Čínská vaječná omeleta (Egg Foo Yung 芙蓉蛋)
Egg Foo Yung je čínská vaječná omeleta. Název je kantonský a znamená „ibiškové vejce“. Egg Foo Yung (také Egg Foo Young a Egg Fu Yong) se vyrábí z rozšlehaných vajec a šunky, ale lze přidat různé druhy masa, mořských plodů a hlavně zeleninu. Od francouzské omelety se liší tím, že Egg Foo Yung se podává s hnědou omáčkou.
Čínská vaječná omeleta je oblíbené jídlo, které najdete v čínských restauracích, ale také v čínsko-indonéské kuchyni. Různé druhy masa a zeleniny se kombinují s vejci a smaží na pánvi, dokud neztuhnou a nedosáhnou zlatohnědé barvy, která se liší od typicky žluté barvy klasické omelety. I když se obvykle plní krevetami nebo vepřovým masem a zeleninou, má čínská omeleta tolik variací, kolik je kuchařů. Každá rodina má svůj oblíbený styl. Je to perfektní recept na využití zbytků.
Původ čínské vaječné omelety
Ačkoli Francouzi vymysleli termín omeleta v 16. století, různé inkarnace vaječných „palačinek“ plněných masem nebo zeleninou existují již od starověku. (Jídlo, na kterém hodovali staří Peršané, se pravděpodobně více podobalo Egg Foo Yung než klasické francouzské omeletě).
Zatímco Egg Foo Yung se zrodil v čínsko-amerických restauracích v polovině 19. století, jeho inspirace pravděpodobně pochází ze šanghajské kuchyně. Fu Yung Egg Slices je propracovaný šanghajský recept vyrobený z rozšlehaných vaječných bílků a mleté šunky. Severočínská verze nahrazuje šunku mletým kuřecím masem. Z těchto jídel vzešel Egg Foo Yung.
Stačí pár vajec, křupavá zelenina a asijská koření, abyste vytvořili chutné jídlo, které je ideální pro snídani, hlavní chod nebo svačinu. Zapojte při výběru náplní fantazii. Neexistují žádná pravidla o tom, jaké ingredience se přidávají do Egg Foo Yung. Populární je čínská klobása, grilované vepřové maso, krevety a dokonce i tofu. U zeleniny se často používají houby a cibule. Pro některé lidi by to nebyla ta správná čínská vaječná omeleta bez spousty křupavých klíčků mungo.
Tipy k přípravě čínské vaječné omelety
Několik tipů, jak dosáhnout toho nejnadýchanějšího a nejchutnějšího Egg Foo Yung:
- Lehce zašlehejte vejce , ale ne tolik, aby se vytvořily bubliny.
- Pro rovnoměrnější provaření nakrájejte maso a zeleninu na tenké plátky.
- Zeleninu před přidáním do vaječné směsi blanšírujte nebo orestujte. Bude tak chutnější.
- Ostatní ingredience nepřidávejte k vajíčku když je v pánvi. Místo toho je smíchejte s vajíčky před vařením.
- Ujistěte se, že je pánev dostatečně rozpálená, aby se vaječná směs správně uvařila.
- Z vajec vytvarujte malé placky nebo jednu velkou palačinku.
- Nejprve si připravte hnědou omáčku a při vaření Egg Foo Yung ji udržujte teplou.
Nebojte si vytvořit vlastní verzi s vašimi oblíbenými ingrediencemi. Podávejte s rýží.
Čínská vaječná omeleta (Egg Foo Yung 芙蓉蛋)
Ingredience
Omáčka
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 1½ lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- ½ lžičky sezamového oleje
- 1 šálek vody 200ml
- 1 špetka bílého pepře
Omeleta
- 6 ks vajec
- 2 šálky fazolových klíčků
- 4 ks jarní cibulky pouze bílá část, nakrájená na plátky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 stroužek česneku jemně nasekaný
- 150 g kuřecího, vepřového masa (nebo krevet) maso nakrájené a předvařené
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 špetka soli
- 1 špetka bílého pepře
Obloha
- 1 lžička sezamová semínka
- 4 ks jarní cibulky nakrájená zelená část
Postup
Omáčka
- V malém hrnci smíchejte ústřicovou omáčku, světlou a tmavou sójovou omáčku, sezamový olej, kukuřičný škrob, bílý pepř, česnekový prášek a cukr s vodou pokojové teploty (nebo nesoleným vývarem).
- Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu (nepřevařujte, omáčka chladnutím dále houstne). Dejte stranou.
Omeleta
- V misce rozšleháme vejce.
- Přidejte fazolové klíčky, zelenou cibulku, maso nebo krevety, sůl a pepř. Promíchejte.
- Zahřejte prázdný wok na vysokou teplotu, dokud nebude horký. Nalijte lžíci oleje. Když je olej horký, přidejte vaječnou směs. Snižte teplotu na středně nízkou a smažte dozlatova po obou stranách.
- Opakujte se zbývající vaječnou směsí a vytvořte 4 omelety.
- Přesuňte omeletu na talíř. Přelijte omáčkou. Poosypte sezamovými semínky a zelenou cibulkou.
- Podávejte s rýží.