Zpět
+ porce

Sladkokyselá vepřová žebírka (Táng Cù Pái Gu 糖醋排骨)

Sladkokyselá vepřová žebírka, představují jeden z nejznámějších pokrmů čínské kuchyně. Kombinace křehkého masa a jemně vyvážené omáčky dává vzniknout kulinářskému zážitku, který překročil hranice Číny a stal se populárním po celém světě.
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření35 minuty
Celkový čas55 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Servings: 2

Ingredience

  • 500 g vepřových žebírek nejlépe krátkých, baby-back
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rýžového octa nebo černého čínského octa
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky pro chuť
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky pro barvu
  • 1 lžíce Shaoxing rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1 lžíce česneku jemně nasekaného
  • 1 lžička zázvoru jemně nasekaného
  • 2 lžíce rostlinného oleje na smažení
  • 500 ml vody
  • 1 špetka soli podle chuti
  • pražená sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu

Postup 

Příprava žebírek

  • Nakrájejte žebírka na menší kousky (asi 4–5 cm dlouhé).
  • Vložte je do hrnce se studenou vodou, přidejte plátky zázvoru a lžíci Shaoxing rýžového vína. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
  • Opláchněte žebírka pod studenou vodou a osušte.

Karamelizace cukru (炒糖色)

  • Na pánvi nebo woku zahřejte 1–2 lžíce oleje na středním plameni.
  • Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Sledujte barvu – jakmile se změní na jantarovou, ihned pokračujte.

Smažení žebírek

  • Přidejte do pánve žebírka a dobře je promíchejte, aby se obalila v karamelu. Nechte je chvíli opékat, aby získala načervenalou zlatavou barvu.
  • Přidejte světlou a tmavou sójovou omáčku, rýžový ocet, zázvor a česnek.
  • Dolijte horkou vodou tak, aby byla žebírka ponořená, a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přikryjte poklicí a nechte dusit asi 25–30 minut, dokud maso nezměkne.
  • Sundejte poklici a zvyšte teplotu. Nechte omáčku redukovat, dokud nezíská hustou a lesklou konzistenci. Pokud chcete ještě výraznější chuť, přidejte na závěr trochu rýžového octa.

Servírování

  • Přendejte žebírka na servírovací talíř, posypte praženými sezamovými semínky a nasekanou jarní cibulkou.
  • Podávejte s dušenou rýží, která nasákne omáčku a vytvoří dokonalou chuťovou harmonii.

Poznámky

Dávejte pozor, aby se cukr nepřipálil. Jakmile cukr ztmavne na tmavě hnědou barvu, je lepší začít znovu, protože hořkost by zničila celkovou chuť pokrmu.
Krátká vepřová žebírka jsou nejvhodnější, protože mají dostatek tuku, který se při vaření uvolní a přidá pokrmu na šťavnatosti.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇
QR Code linking back to recipe