Zpět
+ porce

Kuře tří hrnků (San Bei Ji 三杯鸡)

Kuře tří hrnků je slavné tradiční jídlo v provincii Ťiang-si (Jiangxi) s historií sahající až do dynastie Song. V roce 2008 bylo Kuře tří hrnků vybráno jako hlavní menu olympijských her.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření15 minuty
Celkový čas25 minuty
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2

Ingredience

  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 ks zázvoru (velký asi jako palec) nakrájený na plátky
  • 15 stroužků česneku
  • 3 ks jarní cibulky oddělené bílé a zelené části
  • 900 g kuřecích stehen nakrájených na kousky o velikosti sousta
  • ½ šálku rýžového vína Shaoxing
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1-2 ks chilli - nakrájené na hrubé kousky nebo paprika
  • 1 hrst čerstvé thajské bazalky

Postup 

  • Nalijte 3 polévkové lžíce sezamového oleje do pánve, poté přidejte plátky zázvoru, česnek (celý nebo rozpůlený) a bílou část jarní cibulky. Smažte na mírném ohni, dokud se ingredience nerozvoní a česnek lehce zhnědne (asi 1 minutu)
  • Přidejte kuřecí kousky na pánev v jedné vrstvě a opékejte, v případě potřeby naklánějte pánev, aby byly všechny kousky ponořeny do oleje, po dobu 1 minuty. Kuřecí kousky otočte a vařte o 1 minutu déle.
  • Přidejte rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, cukr. Krátce promíchejte a poté přikryjte pokličkou. Nechte asi 5 minut podusit na vysokém ohni.
  • Zredukujte omáčku. Otevřete víko a vmíchejte papriku a zelenou část jarní cibulky. Nechte dále vařit odkryté (udržujte vysokou teplotu).
  • Jakmile se omáčka zredukuje na požadované množství, vypněte ohřev. Vmíchejte ½ lžíce sezamového oleje a lístky čerstvé bazalky. Vyndejte a podávejte teplé s dušenou rýží.
Zajímá vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇