Kuře tří hrnků je slavné tradiční jídlo v provincii Ťiang-si (Jiangxi) s historií sahající až do dynastie Song. V roce 2008 bylo Kuře tří hrnků vybráno jako hlavní menu olympijských her.
Doba přípravy10 minutyminut
Doba vaření15 minutyminut
Celkový čas25 minutyminut
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: čínská
Porce: 2
Zabraňte ztmavnutí obrazovky
Ingredience
3lžícesezamového oleje
1kszázvoru (velký asi jako palec)nakrájený na plátky
15stroužkůčesneku
3ksjarní cibulkyoddělené bílé a zelené části
900gkuřecích stehennakrájených na kousky o velikosti sousta
1-2kschilli - nakrájené na hrubé kouskynebo paprika
1hrstčerstvé thajské bazalky
Postup
Nalijte 3 polévkové lžíce sezamového oleje do pánve, poté přidejte plátky zázvoru, česnek (celý nebo rozpůlený) a bílou část jarní cibulky. Smažte na mírném ohni, dokud se ingredience nerozvoní a česnek lehce zhnědne (asi 1 minutu)
Přidejte kuřecí kousky na pánev v jedné vrstvě a opékejte, v případě potřeby naklánějte pánev, aby byly všechny kousky ponořeny do oleje, po dobu 1 minuty. Kuřecí kousky otočte a vařte o 1 minutu déle.
Přidejte rýžové víno Shaoxing, sójovou omáčku, cukr. Krátce promíchejte a poté přikryjte pokličkou. Nechte asi 5 minut podusit na vysokém ohni.
Zredukujte omáčku. Otevřete víko a vmíchejte papriku a zelenou část jarní cibulky. Nechte dále vařit odkryté (udržujte vysokou teplotu).
Jakmile se omáčka zredukuje na požadované množství, vypněte ohřev. Vmíchejte ½ lžíce sezamového oleje a lístky čerstvé bazalky. Vyndejte a podávejte teplé s dušenou rýží.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇