Zpět
+ porce

Čínská sladká sójová omáčka (Fù Zhì Jiàng Yóu 复制酱油)

Díky karamelizaci a dokonalé rovnováze koření s aromatickými látkami, které jsou oblíbené v celém jižním a centrálním regionu Číny, se obyčejná sójová omáčka promění v jídlo bohů.
Doba přípravy10 minuty
Doba vaření30 minuty
Celkový čas40 minuty
Chod: Příloha
Kuchyně: čínská
Porce: 1

Ingredience

  • 2 šálky sójové omáčky obyčejné, ne lehké
  • ¾ šálku hnědého cukru 150g
  • ½ šálku kamenného cukru (nebo krystalového cukru) 90g
  • 1 kus zázvoru (velký asi jako palec) hrubě nasekaný
  • 6 ks zelených cibulí
  • 3 ks bobkové listy
  • 1 ks badyánu
  • 1 ks tyčinka skořice
  • ½ lžičky fenyklových semínek
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 ks kardamonu
  • 2 ks anýzu

Postup 

  • Připravte si malou pánev (nebo kastrol) a do ní nalijte sójovou omáčku. Na středně vysokém ohni ji zahřívejte až do bodu varu.
  • Přidejte všechny zbývající ingredience do pánve. Za stálého míchání vařte směs, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutina nezačne bublat.
  • Následně snižte teplotu a pokračujte ve vaření. Sójová omáčka by měla postupně zhoustnout a zredukovat se asi na dvě třetiny svého původního objemu. Může to trvat od 30 minut až do více než jedné hodiny, v závislosti na teplotě a typu pánve, kterou používáte. Pravidelně kontrolujte stav omáčky každých 15 minut. Když má omáčka dostatečně hustou konzistenci, takže pokryje zadní stranu lžíce, odstavte ji.
  • Připravte si síto a umístěte ho nad skleněnou nádobu nebo sklenici. Sójovou omáčku přeceďte.
  • Sójovou omáčku nechte úplně vychladnout. Po vychladnutí je připravena k použití. Můžete jí skladovat v uzavřené sklenici a uložit v lednici, kde vydrží až jeden rok.
Zaujal vás tento recept?Zmiňte se o tom a napište komentář 👇