Zpět
+ porce

Sečuánské zelené fazolky (Gān Biān Sì Jì Dòu 干煸四季豆)

Sečuánské zelené fazolky jsou jedním z nejpopulárnějších pokrmů pocházejících ze Sečuánu. Je to kombinace perfektně usmažených křupavých fazolek, aromatických koření a tradičního sečuánského umění smažení na sucho.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření20 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Servings: 2

Ingredience

  • 400 g čerstvých zelených fazolek odkrojte konce
  • 3 stroužky česneku najemno nasekané
  • 1 cm čerstvého zázvoru najemno nasekaný
  • 3-4 ks sušené chilli papričky
  • 1 lžička sečuánského pepře volitelné, pro autentickou chuť
  • 1 lžíce lžíce fermentovaných černých fazolí douchi – opláchnutých a nasekaných (volitelné)
  • 100 g mletého vepřového masa volitelné
  • 2 lžíce rostlinného oleje např. arašídový nebo slunečnicový
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • Sůl podle chuti

Postup 

  • Fazolky důkladně omyjte, odkrojte konce a osušte. Pokud jsou dlouhé, rozkrojte je na menší kousky (asi 5 cm).
  • Na velké pánvi nebo woku rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysoké teplotě.
  • Přidejte fazolky a restujte je za stálého míchání asi 5-7 minut, dokud nejsou křupavé a lehce svrasklé(pozor, aby se nespálily). Fazolky vyjměte a odložte stranou.
  • Do pánve přidejte zbývající lžíci oleje. Pokud používáte mleté maso, přidejte ho nyní a restujte, dokud není zcela propečené.
  • Na střední teplotě restujte zázvor, česnek, sušené chilli papričky a sečuánský pepř, dokud nezačnou vonět (asi 30 sekund).
  • Pokud je máte, přidejte fermentované černé fazole a krátce promíchejte.
  • Vraťte fazolky zpět do pánve.
  • Přidejte sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promíchejte, aby se fazolky rovnoměrně obalily směsí.
  • Fazolky servírujte horké, ideálně s miskou dušené rýže.

Poznámky

Používá se jen malé množství oleje, často jen takové, aby zakrylo dno pánve nebo woku.
Teplota by měla být dostatečně vysoká, aby se suroviny smažily a nikoli dusily.
Suroviny je třeba často míchat, aby se nepřipalovaly a opékaly rovnoměrně.
Pokud se rozhodnete vynechat mleté ​​maso, doporučuji přidat sečuánskou nakládanou hořčici Sui Mi Ya Cai (碎米芽菜) pro zvýraznění chuti.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇
QR Code linking back to recipe