské kuchyně.

Různé názvy pro skleněné nudle.
Skleněné nudle jsou hlavní složkou tohoto pokrmu. Jsou křupavě žvýkavé, po uvaření zprůhlední a proto se jim říká skleněné, nebo celofánové nudle. V čínštině jsou známé jako Fen Si(粉丝). Jsou to kulaté, velmi tenké nudle vyrobené ze škrobu z fazolí mungo „mung bean noodles“. Jsou široce používány v čínské kuchyni. Najdete je ve smažených pokrmech, v dušených pokrmech, v polévkách, v salátech nebo v náplních pro knedlíky. Můžete také použít skleněné nudle ze sladkých brambor „sweet potato noodles“.

Ingredience:

  • 120 g suchých skleněných nudlí
  • 200 g vepřového masa
  • 1-2 jarní cibulky
  • 1 lžíce nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíce nakrájeného česneku
  • 1 lžíce fazolové chilli pasty doubanjiang
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička rýžového vína
  • 1 lžička tmavé sojové omáčky
  • 2 lžičky světlé sojové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 2-3 hrnky vody nebo vývaru, kuřecího, nebo zeleninového (neslaného)

Příprava:

Čínské nudle namočte do vody o pokojové teplotě asi na 10 – 15 minut, dokud nezměknou. Dávejte pozor, abyste je nenamáčeli příliš dlouho, protože by se rozmočily. Scedíme a odložíme na později.

Ve woku rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Krátce orestujte pastu z chilli fazolí (Doubanjiang), poté vmíchejte mleté ​​vepřové maso, zázvor, rýžové víno a sójovou omáčku. Smažte, dokud se dobře nespojí.
Zalijte horkou vodou, nebo vývarem. Poté přidejte cukr, bílý pepř a nudle. Když nudle absorbují většinu vody, přidejte jarní cibulku, česnek a čerstvé chilli (pokud používáte). Promíchejte a vařte 30 sekund a poté ihned podávejte.

Toto jídlo se obvykle podává s dušenou rýží spolu s dalšími pokrmy. Lze ovšem podávat i samostatně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Související články

Back to top button