Zpět
+ porce

Sečuánské vepřové maso (Yu Xiang Rou Si, 鱼香肉丝)

Sečuánské vepřové maso, známé také jako Yu Xiang Rou Si (鱼香肉丝), je ikonické čínské jídlo pocházející z provincie Sečuán. Toto pikantní jídlo si získalo srdce gurmánů po celém světě a je oblíbenou volbou pro rychlou a chutnou večeři.
Doba přípravy30 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 400 g vepřového masa nebo panenky
  • 3 lžíce oleje na vaření
  • 1-2 lžíce chilli pasty (doubanjiang 豆瓣酱) (nebo nakládaných chilli papriček)
  • 2 lžičky zázvoru nakrájeného
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 šálek černých hub předem namočených
  • 2 ks celtuce (nebo celeru) volitelně
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks jarní cibulky

Marináda

Omáčka

Postup 

  • Vepřové maso nakrájejte na plátky a poté nakrájejte na dlouhé tenké proužky
  • Marinujte nakrájené vepřové maso v kukuřičném škrobu, sójové omáčce a víně alespoň 15 minut (pokud můžete hodinu).
  • Přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Dejte stranou.
  • Připravte si zeleninu
  • Zázvor a česnek nakrájejte na drobno.
  • Černé houby a zeleninu nakrájejte na tenké proužky.
  • Všechny ingredience na omáčku smícháme a dobře promícháme.
  • Rozpalte wok nebo velkou pánev. Přidejte olej a poté přidejte vepřové maso. Opečte z každé strany a poté odstavte.
  • Na zbylém oleji orestujte chilli pastu, zázvor a česnek. Přidejte černé houby a zeleninu.
  • Za stálého míchání smažte asi půl minuty a poté přidejte vepřové maso. Pokračujte ve smažení ještě půl minuty.
  • Nalijte omáčku (předem dobře promíchejte, aby se škrob neusadil na dně). Když zhoustne, vypněte oheň a posypte jarní cibulkou.

Video

Poznámky

Dřevěné ucho (木耳, neboli černá houba) je druh jedlé houby běžně používané v čínské kuchyni. Má černou barvu a obvykle se dodává v sušené formě. Před použitím jí namočte do většího množství vody.
Při krájení masa namočte sekáček / nůž vodou, maso se pak tolik nelepí. Pokud je to možné, zmrazte vepřové maso tak, aby bylo tuhé. Lépe se pak krájí.
Toto jídlo se obvykle podává s rýží, ale můžete ho podávat i s čerstvě uvařenými nudlemi.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇
QR Code linking back to recipe