Smažené nudle Chow Mein (炒面)
Chow Mein doslova znamená „smažené nudle“ a obvykle se tento pokrm připravuje z nudlí, bílkovin a zeleniny smažené s omáčkou. Jsou relativně zdravým jídlem, pokud jsou správně připraveny. Tyto nudle jsou bohaté na sacharidy a vlákninu, ale obsahují málo tuků a kalorií. Mohou být také bohatým zdrojem železa a vitamínů B. Název vznikl romanizací výrazu „smažené nudle“ v dialektu oblasti Taishan v jižní provincii Guangdong. Taishanština je svébytným dialektem, často zaměňovaná s kantonštinou.
Existují desítky variant tohoto pokrmu. Všechny varianty tohoto klasického pouličního jídla vznikly proto, že se díky čínským dělníkům rozšířilo po celém světě. Oblast Taishan byla od poloviny 19. století ohniskem emigrace a odhadem 1,3 milionu lidí z této oblasti se usadilo v místech, která jsou doslova na druhém konci světa. Tito emigranti opouštěli své domovy a přiváželi s sebou kousky svého kulturního dědictví, čímž vznikly jedny z prvních čínských čtvrtí na světě.
Většina jídel, která dnes známe jako čínsko-americkou kuchyni, má kořeny u těchto přistěhovalců z Taishanu, včetně Chow Mein.


Varianty Chow Mein
Karibik
Věřte tomu nebo ne, ale čínští přistěhovalci se dostali až do Karibiku, kde byli najímáni jako námezdní dělníci a usazovali se na ostrovech od Jamajky přes Kubu až po Dominikánskou republiku. Chow Mein se v Karibiku připravuje podobně jako tradiční verze s nudlemi, bílkovinou a zeleninou, ale hlavní rozdíl je v koření, kde se používají místní příchutě, jako je Casareep, Green Seasoning a Scotch Bonnet chilli.
Indie
Vzhledem k tomu, že se Číňané dostali až do Karibiku, není příliš překvapivé, že se usadili i v některých částech blízké Indie. Vznikla tak indočínská kuchyně. Zejména Kalkata zaznamenala velký příliv čínských přistěhovalců. Místní varianty Chow Mein se vyznačují bengálskými příchutěmi, jako jsou zelené chilli papričky a chilli omáčka, s vejci namísto masa.
Japonsko
Stejně jako čínské nudlové polévky, které se v Japonsku vyvinuly v Ramen, existuje i jejich smažená obdoba zvaná yakisoba (doslova nudle smažené na pánvi). Připravuje se z nudlí ramen, které se smaží se zelím, vepřovým masem, mrkví a cibulí. Poté se omáčejí sladkou a pikantní omáčkou na bázi ovoce. Výsledné nudle jsou pikantní, sladké a voní po koření, jako je skořice a hřebíček.
USA
V USA existuje několik variant Chow Mein, přičemž největší rozdíly jsou mezi východní a západní částí. Na východním pobřeží se buď smaží do křupava, nebo se smaží na pánvi, dokud nejsou okraje křupavé jako hash brown (křupavá bramborová placka). Na západním pobřeží je to smažený pokrm s nudlemi, které jsou spíše jemné než křupavé.


Jaké vybrat nudle?
Chow mein nudle jsou vyrobeny z pšenice a vajec. Jsou velmi podobné italským těstovinovým nudlím a skvěle se kousají. Při nákupu hledejte balení s nápisem chow mein, nebo vaječné nudle. Při jejich přípravě postupujte podle metody doporučené na obalu. Bez ohledu na to, jak je připravujete, je důležité je nepřevařit! Dobře je sceďte a osušte kuchyňským papírem, nebo utěrkou. Provazce nudlí by měly být od sebe odděleny. Jinak po jejich smažení pravděpodobně skončíte s talířem lepkavých a kašovitých nudlí.






Dobrým nudlím poskytuje zelenina chuť, texturu, barvu a živiny. Neomezujte se však na nadcházející recept. Klidně si vyberte to, co je zrovna dostupné ve vaší lednici. Celer, zelí, mrkev, hrášek, baby kukuřice, bambusové výhonky, paprika…
Pro zvýraznění vůně použijte nakrájený česnek a jarní cibulku. Oddělte bílou a zelenou část jarní cibulky. První z nich se smaží v oleji s česnekem, zatímco druhá (zelená část) se přidá na úplný závěr jako ozdoba. Lze použít i zázvor. Kromě kuřecího masa můžete použít i vepřové, hovězí nebo krevety . Pro vegetariánskou a veganskou stravu jsou skvělou alternativou vejce a tofu.
Ingredience:
Pro kuřecí chow mein
- 1 kus kuřecí prsa – asi 200g
- ½ lžíce kukuřičného škrobu nebo tapiokového škrobu
- 1 lžíce vody
- 1 lžička sezamového oleje
Na omáčku
- 1 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžička tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 špetka černého pepře (čerstvě umletého)
Na restování
- 2 lžíce oleje – rozdělené
- 1 stonek jarní cibulky, nakrájený na bílé a zelené části
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- čerstvé chilli papričky, nakrájené – podle chuti
- 1 hlava bok choy, nakrájená (nebo pekingské zelí)
- 80 g fazolových klíčků – asi 1½ šálku
- 400 g hotových chow mein nudlí (čínských vaječných nudlí)
Příprava:
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte s kukuřičným škrobem, solí a vodou. Nalijte sezamový olej. Míchejte, aby se prsa rovnoměrně obalila.
- Smíchejte světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a černý pepř. Dejte stranou.
- Rozehřejte wok/pánev, dokud nebude velmi horká. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje. Vmíchejte kuřecí plátky. Smažte, dokud neztratí růžovost a nezblednou (nepřevařujte). Dejte stranou.
- Do woku nalijte zbývající 1 lžíci oleje. Provoňte česnek, čerstvé chilli a bílou část jarní cibulky. Vložte nudle. Za stálého míchání smažte asi 1 minutu.
- Přidejte kuře, bok choy a fazolové klíčky a poté zalijte omáčkou. Míchejte a míchejte, dokud se koření rovnoměrně nerozloží a vše se rozpálí.
- Ozdobte zelenou částí jarní cibulky a ihned podávejte. Pokud chcete, pokapejte trochou domácího chilli oleje.