Zpět
+ porce
mapo tofu recept
Vytisknout recept
5 z 55 hodnocení

Mapo Tofu (麻婆豆腐)

Křehké tofu vařené v pikantní omáčce, doplněné mletým masem, Mapo tofu je jedním z nejchutnějších způsobů přípravy této zdravé suroviny.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Předkrm
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 450 g měkkého tofu jemné tofu
  • 100 g mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu nebo bramborového
  • ½ lžíce sezamového oleje
  • ½ lžička soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1,5 lžíce Doubanjiang
  • ½ lžíce fermentovaných sójových bobů známých také jako douchi (nahrubo nasekané)
  • 1 lžíce mletého pepře
  • ½ lžíce sečuánského pepře
  • 400 ml voda nebo vývar na dušení
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 4-6 ks jarní cibulky nakrájené, bílou a zelenou část zvlášť
  • 2 stroužky česneku jemně nasekané
  • 5 lžíce jemně nakrájeného zázvoru

Postup 

  • Nakrájejte tofu na čtvercové kostky (asi 2 cm). Přiveďte k varu větší množství vody a poté přidejte špetku soli. Tofu ve vodě vařte asi 1 minutu. Vyjměte a nechte okapat.
  • Na pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje a osmažte na něm mleté maso do křupava. Maso vyndejte a olej nechte uvnitř.
  • Přidejte další 1 lžíci rostlinného oleje a na pomalém ohni smažte 1 minutu Doubanjiang, dokud nezčervená a přidejte fermentované černé boby (douchi), česnek, bílou část jarní cibulky, zázvor a pepř.
  • Poté přilijte vodu nebo vývar. Po vyvaření vývaru přidejte světlou sójovou omáčku, cukr a polovinu uvařeného masa a nechte ještě 2-3 minuty vařit.
  • Vložte tofu a vařte dalších 6-8 minut. Delší doba vaření pomáhá tofu vstřebat chutě.
  • Během vaření smíchejte v malé misce 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu s 2,5 polévkovými lžícemi vody. Škrob rozmíchejte. Tofu můžete lehce ochutnat a přidat špetku soli, pokud není dostatečně slané. Přidejte maso a zakápněte sezamovým olejem. Dobře promíchejte.
  • Před podáváním jídla na stůl posypte práškem sečuánského pepře (podle chuti) a zelenou částí jarní cibulky. Mapo tofu se nejlépe podává jednoduše s dušenou rýží nebo nudlemi.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog