Pikantní studené nudle, v čínštině známé jako Liang Mian (凉面), jsou tradiční „malé jídlo“ (Xiao Chi 小吃) oblíbené v mnoha oblastech Číny. V pouličních stáncích, malých kavárnách nebo v domácnostech se podává jako svačina nebo rychlá snídaně.
Do malé misky dejte mletý česnek, sečuánský pepř a nadrobno nakrájený zázvor. Přidejte horkou vodu. Nechte vylouhovat.
Kuřecí stehno vařte 15 minut na středním plameni. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Přidejte nudle. Vařte, dokud nejsou jen uvařené nebo trochu nedovařené. Buďte opatrní, aby nedošlo k převaření.
Sceďte nudle. Aby nudle rychle vychladly, rozložte je na velký talíř nebo mísu a poházejte nudle hůlkami a to nejlépe před ventilátorem.
Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
Kuře naporcujeme buď ručně, nebo nožem. Přidejte k nudlím spolu s jarní cibulkou, čerstvým chilli a mungo klíčky (okurku nebo jinou zeleninu)
Aromatickou vodu slijte přes sítko. Nudle zalijte, přidejte všechny ingredience na zálivku a dobře promíchejte.
Nudle přendejte do 2 servírovacích misek. Každou porci posypte koriandrem a arašídy (pokud používáte).
Poznámky
Můžete použít jakýkoli typ nudlí, které jsou kulatého tvaru: běžné pšeničné nudle, alkalické nudle, rýžové nudle, nudle soba.Kuřecí maso můžete vynechat a udělat tento studený nudlový pokrm vegetariánský.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇