Zpět
+ porce

Hovězí maso vařené v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉)

Hovězí maso v chilli oleji (Shui Zhu Niu Rou, 水煮牛肉) je tradiční sečuánský pokrm, který se připravuje vařením hovězího masa ve vývaru spolu s různými kořenícími látkami a zeleninou.
Doba přípravy15 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas30 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 300 g hovězího masa
  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce oleje
  • 12-24 ks sušených chilli papriček zbavená semínek
  • 1 lžíce sečuánského pepře
  • ½ ks římského salátu hrubě nakrájený
  • 1 hrst fazolových klíčků
  • 2 lžíce oleje
  • 6 plátků zázvoru
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 lžíce doubanjiang
  • 1 lžička chilli vloček, nebo prášku podle chuti
  • 500 ml nesoleného vývaru nebo vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce nakrájeného česneku
  • 3 ks koriandr nasekaný

Postup 

  • Hovězí maso nakrájejte proti srsti na tenké plátky (asi 2 mm). Vložte je do nádoby. Přidejte sůl, rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, vejce, kukuřičný škrob a vodu. Třete a míchejte rukama, dokud se tekutina nevstřebá. Přidejte sezamový olej a dobře promíchejte.
  • Do woku přidejte olej, sušené chilli a sečuánský pepř. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní (pozor nepřipálit). Přeneste na prkénko. Nakrájejte na malé kousky a poté dejte stranou.
  • Do stejného woku dejte římský salát a fazolové klíčky a smažte se zbylým olejem na středním plameni, dokud zelenina lehce nezavadne. Přendejte do servírovací mísy a dejte stranou.
  • Nalijte olej do woku. Přidejte zázvor, česnek, doubanjiang a chilli prášek. Smažte na mírném ohni, dokud se nerozvoní. Zalijte vývarem, nebo vodou. Vařte na vysoké teplotě, dokud se nezačne vařit.
  • Snižte plamen na střední. Přidejte jeden kus po druhém marinované hovězí maso. Vařte do úplného provaření (bez růžové barvy na povrchu). Hovězí maso a vývar nalijte na zeleninu.
  • Na hovězí maso nasypte nasekaný česnek a chilli se sečuánským pepřem, které jsme si ve 2. kroku připravili. Rozehřejte olej ve woku (vyčištěný a vysušený), dokud se z oleje nezačne kouřit. Nalijte na česnek a koření.
  • Ozdobte koriandrem a ihned podávejte s obyčejnou rýží.

Poznámky

Vyberte si sušené chilli papričky, které vám vyhovují podle jejich pálivosti. Pro tento pokrm jsou vhodné dva druhy čínských sušených chilli papriček:
  • Facing heaven chilli (Chao Tian Jiao/朝天椒), které jsou pálivější
  • Lantern chilli (Deng Long Jiao/灯笼椒), které téměř nepálí, ale jsou velmi voňavé
 
Místo římského salátu a fazolových klíčků můžete použít čínské zelí (bok choy), pekingské zelí (napa), podélně nakrájený pórek, světlou část jarní cibulky, hlívu ústřičnou, houby enoki.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇