Zpět
+ porce
Vytisknout recept
5 z 27 hodnocení

Čínská vaječná omeleta (Egg Foo Yung 芙蓉蛋)

Stačí pár vajec, křupavá zelenina a asijská koření, abyste vytvořili chutné jídlo, které je ideální pro snídani, hlavní chod nebo svačinu.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření10 minuty
Celkový čas20 minuty
Chod: Hlavní jídlo, Snídaně
Kuchyně: čínsko-americká
Porce: 4

Ingredience

Omáčka

  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 1 šálek vody 200ml
  • 1 špetka bílého pepře

Omeleta

  • 6 ks vajec
  • 2 šálky fazolových klíčků
  • 4 ks jarní cibulky pouze bílá část, nakrájená na plátky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 stroužek česneku jemně nasekaný
  • 150 g kuřecího, vepřového masa (nebo krevet) maso nakrájené a předvařené
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka bílého pepře

Obloha

  • 1 lžička sezamová semínka
  • 4 ks jarní cibulky nakrájená zelená část

Postup 

Omáčka

  • V malém hrnci smíchejte ústřicovou omáčku, světlou a tmavou sójovou omáčku, sezamový olej, kukuřičný škrob, bílý pepř, česnekový prášek a cukr s vodou pokojové teploty (nebo nesoleným vývarem).
  • Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, dokud omáčka nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu (nepřevařujte, omáčka chladnutím dále houstne). Dejte stranou.

Omeleta

  • V misce rozšleháme vejce.
  • Přidejte fazolové klíčky, zelenou cibulku, maso nebo krevety, sůl a pepř. Promíchejte.
  • Zahřejte prázdný wok na vysokou teplotu, dokud nebude horký. Nalijte lžíci oleje. Když je olej horký, přidejte vaječnou směs. Snižte teplotu na středně nízkou a smažte dozlatova po obou stranách.
  • Opakujte se zbývající vaječnou směsí a vytvořte 4 omelety.
  • Přesuňte omeletu na talíř. Přelijte omáčkou. Poosypte sezamovými semínky a zelenou cibulkou.
  • Podávejte s rýží.

Poznámky

Syrové maso nejprve uvařte, poté nakrájejte na kostičky a vmíchejte do vaječné směsi.
Mleté (na jemno nasekané) maso se v pohodě uvaří během smažení.
Vyzkoušeli jste tento recept?Zmiňte se o tom @nudlickablog