Zpět
+ porce

Salát z černých hub (Liangban Mu’er 凉拌木耳)

V čínské kultuře jsou černé houby často spojovány s dlouhým životem a zdravím. Salát z černých hub s sebou nese tuto symboliku a může být vnímán nejen jako chutná pochoutka, ale i jako poselství dobrého zdraví.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření5 minuty
Celkový čas15 minuty
Chod: Předkrm, Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 50g sušených černých hub asi ⅓ šálku
  • 3 stroužky česneku nasekaného
  • 1 lžička chilli vloček
  • lžičky mletého sečuánského pepře
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky rýžového octa černý nebo čirý
  • 1 lžička cukru
  • 1 ks červená chilli paprička nakrájená na tenké plátky
  • ½ červené cibule nakrájené na tenké plátky
  • koriandr

Postup 

Houby

  • Ve velké misce namočte sušené černé houby na 1-2 hodiny do studené vody, dokud nebudou plně rehydratované
  • Propláchněte pod tekoucí vodou, pokud houby mají, odřízněte tuhé stonky. Velké kusy hub natrhejte na kousky velikosti sousta.
  • Přiveďte hrnec s vodou k plnému varu. Blanšírujte houby 1-2 minuty (podle tloušťky hub).
  • Opláchněte studenou vodou, aby vychladly a poté dobře sceďte.

Omáčka

  • Do žáruvzdorné misky dejte nasekaný česnek, chilli vločky a mletý sečuánský pepř. Zahřejte olej, dokud nebude kouřit, poté nalijte na česnek a koření.
  • Přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Dobře promíchejte.
  • Ve velké misce smíchejte houby, chilli papričku, cibuli a omáčku, dokud se dobře nespojí. Přidejte koriandr.
  • Na salátu si můžete pochutnat ihned, nebo pro jeho ještě lepší chuť ho dejte na chvíli do lednice vychladit.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇