Pikantní studené nudle, v čínštině známé jako Liang Mian (凉面), jsou tradiční „malé jídlo“ (Xiao Chi 小吃) oblíbené v mnoha oblastech Číny. V pouličních stáncích, malých kavárnách nebo v domácnostech se podává jako svačina nebo rychlá snídaně.
150gpošírovaných mungo klíčkůnebo okurku, nakrájenou na nudličky
1ksjarní cibulkynakrájené
2ksčerstvé chilli papričkynakrájené na tenké plátky
koriandr
opékané nebo smažené arašídy
Postup
Do malé misky dejte mletý česnek, sečuánský pepř a nadrobno nakrájený zázvor. Přidejte horkou vodu. Nechte vylouhovat.
Kuřecí stehno vařte 15 minut na středním plameni. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Přidejte nudle. Vařte, dokud nejsou jen uvařené nebo trochu nedovařené. Buďte opatrní, aby nedošlo k převaření.
Sceďte nudle. Aby nudle rychle vychladly, rozložte je na velký talíř nebo mísu a poházejte nudle hůlkami a to nejlépe před ventilátorem.
Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
Kuře naporcujeme buď ručně, nebo nožem. Přidejte k nudlím spolu s jarní cibulkou, čerstvým chilli a mungo klíčky (okurku nebo jinou zeleninu)
Aromatickou vodu slijte přes sítko. Nudle zalijte, přidejte všechny ingredience na zálivku a dobře promíchejte.
Nudle přendejte do 2 servírovacích misek. Každou porci posypte koriandrem a arašídy (pokud používáte).
Poznámky
Můžete použít jakýkoli typ nudlí, které jsou kulatého tvaru: běžné pšeničné nudle, alkalické nudle, rýžové nudle, nudle soba.Kuřecí maso můžete vynechat a udělat tento studený nudlový pokrm vegetariánský.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇