Kuře s černým pepřem (Hēi hú jiāo jī – 黑胡椒鸡) je pokrm plný aroma a bohatých chutí, kde hlavní roli hraje intenzivní a voňavý černý pepř spolu s křehkým kuřecím masem. Toto jídlo pochází z kantonské kuchyně a je opravdovou klasikou, která spojuje jemné maso a silnou, pepřovou chuť.
Do misky dejte kuřecí kousky, přidejte tmavou a světlou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, sezamový olej a kukuřičný škrob. Dobře promíchejte a nechte marinovat alespoň 15 minut, aby maso nasáklo chutí.
Omáčka
Všechny ingredience na omáčku přidejte do misky a smíchejte.
Příprava
Wok rozehřejte na vysokém plameni, přidejte 1 lžíci oleje a rozehřejte. Poté přidejte kuřecí maso a restujte, dokud se lehce nezatáhne a není křehké na skus. Maso vyjměte a dejte stranou.
Do pánve přidejte další lžíci oleje, česnek a zázvor. Krátce restujte, dokud se nerozvoní. Přidejte cibuli a zelenou papriku. Smažte 2–3 minuty, dokud zelenina trochu nezměkne, ale stále si zachovává křupavou strukturu.
Vraťte kuřecí maso do pánve a přidejte cukr, podle potřeby sůl. Krátce promíchejte a zalijte ingrediencemi na omáčku. Dobře promíchejte a pokrm nechte ještě minutu vařit, aby se všechny chutě propojily.
Podávání
Podávejte ihned, nejlépe s rýží nebo nudlemi, aby chuť černého pepře a jemného masa opravdu vynikla.
Poznámky
Použití čerstvě mletého černého pepře je zásadní. Chuť a vůně jsou výraznější než u koupeného mletého pepře.Zeleninu můžete obměňovat – červená paprika, brokolice nebo baby kukuřice přidají pokrmu barvu a výživovou hodnotu.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇