Díky karamelizaci a dokonalé rovnováze koření s aromatickými látkami, které jsou oblíbené v celém jižním a centrálním regionu Číny, se obyčejná sójová omáčka promění v jídlo bohů.
½šálkukamenného cukru (nebo krystalového cukru)90g
1kuszázvoru (velký asi jako palec)hrubě nasekaný
6kszelených cibulí
3ksbobkové listy
1ksbadyánu
1kstyčinka skořice
½lžičkyfenyklových semínek
2kshřebíčku
1kskardamonu
2ksanýzu
Postup
Připravte si malou pánev (nebo kastrol) a do ní nalijte sójovou omáčku. Na středně vysokém ohni ji zahřívejte až do bodu varu.
Přidejte všechny zbývající ingredience do pánve. Za stálého míchání vařte směs, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutina nezačne bublat.
Následně snižte teplotu a pokračujte ve vaření. Sójová omáčka by měla postupně zhoustnout a zredukovat se asi na dvě třetiny svého původního objemu. Může to trvat od 30 minut až do více než jedné hodiny, v závislosti na teplotě a typu pánve, kterou používáte. Pravidelně kontrolujte stav omáčky každých 15 minut. Když má omáčka dostatečně hustou konzistenci, takže pokryje zadní stranu lžíce, odstavte ji.
Připravte si síto a umístěte ho nad skleněnou nádobu nebo sklenici. Sójovou omáčku přeceďte.
Sójovou omáčku nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí je připravena k použití. Můžete jí skladovat v uzavřené sklenici a uložit v lednici, kde vydrží až jeden rok.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇