Čínská sladká sójová omáčka (Fù Zhì Jiàng Yóu 复制酱油)
Tato čínská sladká sójová omáčka je nezbytnou součástí mnoha čínských pokrmů, od předkrmů a nudlí až po knedlíky. Sladká sójová omáčka se často používá v oblastech jižní centrální Číny, jako je Sečuán a Jün-nan. Snadno se připravuje a vydrží v lednici několik týdnů.
Proč si omáčku připravit doma?
Můžete si koupit sladkou sójovou omáčku Lee Kum Kee. V současné době je to v podstatě jediná dostupná komerční značka. Je použitelná, ale nemá příliš výraznou chuť. Navíc se vyrábí z kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy a spousty přídatných látek. Když si omáčku připravíte doma, bude mnohem chutnější. Její příprava je velmi jednoduchá a lze ji využít jak jako dip, tak i marinádu. Je to velmi hustá omáčka vyrobená ze sójové omáčky, cukru a koření. Samotný proces vaření je mimořádně jednoduchý – stačí smíchat všechny ingredience v hrnci a nechat omáčku vařit, dokud nezhoustne.
Tipy:
- Pro bohatší chuť můžete zázvor opéct na mírném ohni.
- Můžete také přidat další koření, jako je hřebíček, anýz nebo fenykl.
- Sladkou sójovou omáčku lze použít jako dip k jarním závitkům, smaženým nudlím nebo wontonům. Také se skvěle hodí do marinád na maso nebo tofu.
- Pokud vám sladká sójová omáčka zbyde, můžete ji použít jako základ pro omáčku na nudle.
Čínská sladká sójová omáčka je všestranná ingredience, která dodá vašim pokrmům hloubku a komplexnost. Svou dostupností a dlouhou skladovatelností se stane nepostradatelnou součástí vaší kuchyně. Experimentujte s různými recepty a objevte všechny možnosti, které tato omáčka nabízí.
Pozor na světlou sójovou omáčku
Ujistěte se, že používáte běžnou sójovou omáčku. Dbejte na to, abyste nepoužívali světlou sójovou omáčku, protože je příliš slaná.
Čínská sladká sójová omáčka (Fù Zhì Jiàng Yóu 复制酱油)
Ingredience
- 2 šálky sójové omáčky obyčejné, ne lehké
- ¾ šálku hnědého cukru 150g
- ½ šálku kamenného cukru (nebo krystalového cukru) 90g
- 1 kus zázvoru (velký asi jako palec) hrubě nasekaný
- 6 ks zelených cibulí
- 3 ks bobkové listy
- 1 ks badyánu
- 1 ks tyčinka skořice
- ½ lžičky fenyklových semínek
- 2 ks hřebíčku
- 1 ks kardamonu
- 2 ks anýzu
Postup
- Připravte si malou pánev (nebo kastrol) a do ní nalijte sójovou omáčku. Na středně vysokém ohni ji zahřívejte až do bodu varu.
- Přidejte všechny zbývající ingredience do pánve. Za stálého míchání vařte směs, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutina nezačne bublat.
- Následně snižte teplotu a pokračujte ve vaření. Sójová omáčka by měla postupně zhoustnout a zredukovat se asi na dvě třetiny svého původního objemu. Může to trvat od 30 minut až do více než jedné hodiny, v závislosti na teplotě a typu pánve, kterou používáte. Pravidelně kontrolujte stav omáčky každých 15 minut. Když má omáčka dostatečně hustou konzistenci, takže pokryje zadní stranu lžíce, odstavte ji.
- Připravte si síto a umístěte ho nad skleněnou nádobu nebo sklenici. Sójovou omáčku přeceďte.
- Sójovou omáčku nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí je připravena k použití. Můžete jí skladovat v uzavřené sklenici a uložit v lednici, kde vydrží až jeden rok.