Donganské kuře je jedno z nejznámějších hunanských jídel. Je to delikátní směs kuřecího masa ochucená chilli papričkami a kořením s čirým rýžovým octem. Jedná se o klasické hunanské kuřecí jídlo, které je chutné a jednoduché na přípravu
Vývar přiveďte k varu ve velkém hrnci na vysokém plameni. Přidejte kuře a znovu přiveďte k varu. Rozdrťte polovinu zázvoru, jednu jarní cibulku a přidejte do hrnce s kuřetem. Snižte teplotu a vařte kuře 10 minut. Vyjměte kuře z hrnce a nechte jej vychladnout. Kuře by mělo být asi ze tří čtvrtin propečené.
Když je kuře dostatečně vychladlé, nakrájejte jej na kousky velikosti sousta. Kůži nikdy nevyhazujte (kosti a odřezky masa lze vrátit do hrnce a uvařit si vývar do zásoby).
Čerstvé chilli papričky rozkrojte podélně napůl, odstraňte semínka a nakrájejte na velmi jemné plátky. Zbylý zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Na stejné plátky nakrájejte i sušené chilli papričky. Zelené části zbývajících 2 jarních cibulek nakrájejte na plátky podobné délky a dejte stranou.
Zahřejte wok na vysokém plameni, dokud z něj nebude stoupat kouř, poté přidejte sádlo nebo olej. Když se olej rozehřeje, ale ještě předtím, než olej začne kouřit, přidejte čerstvé chilli papričky, zázvor, spolu se sušenými chilli a sečuánským pepřem. Za stálého míchání smažte, dokud se nerozvoní. Dávejte pozor, aby se koření nepřipálilo.
Přidejte kousky kuřete a pokračujte v restování. Přidejte rýžové víno Shaoxing, ocet a sůl podle chuti. Přidejte až 1/2 šálku vody nebo vývaru, přiveďte k varu a poté trochu stáhněte plamen a krátce povařte, aby chutě pronikly do kuřete.
Přidejte kukuřičný škrob a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Vhoďte nakrájenou jarní cibulku a několikrát promíchejte. Sundejte z plotny a vmíchejte sezamový olej. Podávejte.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇