Zpět
+ porce

Sladkokyselé masové kuličky (Táng Cù Wán Zi 糖醋丸子)

Sladkokyselé masové kuličky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů čínské kuchyně, kde se snoubí precizní technika přípravy s dokonalou harmonií chutí.
Doba přípravy20 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas35 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Servings: 2

Ingredience

Na masové kuličky

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky zázvoru jemně nasekaného
  • 2 stroužky česneku jemně nasekané
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky bílého pepře namletého
  • 1 lžička soli
  • rostlinný olej

Na omáčku

Postup 

  • V míse smíchejte všechny ingredience na masové kuličky. Důkladně je promíchejte rukama, dokud se směs nezpevní a není lepkavá.
  • Ze směsi tvarujte kuličky o průměru 3–4 cm. Povrch by měl být hladký bez prasklin. Před smažením je obalte v tenké vrstvě kukuřičného škrobu.
  • První smažení: Zahřejte olej na 160 °C a kuličky smažte 3–4 minuty do světle zlaté barvy. Vyjměte a nechte odpočinout.
  • Druhé smažení: Zahřejte olej na 180 °C a kuličky smažte další 2 minuty do tmavě zlaté barvy. Tento dvojitý proces zajistí křupavý povrch a šťavnatý vnitřek.
  • V pánvi rozpusťte cukr do karamelu, přidejte vodu, rýžový ocet, sójovou omáčku a kečup. Přiveďte k varu, poté přidejte rozpuštěný škrob a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Kuličky přelijte omáčkou a podávejte s jasmínovou rýží nebo čínskými nudlemi. Pro ozdobu můžete použít sezamová semínka nebo nasekané arašídy.

Poznámky

Čínský černý ocet dodá omáčce autentickou hloubku. Pokud ho nemáte, můžete ho nahradit balsamikovým octem, který má podobně bohatou chuť.
Pokud je omáčka příliš sladká nebo kyselá, můžete ji upravit přidáním trochy vody, cukru nebo octa podle potřeby.
Tradičně se používá vepřové maso, ale můžete experimentovat i s jinými druhy masa podle chuti.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇
QR Code linking back to recipe