Sečuánské zelené fazolky (Gān Biān Sì Jì Dòu 干煸四季豆)
Sečuánské zelené fazolky jsou jedním z nejpopulárnějších pokrmů pocházejících ze Sečuánu. Je to kombinace perfektně usmažených křupavých fazolek, aromatických koření a tradičního sečuánského umění smažení na sucho.
Fazolky důkladně omyjte, odkrojte konce a osušte. Pokud jsou dlouhé, rozkrojte je na menší kousky (asi 5 cm).
Na velké pánvi nebo woku rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysoké teplotě.
Přidejte fazolky a restujte je za stálého míchání asi 5-7 minut, dokud nejsou křupavé a lehce svrasklé(pozor, aby se nespálily). Fazolky vyjměte a odložte stranou.
Do pánve přidejte zbývající lžíci oleje. Pokud používáte mleté maso, přidejte ho nyní a restujte, dokud není zcela propečené.
Na střední teplotě restujte zázvor, česnek, sušené chilli papričky a sečuánský pepř, dokud nezačnou vonět (asi 30 sekund).
Přidejte sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promíchejte, aby se fazolky rovnoměrně obalily směsí.
Fazolky servírujte horké, ideálně s miskou dušené rýže.
Poznámky
Používá se jen malé množství oleje, často jen takové, aby zakrylo dno pánve nebo woku.Teplota by měla být dostatečně vysoká, aby se suroviny smažily a nikoli dusily.Suroviny je třeba často míchat, aby se nepřipalovaly a opékaly rovnoměrně.Pokud se rozhodnete vynechat mleté maso, doporučuji přidat sečuánskou nakládanou hořčici Sui Mi Ya Cai (碎米芽菜) pro zvýraznění chuti.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇