Zpět
+ porce

Kuře Mala (La Zí Jī 重庆辣子鸡)

Kuře Mala nebo také Chongqing kuře je oblíbené po celé Číně a je považováno za klasickou delikatesu. Navzdory svému smrtelně pálivému vzhledu je skutečně vynikající. Jeho původ sahá až do do dynastie Ming.
Doba přípravy35 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas45 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 4 ks kuřecí stehna (450g) vykostěná

marinování

  • 1 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce rýžové víno Shaoxing
  • 1 ks palec zázvoru márně rozdrcený
  • 1 ks jarní cibulky mírně rozdrcená
  • 2 lžičky kukuřičný škrob volitelný
  • 1 špetka soli

Ingredience

  • 500 ml olej na smažení
  • 1a1/2 hrnku chilli papriček
  • ½ lžíce chilli pasty z fazolí Doubanjiang
  • 1 lžíce sečuánského pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 1 ks palec zázvoru oloupaný a nakrájený na plátky
  • 2 ks jarní cibulky nakrájená zvlášť bílá a zelená část
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce sezamových semínek volitelně
  • 1 malá špetka soli

Postup 

  • Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o velikosti sousta. Všechno maso dejte do mísy, přidejte přísady na marinádu, promíchejte a nechte 10-15 minut uležet.
  • Pokud máte celé chilli papričky, nakrájejte je na 1-2 cm kousky, semena vyhoďte.
  • Sezamová semínka jemně opečte na pánvi, dokud nebudou mít zlatavý nádech.
  • Vyjměte a vyhoďte zázvor a jarní cibulku z kuřete. Na pánvi rozehřejte 400 ml oleje na vysokém plameni na 190 °C. Přidejte kuře, zamíchejte, aby se oddělilo, a zprudka smažte čtyři minuty dozlatova. Vyjměte z oleje děrovanou lžící.
  • Rozehřejte olej na původní teplotu, přidejte kuře a opékejte další tři až čtyři minuty dozlatova a křupava. Sejměte z woku děrovanou lžící.
  • Přidejte 3½ lžíce čerstvého oleje a vraťte na střední teplotu. Přidejte pastu z chilli fazolí a míchejte, dokud olej nezčervená. Poté přidejte zázvor, česnek a jarní cibulku a krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte chilli papričky a sečuánský pepř, míchejte, dokud se mírně nepřipálí a nevoní, dávejte pozor, aby se papričky nepřipálily příliš.
  • Přidejte kuře a zprudka promíchejte, aby se obalilo na voňavém oleji. Přidejte špetku vína Shaoxing se zbylou solí a cukrem.
  • Nakonec vmíchejte sezamový olej. Vložte do servírovací misky a posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou. Podávejte se zeleninou a bílou rýží.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇